Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanervas stora problem inför det historiska EM-äventyret: För få matcher där han kan testa nytt

Från 2019
Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva.
Bild: EPA

Sju månader återstår innan Finlands herrar spelar sin första match i ett EM-slutspel. En lång tid, men antalet träningsmatcher på vägen dit är litet. Med EM-platsen säkrad tänker tränaren Markku Kanerva därför använda måndagens match mot Grekland till att experimentera.

Grekland borta i sista omgången.

När spelschemat i EM-kvalet publicerades drömde finländska fotbollsvänner om att slutspelsdrömmen i det skedet ännu på något sätt skulle leva för herrlandslaget.

Alla förväntningar överträffades. Finland är slutspelsklart för första gången, och det redan innan den sista omgången.

– Det här är i praktiken den första förberedelsematchen inför EM, konstaterar Kanerva på landslagets hotell i Aten dagen innan mötet med Grekland.

– Och internationella speldagar finns det få av. För få, tycker jag, säger Kanerva med ett snett flin.

"Förändringar blir det"

Den finländska förbundskaptenens inställning är lätt att förstå. Med de europeiska klubblagssäsongerna som snurrar för fullt ända fram till maj är det knappt om möjligheter för landslagen att träningsspela och testa nytt.

Mot Grekland blir det därför inte tal om att låta alla de största kvalhjältarna avsluta projektet. I stället börjar redan nu det nya: att hitta rätt helhelstrupp till EM 2020.

– Vi har för vana att inte säga något om laguppställningen på förhand, men förändringar blir det, säger Kanerva.

– Vi måste tänka på att tiden till EM är knapp och det finns spelare som ska få chansen att visa vad de kan innan EM. Dessutom har vi skadeproblem, Albin Granlund och Jasse Tuominen kan inte vara med i morgon. Sen finns det ett par frågetecken. Som det brukar, säger Kanerva.

Albin Granlund i närkamp med Dimitris Pelkas
Bildtext Albin Granlund kan inte spela mot Grekland.
Bild: E​PA-EFE/Georgia Panagopoulou

Joronen, Schüller och Skrabb in?

När Finlands seger i Nations League-gruppen var klar fick Brescia-målvakten Jesse Joronen vakta målet i den sista matchen, och samma sak händer troligen nu.

Rasmus Schüller lär på mittfältet ersätta Tim Sparv som varit skadad hela hösten, och fredagens inhoppare Joni Kauko och Simon Skrabb kan gott starta den här gången. Bröderna Sauli och Leo Väisänen har anledning att hoppas på ansvar i mittförsvaret.

Räkna alltså med att minst halva startelvan är utbytt jämfört med de senaste matcherna. Något som också garanterar skärpa efter fredagens urladdning.

– Mentalt har det gällt att vända blicken mot den kommande matchen. Det är en väldig utmaning i det här läget, att lyckas nolla fredagens match och koncentrera sig fullt ut på den här matchen. Men vad jag såg av spelarna i dag på träningen är fokus på rätt ställe.

Träningen på Olympiastadion skulle normalt ha gjorts kvällstid, men stora protestmarscher i Aten under söndagen gjorde att landslaget valde att träna redan vid lunchtid för att garanterat kunna ta sig till arenan trots folkhavet på gatorna.

Simon Skrabb, Markku Kanerva och Teemu Pukki skriker ut sin glädje.
Bildtext Får Simon Skrabb starta i sista kvalmatchen?
Bild: Lehtikuva

Kraftigt föryngrat Grekland

På EM-kvalmatchen kommer det däremot att vara folktomt på läktarplats, fast att Grekland håller på att stå för en fin avslutning med segrar hemma mot Bosnien-Hercegovina och borta mot Armenien i de senaste matcherna. Mycket har hänt sedan Finland slog Grekland med 1–0 i Tammerfors tidigare i höst.

– Ser vi på vår match i september är det antagligen bara två spelare i det grekiska laget som är kvar. Laget har föryngrats kraftigt och har höjt nivån på sitt spel. Grekland är en svår motståndare sett till de två senaste matcherna. De här unga spelarna har tagit vara på chanserna de fått, förklarar Kanerva.

Matchen kan också ha en resultatmässig betydelse för Finland när det gäller lottningskorgarna inför det kommande EM-slutspelet, men då handlar det redan om högre matematik.

Viktigast är kanske att försöka behålla det häftigaste flow som finländsk herrfotboll någonsin har skådat.

– Det blir kul att avsluta så här. Vi har en bra känsla i hela truppen att den fysiska tröttheten försvinner. Vi vill avsluta det här framgångsrika kvalet på ett stiligt sätt. Utgångspunkten är att vi både vill göra en bra match och få ett bra resultat, säger Markku Kanerva.

Diskussion om artikeln