Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen avbryter avvisningar till Irak – inrikesminister Ohisalo: ''Beslutet är motiverat''

Från 2019
Irakiska flyktingar demonstrerar i Helsingfors i februari 2017.
Bildtext Arkivbild från februari 2017 på demonstration mot förvisning av irakier i centrala Helsingfors.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Polisen i Helsingfors meddelar i ett twittermeddelande att de tills vidare pausar avvisningar av asylsökande till Irak. Det gäller trots det inte utvisning av brottslingar.

Inrikesminister Maria Ohisalo menar att beslutet är motiverat och skriver i ett twittermeddelande att beslutet nu medför arbetsro medan situationen reds ut.

Finland prickades av Europeiska människorättsdomstolen i torsdags, efter att ha avvisat en irakier efter nekad asyl i december 2017.

Irakiern sköts ihjäl i Bagdad tre veckor efter att han återvänt till Irak. Europeiska människorättsdomstolen anser att Finland brutit mot Europakonventionen i och med utvisningen.

Ohisalo betonar att beslutet om att avbryta avvisningarna är fattat av polisen.

– Ministeriet har ingen befogenhet att fatta beslut gällande avvisningar. Det har däremot polisen. Det är på mitt ansvar att se till att man inte bryter mot några lagar inom administrationen.

Asylsystemet ska säkra de mänskliga rättigheterna

Ohisalo ser allvarligt på fallet och sade i torsdags åt Svenska Yle att något sådant här inte borde hända i en rättsstat.

Migrationsverket har tidigare sagt att de inte är alldeles säkra på hur många personer som råkat ut för liknande typ av misslyckad riskbedömning som i fallet med den utvisade irakiern.

Enligt Ohisalo finns det skäl att se över hur situationen ser ut och hur man kan lösa liknande fall. Det här eftersom asylsystemets viktigaste uppgift är att säkra de mänskliga rättigheterna och skydda dem som behöver skyddas.

Källa: STT

Diskussion om artikeln