Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyllningarna regnade in efter kvalsuccén – EM-biljetten betyder miljoninkomster för förbundet: "Har ännu tid att fundera"

Från 2019
Uppdaterad 16.11.2019 16:25.
Markku Kanerva klappar mot läktaren.
Bildtext Markku Kanerva.
Bild: Tomi Hänninen

Den säkrade EM-platsen betyder 9,25 miljoner euro i belöning för Bollförbundet, en summa som kan växa vid ytterligare framgång. EM-platsen har naturligtvis fått stor uppmärksamhet, Yle Sporten har samlat ihop en del av reaktionerna.

En kontrollerad 3–0-seger säkrade faktumet att Finlands herrlandslag i fotboll sommaren 2020 spelar i ett stort mästerskap för första gången.

Själva EM-platsen innebär att Bollförbundet har en maffig belöning från det europeiska fotbollsförbundet Uefa att se fram emot. Uefa betalar nämligen 9,25 miljoner euro till alla länder som kvalificerat sig till mästerskapet.

Enligt Ilta-Sanomat går en tredjedel av summan till spelarbonusar. Bollförbundets ordförande Ari Lahti säger i en intervju med tidningen att det ännu är oklart hur pengarna ska användas.

– Pengarna kommer först efter mästerskapet. Vi har alltså ännu tid att fundera, påpekar Lahti, samtidigt som han betonar att man kommer att tänka långsiktigt.

Vid framgångar i själva mästerskapet växer inkomsterna ytterligare. Till exempel tilldelas 1,5 miljoner euro för en vinst i gruppspelet och 750 000 euro för ett kryss. Lag som avancerar till åttondelsfinal belönas med två miljoner euro.

Prispengarna i fotbolls-EM 2020

Alla deltagande länder: 9,25 miljoner euro
Vinst i gruppspelet: 1,5 miljoner euro
Oavgjort i gruppspelet: 750 000 euro
Åttondelsfinal: 2 miljoner euro
Kvartsfinal: 3,25 miljoner euro
Semifinal: 5 miljoner euro
Silvermedalj: 7 miljoner euro
EM-guld: 10 miljoner euro

Källa: Uefas webbplats

Mängder av hyllningar

President Sauli Niinistö föjde med matchen på plats och ställe. Efteråt berömde han stämningen på läktarna i en intervju med Ilta-Sanomat.

– En väldigt historisk stund. Egentligen uttrycker den olagliga planinvasionen efteråt ett utbrott av de känslor som finns i Finland gentemot fotbollen, kommenterade presidenten.

Jari Litmanen och Sauli Niinistö.
Bildtext Niinistö följde matchen tillsammans med Jari Litmanen.
Bild: Lehtikuva

Den finländska landslagsspelarnas klubblag var inte heller sena med att uppmärksamma bedriften. Teemu Pukkis Norwich gratulerade till bedriften på Twitter, medan Lukas Hradeckys och Joel Pohjanpalos Bayer Leverkusen också uppmärksammade Hradeckys sång i Viasats intervju efter matchen.

"Hoppas att Sverige och Finland lottas till samma grupp"

I Sverige fick Finlands framgångar stor uppmärksamhet. Sverigefinländaren Jarkko Päiväniemi på Aftonbladet kallade det hela för ett mirakel.

– Till sist en önskan. Att Sverige och Finland lottas in i samma grupp och berguvarna nästa sommar har sylvassa klor, avslutade Päiväniemi.

– Perkele, vad härliga de är finländarna ändå. Nästa sommar kommer en liten del av mig hoppas på att Suomi får sig en liten tröstpoäng i slutändan, konstasterade i sin tur Expressens Thomas Wilbacher.

Nyhetsbyrån AP påminde om att Finland var det enda nordiska landet som inte tagit sig till ett större herrmästerskap i fotboll ännu. Finland beskrivs även som ett land som är bättre känt för "sitt ishockeylandslag, sina rallyförare och spjutkastare".

– Finland kunde knappt tro sina ögon, menade BBC Sport.

Gott om idrottsprofiler har också uppmärksammat kvalsensationen på sociala medier. Häcklöparen Elmo Lakka önskade sig samma slags glädje till individuella grenar också, utan att idrottare skulle behöva stämplas till turister.

Diskussion om artikeln