Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Först i världen med VR-teknik inom sjösäkerhet: "En kulturchock att komma tillbaka till verkligheten"

Från 2019
John Faraclas, som är specialist på sjöfartsfrågor, testar VR-glasögon.
Bildtext John Faraclas, som är specialist på sjöfartsfrågor, testade VR-glasögonen på en konferens i Italien.
Bild: Mika Luimula/Åbo yrkeshögskola

Ett stort fartyg i Skärgårdshavet är på kollisionskurs. Trots att kaptenen reagerar snabbt tar det lång stund innan fartyget börjar svänga - lite, lite åt gången.

Då kaptenen tar av sig VR-glasögonen skakar han på huvudet.

Upplevelsen är så verklighetstrogen och det är något av en kulturchock att komma tillbaka till verkligheten i ett klassrum.

- Där har vi lyckats allra bäst, med att göra en virtuell värld som upplevs precis som på en riktig kommandobrygga, säger projektledare Jenny Lauronen vid Aboa Mare.

Den är fortfarande en prototyp. Hela tiden upptäcker vi saker vi inte tagit i beaktande, som att kaptener och styrmän i farosituationer gärna tar tag i bordet för att få ett stadigare grepp, så vi måste utveckla något motsvarande i den virtuella världen.

Första pris på internationell konferens

Yrkeshögskolan Novia, Aboa Mare och Åbo Yrkeshögskola har utvecklat en programvara som använder VR-teknik för att testa beredskapen för farosituationer till sjöss.

Programprototypen är i testskedet, men har redan fått mycket uppmärksamhet i hela världen.

Man kan bland annat testa fartygens beredskap för manövreringsituationer och maskinfel i olika väderförhållanden.

- VR-teknik inom sjöfartsutbildning är någonting helt nytt. Vi är troligen först i världen med att erbjuda det, säger Lauronen.

Lauronen känner till att rederier i Asien planerat utbildning för sina besättningar, men de har inte presenterat några färdiga kommersiella lösningar ännu.

- Vi presenterade VR-tekniken på den internationella IEEE-konferensen (Institute of Electrical and Electronics Engineers) i Italien i slutet av oktober, och en artikel om programvaran vann första pris som bästa konferensartikel, säger Lauronen.

Skärmdump av ett diplom: Best Paper Award
Bildtext Skärmdump av diplomet från Italien.
Bild: Yle

Kan öva 30 olika farosituationer

På den virtuella kommandobryggan kan man öva hantering av kollisionsrisker och problemsituationer. Programmet vidareutvecklas för att omfatta cirka 30 olika farosituationer på fartyg.

VR-teknikens fördelar i jämförelse med simulatorer är anpassningsmöjlighet, rörlighet, mångsidighet och
användarvänlighet då det gäller simulering av olika risker förklarar Lauronen.

En annan fördel är möjligheten till direkt feedback.

- Men den är fortfarande en prototyp. Vi upptäcker hela tiden nya saker vi inte tagit i beaktande, som att kaptener och styrmän i farosituationer gärna tar tag i bordet för att få ett stadigare grepp, så vi måste utveckla något motsvarande i den virtuella världen, säger Lauronen.

Planen är att vidareutveckla programvaran så pass mycket att andra får upp ögonen för den.

- Vi producerar mycket säkerhetstänk vid Aboa Mare, och det här innehållet är säkert intressant för andra utbildare över hela världen, säger Lauronen.

Diskussion om artikeln