Hoppa till huvudinnehåll

Sport

“Jag gick helt i spillror och hittade inget annat som kunde hjälpa mig upp ur sorgen”: Tragedin slängde Linda Sonntag in i tävlingsvärlden – nu är hon dubbel VM-medaljör i fitness

Hon hade aldrig tänkt tanken på att börja tävla. Men den djupa sorgen efter ett missfall fick Linda Sonntag att tänka om. En helhjärtad satsning på idrott var vägen ur sorgen. I dag är hon 46 år, trebarnsmamma och dubbel VM-silvermedaljör i fitness.

Från 2019
Uppdaterad 18.11.2019 09:21.

Klockan är tolv, frosten ligger fortfarande på marken trots att solen skiner från en klarblå himmel. Fukten har under natten frusit till is och gjort asfalten direkt farlig. Spåren av dubbdäck syns tydligt på den glashala ytan på parkeringsplatsen.

En grå lagerbyggnad står i ändan av parkeringsområdet. Fastigheten i Vårberga i Borgå har tidigare fungerat som affärslokal. Nu har en del av byggnaden övertagits av olika former av idrottsverksamhet. På en dörr står det “kuntosali – gym”.

Dörren är låst och det är mörkt i lokalen. Ingen är på plats ännu.

En vit bil svänger in på parkeringsplatsen. Nu kommer dagens huvudperson – det går inte att missta sig. Med stora bokstäver på sidan av den vita bilen står det: Linda Sonntag.

– Har ni väntat länge? Det var lite halt, jag har sommardäck under bilen ännu. Man borde kanske börja byta, säger hon med ett brett leende på läpparna.

Linda Sonntag har tagit en annorlunda stig fram till fitnesstoppen. Hon började tävla i fitness först som 35-åring. Trots det har hon knipit två VM-silver och är om tre veckor på väg mot sitt fjärde VM.

– Jag är just nu inne i de tre tyngsta veckorna innan VM. Inte fysiskt men psykiskt. Det är nu fettet ska ur kroppen. Det är väldigt tungt att pressa sig själv att göra all träning när man hela tiden har energibrist. Det kräver ordentligt med självdisciplin att klara det här.

Självdisciplin har Sonntag verkligen. Hon har gått den långa vägen mot världseliten i bikini- och bodyfitness.

Sporten har varit en trygghet i hennes liv. Genom idrott har hon byggt upp sitt självförtroende och idrotten har också lotsat henne genom kriser i livet.

Den största livskrisen förde henne in i tävlingsvärlden.

Se Sportlivs minidokumentär om Linda Sonntag på Yle Arenan:

När sorgen söndrar ditt inre - Linda Sonntag fann utvägen i fitness - Spela upp på Arenan

Vägen till fitnessvärlden

Linda Sonntag är i dag fitnessidrottare på heltid och har ett eget gym. Ett gym som är allt annat än en tyngdlyftarhåla. Väggarna är målade i grått och ljusgult, solen tränger in genom stora fönster i ändan av salen och ger ett mjukt sken. Musiken spelar på behaglig nivå. Snart sprider sig doften av nybryggt kaffe.

– Varsågod, ta kaffe medan jag går och byter om, säger Sonntag.

Linda Sonntag lever sin dröm. Hennes stora passion som tidigare var en hobby har blivit ett yrke. Nu får hon träna själv och hjälpa andra med träningen, på heltid.

För en del är Linda Sonntag kanske bekant från tidningsrubriker kring millennieskiftet. Då gjorde hon sig känd som sångerska och modell. Det var också då hon hittade till styrketräningssalen.

– Jag började träna för över 20 år sedan. Jag har alltid varit intresserad av hälsa och välmående. I gymmet fann jag den den ro som jag behövde från det hektiska livet. Det var min egen tid då jag fick vara för mig själv.

"Jag kände att jag fick större självförtroende då jag såg ut som jag gjorde. Jag byggde mig starkare från insidan."
-Linda Sonntag

Sonntag är klädd i en röd topp och långa trikåer. Musklerna avslöjas onekligen klart och tydligt, men det är muskler som är i harmonisk proportion till varandra.

Hon går fram till en rad med hantlar, plockar en av de större och sätter igång och värmer upp musklerna.

– Jag har byggt upp mig via sport och träning. Jag har alltid haft en uppfattning om hur jag vill se ut och vad jag vill med det hela. Jag ville bygga mitt inre, jag kände att jag blev starkare. Jag ville se ut på ett visst sätt och då jag kunde uppfylla de krav jag hade, så mådde jag också mycket bättre.

– Det var också yttre krav på hur jag såg ut som drev mig då. Jag jobbade som modell och då kunde man inte äta för mycket och gå upp i vikt. Man skulle helt enkelt se ut på ett visst sätt.

Linda Sonntag lyfter hantlar framför spegel i gymmet
Bild: Yle/Magnus Eklöv

På den tiden hade Sonntag inga som helst tankar på att börja tävla. Att vara med i ett VM fanns inte ens i de vildaste drömmarna.

Allt handlade egentligen om att själv må bättre och bygga upp självförtroendet och sitt inre. Efter att ha fött tre barn och tränat på flitigt i tjugo års tid, blev tävlingsidrottandet aktuellt.

Detta efter att hennes värld krossats.

Sorgen slog ner som en bomb

– Jag trodde redan att jag var så stark att inget skulle kunna rubba mig. När allt annat skakat så har idrotten alltid funnits där. Jag hade byggt upp mitt tempel genom idrotten och kände att inget kunde kasta om min värld mer. Men så var det inte.

Sonntags blick blir livlös och det märks att ämnet fortfarande väcker starka känslor. Men hon har bestämt sig för att tala om den värsta krisen hon varit med om. En kris som söndrade henne totalt.

Efter ett djupt andetag börjar hon berätta.

– Jag gick igenom ett missfall och födde ett dött barn. Det var det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Jag gick totalt sönder och visste inte hur jag skulle klara av det. Det slog ner som en bomb och jag gick helt i spillror. Det var en enorm kris.

– Bara den som varit med om det vet vad det handlar om. Mitt liv svängde upp och ner.

Jag kom fram till att det var nu eller aldrig. Det var en del av sorgearbetet.

Linda Sonntag

En stark känsla fyller utrymmet. Uppgivenhet, maktlöshet och en djup sorg går att avläsa ur kroppsspråket. Det känns långt ner i magen.

– Jag fick börja plocka ihop delarna av mig själv och försökte hitta någon väg att ta mig upp igen. Sporten hade alltid tidigare hjälpt mig ur kriser och jag kom inte på något annat som kunde hjälpa mig därifrån. Jag visste att om jag placerar allt kring sporten och fokuserar på det helt och hållet så kan jag klara mig ur sorgen.

I det här läget kom tävlingsidrotten in i bilden. Redan tidigare hade Sonntag uppmuntrats av andra att börja tävla.

Då hade det inte känts som ett alternativ. Nu var situationen en annan.

– Jag kastades egentligen naturligt in i tävlingens värld. Jag tänkte inte ens så mycket på det utan hoppade bara rakt in i tävlingsvärlden. Jag kom fram till att det var nu eller aldrig. Det var en del av sorgearbetet.

Linda Sonntag lyfter vikter fotograferad genom hålet på en tyngd
Bildtext Enda vägen ur sorgen var via idrotten, säger Sonntag.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Fitnessvärlden hade öppnat sig för Linda Sonntag.

Nu blev det som länge varit en hobby utan tävlingsambitioner ett yrke. Ett yrke som var vägen ut ur sorgen.

Vill vara inspiration för andra

Ett år efter den stora krisen var det dags för premiär på tävlingsscenen. Sonntag var 37 år gammal då hon ställde upp i sin första tävling i bikini fitness, klart äldre än de övriga.

Att tävla bland yngre har hon fått vänja sig vid sedan dess.

– Man får börja tävla som 18-åring. I tävlingar i Finland tävlar alla oftast i samma klass. Men jag har njutit av att tävla mot yngre.

– Då tänkte jag inte så mycket på det. Det är först nu då folk kommer och säger att de uppskattar det. Det har känts väldigt bra och gett mer självförtroende. Om jag kan vara inspiration åt någon annan så varför inte.

"För mig har det inte handlat om att få uppskattning. Jag har gjort det för mig själv, för att växa starkare inombords. Men då det började komma framgång har det också blivit viktigare att klara sig och visa att jag visst klarar jag mig också."
-Linda Sonntag

Framgång har det också blivit. Lite avigt kanske började hon direkt på VM-nivå. Internationellt tävlas det i mastersklasser, det vill säga veteranklasser dit man flyttar vid fyllda 35 år.

Sonntag inledde sin tävlingskarriär när hon var 37 – och är redan dubbel VM-silvermedaljör.

– Det har gått riktigt bra med tanke på att jag började satsa först 2013. Men mina många år av träning innan har gett en bra grund. VM-guldet har båda gångerna bara varit några poäng ifrån. Men jag har verkligen jobbat hårt och satsat på det här.

– Det här med att tävla har visat sig vara helt min grej.

Äter bättre tack vare fitness

Sonntag ställer sig framför spegelväggen och börjar spänna upp musklerna. Poserandet är den viktigaste delen i tävlingar. Misslyckas man med poseringen är det ingen skillnad i hur bra form man är. Domarna tittar bara på hur man lyckas få fram sin figur.

– I bikinifitness är det kroppsformen och själva uppträdandet som är det viktigaste. I bodyfitness, där jag nu tävlar, får musklerna synas mer och fettprocenten är lägre. Men det ska finnas en proportion mellan musklerna på olika ställen av kroppen. Det är där min styrka ligger.

På scenen syns bara mitt yttre. Vad som rör sig inom mig vet bara jag själv.

Linda Sonntag

Med några veckor kvar till VM har Sonntag ännu kvar fett som ska brännas bort. Hon ska bli av med 6-7 kilo för att komma i tävlingsform. När kroppen är tömd fyller man på med kolhydrater som genast sätter sig i musklerna och gör att de ser större ut.

Det här låter brutalt och inte direkt hälsosamt. En diskussion om hälsoaspekter dyker ofta upp i fitnessammanhang.

Sonntag vill ändå skjuta ner missuppfattade meningar om det påtvingade bantandet.

– Det låter kanske inte sunt men i mitt fall betydde tävlingsidrottandet att jag faktiskt började äta mera och hälsosammare, säger hon.

– Tidigare tränade jag massor och åt helt för lite och fel. Nu koncentrerar jag mig väldigt noga på vad jag äter och hur mycket. Nu får min kropp precis vad den behöver. Varken för lite eller för mycket.

Linda Sonntag tränar axlarna vid en apparat i gymmet
Bildtext Medalj solklara målet i VM.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Skaffat sig mer muskler för VM

Den 6–8 december går masters-VM av stapeln i Spanien. Där tävlar den nu 46-åriga trebarnsmamman Linda Sonntag i 45-årsklassen.

– Det ska bli jätteroligt att få tävla med min egen åldersklass. Standarden är överraskande hög i masters. Alla har en lång bakgrund av sporten och har hunnit bygga en kropp som fyller alla kriterier. Redan att ta sig till VM är stort.

I och med framgångarna tidigare år har hungern vuxit. I VM i fjol tog Sonntag en åttonde plats i bikinifitness. Det var en besvikelse – och den här gången är målet att klara sig bättre. I år ställer hon upp i bodyfitness.

– Jag har jobbat mycket med att skaffa mer muskler och nu vill jag visa vad jag åstadkommit. Målet är att ta mig till final, men jag är så pass tävlingsinriktad att en plats bland de tre bästa är det jag vill nå.

"Det är uppe på scenen som allt avgörs. Har man en dålig dag kan allt gå på tok. Man måste förbereda sig mentalt även på det. Men jag känner att jag gjort allt precis enligt planen så jag tror på mina chanser och hoppas få lön för det jobb jag satt ner."
-Linda Sonntag

Sonntag sätter på sig de högklackade skorna hon uppträder i. Klackarna är så höga att man har svårt att föreställa sig att de kan vara bekvämt att tassa omkring i dem. Hon rör sig ändå vant i skorna, svänger från sida till sida och tävlingsposerar framför spegel.

Att blotta sig på det här viset och låta sig bedömas av andra är inget för en person med dåligt självförtroende. Något som Sonntag kämpade med då hon för över 20 år sedan började träna.

– På scenen syns bara mitt yttre. Vad som rör sig inom mig vet bara jag själv.

– Jag har byggt hela mitt inre med hjälp av idrotten. Jag kunde flera gånger i mitt liv ha valt annorlunda men idrott har alltid gett mig en trygghet och hjälpt mig ur svåra kriser. Det är det jag visar upp då jag ställer mig på scenen.

Linda Sonntag i Sportliv på Yle Arenan:

När sorgen söndrar ditt inre - Linda Sonntag fann utvägen i fitness - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln