Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundets medlemmar nöjda med regeringssamverkan: "Regeringen har verkligen gjort någonting för att minska inkomstklyftorna”

Från 2019
Uppdaterad 17.11.2019 17:02.
Eliel Kilpelä på Vänsterförbundets partimöte i Kuopio.
Bildtext Eliel Kilpelä tycker att Vänsterförbundet har lyckats få med mycket av sina hjärtefrågor i regeringsprogrammet.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Efter ett halvt år av regeringssamarbete är Vänsterförbundets medlemmar fortfarande nöjda med att det egna partiet sitter i regeringen.

Det här syns tydligt i de tal som hålls under partikongressen och de rungande applåder som partiets ministrar får av de 300 delegaterna på plats.

Då social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen i sitt tal lyfter upp att regeringen redan har slopat aktivmodellen och återinfört alla barns rätt till småbarnspedagogik är jublet nästan öronbedövande.

Eliel Kilpelä ser slopandet av aktivmodellen som avgörande

Eliel Kilpelä sällar sig till dem som är nöjda med regeringssamverkan. Han hör till den unga svenskspråkiga vänstern i Helsingfors.

Det enda som han ställer sig en aning kritiskt till är regeringens skattepolitik.

Vänsterförbundet ska enligt Eliel Kilpelä profilera sig som regeringsparti genom att lyfta upp partiets framgångar i regeringen.

- Vi ska till exempel lyfta fram det här med att minska inkomstklyftorna. Det är en verkligt stor fråga för finländare och vi måste kunna ta äran för det, säger Kilpelä.

Att slopa aktivmodellen var enligt Kilpelä alldeles avgörande för Vänsterförbundet.

Eliel Kilpeläs namnskylt på partimötet i Kuopio.
Bildtext Eliel Kilpelä tycker att det är bra att samlas till partikongressen för att vidga perspektivet. Verkligheten ser olika ut på olika håll i landet.
Bild: Yle/Carmela Walder

Birgitta Gran: Regeringen är lätt att sympatisera med

Birgitta Gran från Hangö hör till partiets veteraner. Hon har varit med länge och ställde också upp i riksdagsvalet i våras utan att bli invald.

Också Gran är positivt inställd till regeringssamarbetet.

- Den här regeringen är otroligt mycket enklare att sympatisera med än någon annan vi har haft på evinnerliga tider, säger Gran.

Birgitta Gran på Vänsterförbundets parftimöte i Kuopio.
Bildtext Regeringsprogrammet innehåller enligt Gran inte alla, men många saker som är viktiga för Vänsterförbundet.
Bild: Yle/Carmela Walder

Gran tycker också att det är bra att Vänsterförbundet fick just social- och hälsovårdsministersportföljen och undervisningsministersposten.

Hon tror inte att Vänsterförbundet lämnar regeringen i första taget trots att de flesta partimedlemmar motsätter sig storleken på flygplansanskaffningarna.

Svårt att svara på hur Vänsterförbundet ska få upp sitt stöd

Vänsterförbundet har länge haft ett stöd på under tio procent i olika partimätningar trots att majoriteten av finländarna enligt en färsk undersökning säger sig omfatta Vänsterförbundets grundvärderingar.

Eliel Kilpelä kan för egen del inte säga hur Vänsterförbundet ska få upp sitt stöd.

- Det där är en intressant fråga. Jag tror det handlar lite om hegemonin i debatten, alltså var, när och hur vi debatterar och vilka frågor vi lyfter upp, säger Kilpelä.

Enligt Eliel Kilpelä är det också viktigt att börja tala med egna termer och att lyfta fram egna viktiga frågor. Han vill att partiet inte går med i irrelevanta diskussioner såsom debatten kring julfester i kyrkan.

Ilpo Haaja vill få den vanliga arbetaren att igen rösta på partiet

Samtidigt som Vänsterförbundets stöd ligger på sju procent i Yles senaste partimätning fortsätter stödet att stiga för Finlands populäraste parti Sannfinländarna.

Ilpo Haaja som är huvudförtroendeman vid varvet i Helsingfors anser att Vänsterförbundet inte har lyckats säga sådant som lockar vanliga arbetare.

- Men vi kommer igen. Vi ska göra någonting annat än förut, säger Haaja.

Exakt vad som ska göras annorlunda är en fråga han inte kan svara på. Han talar i stället om modern socialism.

Ilpo Haaja från Helsingfors är aktiv inom Vänsterförbundet.
Bildtext Den vanliga arbetaren ska enligt Ilpo Haaja komma tillbaka till Vänsterförbundet då partiet igen lyfter upp frågor som är viktiga för dem på agendan.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Partiordförande populärare än hennes parti

Vänsterförbundet gav sin populära ordförande Li Andersson fortsatt förtroende under partimötet i Kuopio.

Li Andersson har ett betydligt större personligt stöd bland väljarna än vad partiet har över lag. Andersson fick näst mest personliga röster i vårens riksdagsval.

Birgitta Gran från Hangö kan inte riktigt säga hur partiet ska få upp sitt stöd på samma nivå som partiordförandes personliga stöd.

- Det är klart att hon är väldigt bra och hon hjälper till att dra upp partiets stöd. Hon klarar också av att förklara saker på ett begripligt sätt, säger Gran.

Men enligt Gran finns det också många andra i partiet som kan uttrycka sig klart och redigt i olika frågor.

Också hon lyfter upp det att många finländare i princip håller med Vänsterförbundets mål, men att de samtidigt är skeptiska till realismen i målen.

- Sen kommer den där skepsisen att “det där är ju inte riktigt möjligt i alla fall”. Den nyliberala synen på ekonomin har slagit igenom trots att den på många håll är nära att leda till katastrofer, men det håller på att svänga, säger Gran.

Enligt Gran börjar allt flera av den ekonomiska expertisen vara på samma linje som Vänsterförbundet.

Diskussion om artikeln