Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentvalet i Sri Lanka överskuggas av våld mot minoritetsväljare

Från 2019
Uppdaterad 16.11.2019 15:20.
Dagens presidentval omgärdas av sträng säkerhet av rädsla för ny terrordåd
Bildtext Dagens presidentval omgärdas av sträng säkerhet av rädsla för ny terrordåd

Dagens presidentval i Sri Lanka har överskuggats av våldsamma attacker mot muslimska väljare. I de norra delarna av öriket angreps ett hundratal muslimer som var på väg för att rösta.

Bussarna som de färdades i blockerades och beväpnade män öppnade eld mot dem, men ingen kom ändå till skada. Polisen säger att man utreder attacken men vill inte säga vem som misstänks eller om någon har gripits.

- Det pågår en koordinerad kampanj för att hålla muslimer borta från valurnorna, säger valkommissionens medlem Ratnajeevan Hole, som ska träffa väljarna som angreps.

Terrordåden mot muslimer har trappats upp sedan påsksöndagen, då muslimska terrorister dödade över 260 personer i en rad attacker mot kyrkor och hotell.

Valkommissionen anklagar också armén för att ha satt upp vägspärrar på Jaffnahalvön ett försök att hindra tamilska väljare från att ta sig till vallokaler. Det verkar inte ha lyckats så väl eftersom valdeltagandet verkar vara ovanligt högt, enligt ögonvittnen som berättar om långa köer vid vallokalerna på Jaffna.

"Terminator" förhandsfavorit

Både muslimer och landets tamilska minoritet befarar att förhandsfavoriten, den konservativa och hårdföre politikern Gotabaya Rajapaksa, vinner dagens val.

Hans bror, ex-president Mahinda Rajapaksa ledde det blodiga kriget mot rebellgruppen Tamiltigrarna, som slutligen besegrades år 2009.

Valkommissionens medlem Ratnajeevan Hole antyder att det är kretsar som stöder bröderna Rajapaksa, som ligger bakom våldet mot minoritetsväljare.

Bröderna Gotabaya och Mahinda Rajapaksa har länge dominerat Sri Lankas politik och vördas av många bland majoritetsfolket singaleser
Bildtext Bröderna Gotabaya och Mahinda Rajapaksa har länge dominerat Sri Lankas politik och vördas av många bland majoritetsfolket singaleser
Bild: /All Over Press

35 kandidater ställer upp i valets första omgång som kan avgöras av muslimer och tamiler. De två huvudkandidaterna är det styrande partiets kandidat, bostadsministern Sajith Premadasa och oppositionskandidaten Gotapaya Rajapaksa.

Sajith Premadasa som är den mördade presidenten Ranasinghe Premadasas son, har sina starkaste fästen på landsbygden och han får också stort stöd bland muslimer och tamiler. Hans mest kända vallöfte är att garantera gratis sanitetsbindor åt fattiga kvinnor.

Bröderna Rajapaksa stöds av många singaleser som utgör 70 procent av befolkningen. Den 70-årige pensionerade översten Gotabaya Rajapaksa som inom familjen kallas "terminator", och som anses vara lika hårdför som sin bror, betraktas som förhandsfavorit.

Långvarig försvarsminister

Gotabaya var försvarsminister då hans bror var president från år 2005 till år 2015. En del människorättsgrupper han anklagat honom för att ha organiserat så kallade "dödspatruller", något som han bestämt förnekar.

Bröderna vördas av många singaleser, som hyllar dem för att ha krossat Tamiltigrarna efter ett 37 år långt inbördeskrig, som krävde över 100 000 dödsoffer.

Gotabaya har utnyttjat påsksöndagens terrordåd i sin kampanj och utlovat tuffare tag för att förhindra sådana attacker i fortsättningen.

- Gotabaya kommer att skydda vårt land, konstaterade byggnadsarbetaren Wasantha Samarajjev som röstade på honom i huvudstaden Colombo.

Dagens presidentval omgärdas av sträng säkerhet av rädsla för ny terrordåd
Bildtext Regeringspartiets kandidat Sajith Premadasa är den mördade presidenten Ranasinghe Premadasas son.

Det som kanske oroar västländer och den mäktige grannen Indien allra mest, är hur Sri Lanka närmade sig Kina under brodern Mahindas tio år långa styre.

Kina har lånat och gett Sri Lanka miljarder dollar för stora infrastrukturprojekt och Mahinda lät Kina i gengäld bland annat få full kontroll över hamnen i Hambantota.

Västländerna och Indien befarar framför allt ökat militärt samarbete mellan Kina och det strategiskt belägna Sri Lanka om bröderna Rajapaksa gör comeback i dagens val, som väntat.

Källor:AFP, AP

Diskussion om artikeln