Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Undersökning: Parförhållande minskar riskanvändning av alkohol

Från 2019
Tomma ölburkar.
Bildtext Att vara i ett parförhållande kan göra att man dricker mindre.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Parförhållande minskar överkonsumtion av alkohol, för människor som är genetiskt utsatta. Det här visar en internationell forskning, där man använt finskt genmaterial.

Enligt resultaten minskar parförhållanden drickande och symptom på alkoholberoende för båda könen. Starka förhållanden skyddar också mot hetsdrickande, men bara för män.

Studien publicerades i oktoberutgåvan av vetenskapstidningen Addicition. I undersökningen deltog 1 200 människor från Finlands Kaksosten kehitys ja terveys -undersökning. Deltagarna var mellan 20 och 26 år. Man använde sig av tvillingars genetik och intervjuer, där det frågades om bland annat förhållanden och bruk av alkohol.

De skillnader mellan könen som kommer fram i undersökningen stärker tidigare forskningsresultat, nämligen att män får mera hälsofördelar av parförhållande än kvinnor.

Både gener och miljö påverkar

Nio personer från USA, Finland och Turkiet utförde undersökningen. Från Finland var Jaakko Kaprio, professor i folkhälsa och Antti Latvala, akademisk forskare vid Helsingfors universitet med.

Kaprio berättar till STT att bland deltagarna i tvillingstudien räknade man ut vilken sannolikheten var till riskanvändning av alkohol utifrån det genetiska arvet. Riskpoängsanalysen baserades på en internationell studie, i vilken en miljon människor deltog. De resultaten jämfördes sedan med intervjuerna i tvillingstudien.

- Baserat på resultatet är den genetiska risken för överdriven alkoholanvändning inte den enda orsaken. Den sociala kontexten kan ändra det som mottagligheten visar, skriver Peter Barr, en av undersökningens författare, till STT per e-post.

Enligt honom bygger också undersökningen delvis en bro mellan biologisk genetik och samhällsvetenskap.

- Vi kan aldrig helt och hållet förstå det ena utan det andra.

Parförhållande erbjuder stöd och kontroll

Varför minskar då att vara i ett parförhållande på drickandet? Enligt Barr en av orsakerna att man kan få emotionellt stöd av sin partner, så att man inte behöver dränka förbjudna känslor med alkohol.

Med parförhållande kommer också mer social kontroll, säger Kaprio. Partnern kontrollerar den andras användning och kan ingripa i fall den andra dricker för mycket.

- Som singelman är det lätt att ensam gå ut med kompisgruppen och ännu fara vidare till nästa ställe. Är man i ett parförhållande kan man i samma situation säga att man lovade vara hemma vid 11.

I parförhållanden finns också särskilda förväntningar. Ett rikligt alkoholbruk ses inte som en tillhörande sak om du vill vara en bra partner och familjefar- eller mor.

Man vet inte vilken orsaken är till att parförhållanden skyddar männen mer än kvinnorna när det kommer till överdrivet drickande. Det att männen tidigare har druckit mer än kvinnorna kan påverka, och också det att deras riskanvändning har varit högre.

Källa: STT