Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige klart för fotbolls-EM efter vinst mot Rumänien – läktarskandal avbröt matchen tillfälligt: "Man ska inte låta idioter få som de vill"

Från 2019
Svenska och rumänska fotbollsspelare följer efter domaren som pekar åt sidan.
Bildtext Alexander Isak (andra från vänster) ville fortsätta matchen trots rasismen från läktarhåll.

Förutom Finland säkrade även Sverige sin plats till fotbolls-EM 2020 i samband med gårdagens kvalomgång. Marcus Berg visade vägen med ett mål och en assist i 2–0 segern borta mot Rumänien – i en match där Sveriges anfallare Alexander Isak fick utstå rasistiska påhopp från läktarhåll.

Redan ett oavgjort resultat skulle ha betytt ett stort kliv mot EM för svenskarna, men i och med 2–0-segern är man helt klara för mästerskapet.

Båda målen kom innan halvtidsvilan. Efter en dryg kvart nickade Marcus Berg in ledningsmålet och tio minuter före första halvleks slut spelade Berg fram Robin Quaison som nätade på halvvolley.

I och med segern är Sverige klart för sitt sjätte raka mästerskap.

Men matchen kantades också av dåligt beteende från läktarhåll. Rumänien har redan straffats för rasism under detta kval och i gårdagens match fick den svenske inhopparen Alexander Isak höra rasistiska kommentarer från läktaren.

– Jag hörde rasistiska glåpord, men jag sa till domaren att han inte behövde bryta matchen. Man ska inte låta, förlåt, idioter få påverka en och få som de vill, sade Isak till SVT Sport.

Isak fick även en golfboll kastad mot sig, som ändå inte träffade anfallaren. Incidenterna inträffade i slutet av matchen och domaren Daniele Orsato valde att avbryta matchen tillfälligt.

– Jag frågade domaren vad som hände och då sa han att det var rasism mot Isak och apljud. Det är tragiskt och tråkigt och man blir enormt ledsen och besviken. Sen händer det ett antal gånger till och domaren pratade med Isak för han ville bryta matchen, sade lagkapten Andreas Granqvist.

– Isak tycker att det är så lite tid kvar så han vill fortsätta spela.

Sedan tidigare hade Spanien säkrat segern i Sveriges grupp.

Diskussion om artikeln