Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saltänglarna ska hjälpa Venedig där skadorna väntas uppgå till miljardbelopp – värdefulla manuskript räddades av ungdomsnätverk

Från 2019
Översvämning i Venedig.
Bildtext Vattenståndet uppgick i 187 centimeter över det normala i tisdags.

Venedig drabbas årligen av översvämningar till följd av högvatten och kraftiga stormar. I onsdags utlystes nödläge på grund av rekordsvåra översvämningar.

Kyrkor, affärer och hem i Venedig har svämmats över under den senaste veckan, och stadens borgmästare, Luigi Brugnaro, befarar att prislappen för skadorna vattenmassorna gett upphov till kommer att vara hög.

– Vi har förstört Venedig, vi talar om skador för omkring en miljard euro, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Nätverk av unga räddade värdefulla manuskript

Efter att vattenmassorna börjat dra sig tillbaka under lördagen samlades cirka 50 unga venedigbor i stadens konservatorium. Rustade i gummistövlar och med en beslutsamhet som heter duga lyckades de rädda värdefulla manuskript.

Tack vare ungdomarna räddades en stor mängd arkivmaterial. En del av manuskripten är från 1500-talet.

Till följd av de kraftiga översvämningarna har ett nätverk bestående av mer än 2 000 ungdomar uppstått. De erbjuder sin hjälp, var än den kan tänkas behövas.

Man bär kappsäck över huvudet.
Bildtext Turister vadar omkring i Venedig.

Saltänglarna hjälper där det behövs

Nätverket, som kallar sig Saltänglarna, vill efterlikna de så kallade Leränglarna som kom till undsättning då Florens drabbats av en översvämning år 1966.

Leränglarna kom från flera olika länder och hjälpte till att rädda värdefulla skatter i staden. Namnet Saltänglarna kommer å sin sida från att vattnet som vällt in i Venedig har hög salthalt.

– Vi hjälper bokhandlar, bibliotek, affärer och restauranger så gott vi kan. Vi sorterar också skräp så det inte ska hamna i vattnet, säger en av de så kallade Saltänglarna.

De hjälpsamma ungdomarna är så många till antalet så konservatoriet var tvunget att begränsa antalet hjälpande händer.

– Vi måste begränsa antalet frivilliga, det var så många som kom in till oss med blöta stövlar, säger man från konservatoriets håll.

Kvinna går i översvämmad supermarket.
Bildtext Flera affärer har drabbats av översvämningarna.

Regeringshjälp till översvämmade företag

Krisen har drivit landets regering till att bistå med 20 miljoner för att försöka tackla förstörelsen och förhindra liknande översvämningar i framtiden.

Kulturminister Dario Franceschini varnar för att reparationerna av de över 50 drabbade kyrkorna i staden inte kommer att vara något litet projekt.

Invånare som drabbats av översvämningen kan ansöka om ersättning för upp till 5 000 euro, medan regeringen mer generöst bistår ägare till vattenskadade restauranger och butiker - de kan ansöka om upp till 20 000 euro.

Översvämningsdrabbade Venedig förbereder sig för en tredje översvämning under loppet av en vecka. Vattenståndet väntas stiga till 160 centimeter över det normala under söndagen, enligt lördagens väderprognos. Det är inte riktigt lika illa som i tisdags - då vattenståndet uppmätte 187 centimeter över det normala.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln