Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles granskande program MOT: Finländare har placerat 40 miljoner euro i Onecoin

Från 2019
Kaksi kuvaa: OneCoinin pääkonttori ja Kari Wahlroos
Bildtext Kari Wahlroos rekryterade personer till Onecoin.
Bild: Nadezhda Chipeva ja Janne Järvinen

Yles granskande program MOT har tagit del av interna dokument som visar att Onecoins verksamhet med säkerhet omsatt åtminstone 3,4 miljarder euro mellan åren 2014 och 2016. MOT har fått dokumenten av en anonym källa.

Finland var ett av de första länder där Onecoin tog fart. Mellan åren 2014 och 2016 placerade finländare åtminstone 40 miljoner euro i Onecoin. Sannolikt har finländare fortsatt betala in pengar efter det, så summan kan vara ännu högre.

Nu ser det illa ut för dem som har placerat pengar i bolaget eftersom det håller på att avslöjas som en bluff.

Grundare har försvunnit

Kryptovalutan Onecoin grundades av Ruja Ignatova från Bulgarien.

Ruja Ignatova försvann och har inte setts till i offentligheten sedan 2017. Enligt Åklagarämbetet i New York är Onecoin ett pyramidspel i miljardklass. Ruja Ignatova är den huvudmisstänkta.

En brottsutredning har inletts mot bolagets direktörer i USA. I rätten har en av dem erkänt att Onecoin är en bluff.

Utredningen inleddes i USA, när myndigheterna redde ut en penningtvättaffär som omfattade hundratals miljoner euro. Pengarna visade sig härstamma från Onecoin.

Ruja Ignatovas bror Konstantin Ignatov tog över bolaget. I mars i år greps han på Los Angeles flygplats.

Enligt BBC har han erkänt sig skyldig till penningtvätt och bedrägeri vid en rättegång i New York.

Vissa tjänade två miljoner i månaden

Finländare hade synliga roller i Onecoin. Kari Wahlroos jobbade som Europa-ambassadör mellan åren 2015 och 2017. Han har lång erfarenhet av nätverksmarknadsföring.

För Onecoins del reste han till ungefär 80 länder och föreläste för omkring 1,3 miljoner människor. Han sålde utbildningspaket och värvade nya medlemmar till nätverket.

Enligt dokument som MOT kommit över fick Wahlroos en procent av försäljningen i Europa och i forna Sovjets område. I praktiken hade han årsinkomster i miljonklass.

Direktörerna i bolaget vande sig vid enorma inkomster, berättar Wahlroos i en intervju till MOT.

- Vi skrattade när någon inte tjänade 100 000 euro i månaden. ”Vad fan är ditt problem”, liksom.

- Så många tjänade mycket?

- Jävligt mycket. Mina bästa vänner som jag jobbade med, kunde tjäna två miljoner i månaden, säger Kari Wahlroos till MOT.

Kari Wahlroos slutade vid Onecoin eftersom han upplevde att bolaget inte höll sina löften.

Spreds via nätverksmarknadsföring

MOT bad ett tiotal finländare som placerat i Onecoin om en intervju men alla nekade.

MOT fick inte heller någon intervju med Onecoin. I ett mejl avvisade Onecoin all kritik som framfördes.

Tidigare hade kryptovalutor varit en verksamhet som intresserade specialister. Onecoin såldes via nätverksmarknadsföring och nådde den stora massan som knappast hade hemskt djupa insikter i vad kryptovaluta är.

Onecoin spreds även aktivt i Österbotten. Redan från första början möttes Onecoin med misstänksamhet.

- Det finns antydningar om pyramidspel, sade avdelningchef Jouni Laiho på Polisstyrelsen till Svenska Yle i februari 2015.

Men snacket om en kommande värdestegring och en unik möjlighet övertygade många. Åtminstone 25 000 finländare har gått med, enligt MOT.

Centralkriminalpolisen i Finland har undersökt Onecoin men konstaterade november 2015 att det inte finns förutsättningar för en förundersökning.

Däremot varnade Centralkriminalpolisen för att tro på löften om stor avkastning. CKP uppmanade också personer att vara försiktiga gällande tjänster av den här typen eftersom de ekonomiska och straffrättsliga riskerna är svåra att uppskatta.

Till MOT sa Centralkriminalpolisen att utredningen aldrig har lagts ned och därför kan de inte kommentera ärendet.

Kritisk till Onecoin i fem år

Författaren Petteri Järvinen, som föreläser om datasäkerhetsfrågor, intresserade sig för Onecoin i ett tidigt skede. Han har varnat människor för att investera i Onecoin under fem års tid.

Enligt Järvinen väckte Onecoins beskrivning av blockkedjan misstänksamhet.

- Blockkedjans idé är att skapa ett förtroende mellan människor som inte litar på varandra, eftersom blockkedjan innehåller information om transaktioner. I Onecoins fall är den inte tillgänglig för någon utanför bolaget. Då har den ingen riktig funktion, sade Petteri Järvinen år 2016 till Svenska Yle.

Petteri Järvinen är övertygad om att Onecoin är en bluff. Men en snillrik sådan.

- Människor har värvats för att rekrytera nya medlemmar. De har fått en bonus medan pengarna har kanaliserats till huvudkontoret i Bulgarien. På så sätt så blir alla som är med i nätverket på sätt och vis även medskyldiga, säger han till MOT.

Rekrytering fortsätter utanför Europa

Mest aktiv verkar Onecoins rekrytering för närvarande vara utanför Europa.

- I Afrika finns det människor som har lagt alla sina besparingar i Onecoin. Det är sorgligt, säger Petteri Järvinen.

Kari Wahlroos blev förmögen på Onecoin, medan andra som investerade kan förlora sina pengar. Det oroar inte Wahlroos.

- Alla som gick med har varit 18 år. De har haft egna bankkonton, egna pengar. Jag tror att ingen har tvingats med, säger han till MOT.

Onecoins representant har i ett mejl till Yles granskande program MOT tillbakavisat alla kritiska uppgifter om bolaget. Enligt Onecoins representant fungerar deras kryptovaluta och bolaget är ingen bluff.

I slutet av denna månad inleds en rättegång mot fyra personer som har varit aktiva i Onecoin i Österbottens tingsrätt. Brottsrubriceringen är grovt skattebedrägeri. En femte person åtalas för penningtvätt.

Artikeln är en versionering av Yle MOT:s artikel Ylen saamat dokumentit: Suomalaiset sijoittivat vähintään 40 miljoonaa euroa huijaukseksi paljastuneeen OneCoin-virtuaalivaluuttaan.

OneCoin - jättebedrägeriets finländska offer - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln