Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringskritisk demonstration i Prag – över en kvarts miljon människor deltog

Från 2019
Människor demonstrerar i Prag.
Bildtext Stämningen var god under demonstrationen.

Över 250 000 människor deltog i en demonstration i Tjeckiens huvudstad Prag under lördagen. Demonstranterna firar Sammetsrevolutionens årsdag men kräver samtidigt premiärminister Andrej Babiš avgång.

Imorgon, söndag, är det 30 år sedan Sammetsrevolutionen. Det som började som en studentrörelse den 17 november 1989 ledde till kommunistregimens fall. Protesterna bröt ut strax efter att Berlinmuren fallit.

Tjeckernas firande präglas ändå av den allt djupare splittringen vad gäller inställningen till premiärministern och miljardären Babiš.

Babiš är ett hot för demokratin, eftersom han utöver sin politiska ställning också har inflytande över landets näringsliv, enligt demonstranterna. Han anklagas också för att ha försökt påverka rättsväsendets självständighet.

Man står med ryggen mot kameran och håller i tjeckisk flagga.
Bildtext Dagens demonstration är en av de största efter kommunismens fall.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Premiärministern har inga planer på avgång

Demonstranterna ropade ''vi är här'', som enligt nyhetsbyrån Reuters anspelar på Sammetsrevolutionens protester. Flera rop med uppmaningar om att Babiš borde avgå hördes också i folkmassan.

EU-kommissionen utreder också Babiš förehavanden, men själv nekar han till alla anklagelser och menar att det inte finns någon som helst anledning för honom att avgå.

– Det är bra att människor kan uttrycka sin åsikt utan att någon förföljer eller attackerar dem, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

En liknande massdemonstration med 250 000 deltagare ägde rum i Prag i juni. Den demonstrationen räknas vara den största sedan kommunismens fall.

Trots det stora antalet demonstranter, förlöpte demonstrationen fredligt.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln