Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Etta i Serie A, bara tvåa i landslaget – men nu kan Joronen få chansen: "Stor sak också i Italien att Finland tog sig till EM"

Från 2019
Jesse Joronen kastar ut bollen på gräset.
Bildtext Jesse Joronen blev genast förstakeeper i Brescia.
Bild: AFP / Lehtikuva

Uppskattad förstamålvakt i italienska Serie A, men solklar tvåa i det finländska landslaget. Jesse Joronen har en speciell situation, men mot Grekland på måndagkväll lär han få chansen att glänsa också i EM-kvalet.

Lukas Hradecky är en av landslagets största profiler och ohotad etta i kampen om målvaktsposten. Bayer Leverkusen-keepern har svarat för ett strålande EM-kval och stått i samtliga nio finländska matcher.

Men nu är EM-platsen säkrad. I den tionde är stalltipset därför att Hradecky, som hör till dem som tagit ut svängarna mest av alla under firandet, får vila.

Jesse Joronen som i somras bytte FC Köpenhamn mot Brescia i italienska högsta serien lär få stå mot Grekland i Aten på måndag kväll.

– Så klart är man sugen på att spela, alltid vill man in på plan. Speciellt när det handlar om landslaget, säger Joronen på pressträffen i lobbyn i landslagets hotell i centrala Aten.

– Alltför många landskamper har jag inte, så det skulle vara mycket kul att få spela men det får vi veta först när "Rive" berättar för oss om laguppställningen.

Åttonde A-landskampen?

Närmare bestämt har Joronen sju A-landskamper på sitt konto hittills, varav en är en tävlingsmatch. 26-åringen fick stå när Finland redan säkrat segern i sin Nations League-grupp och mötte Ungern.

Den matchen, som Joronen och det finländska laget förlorade med 0–2, var i praktiken betydelselös. Greklandsmatchen betyder aningen mer, eftersom en seger eventuellt kan lyfta upp Finland i den tredje korgen i EM-lottningen.

– Vi känner till att det kan spela roll, men överlag tänker spelare inte på sånt, med vilken matematisk sannolikhet vi kan hamna i vilken korg. Utgångspunkten är att vinna matchen. Det är vad vi spelare koncentrerar oss på.

– Matchen fungerar som en bra förberedelse för nästa sommars EM. Vi har inte allt för många gemensamma samlingar innan dess. Koncentrationen är nu i gång för fullt, från och med dagens möte med laget. Vi gick igenom Greklands sätt att spela och alla här är såna proffs att snabbt ställer vi om igen, säger Joronen.

Jesse Joronen tittar in i kameran och ler
Bildtext Jesse Joronen.
Bild: Lehtikuva

Tränarbyte under landslagspausen

Jesse Joronen kostade i somras uppskattningsvis 2,5 miljoner euro när han flyttade från danska mästarklubben FC Köpenhamn till Brescia i Italien. Han blev direkt förstakeeper och har kommit i gång fint i sin nya klubb.

– Det är en strålande serie. En bra möjlighet för mig att utvecklas och bli en bättre målvakt genom hårt arbete.

Problemet är bara att lagets spel haltar. Joronens tio första matcher som Bresciamålvakt gav två segrar, en oavgjord och sju förluster.

– Vi måste få bättre resultat och därför byttes tränaren ut under landslagspausen. När jag åker tillbaka till Italien får jag se hur det nya tränarteamet verkar och hur de vill att vi ska spela, då tar jag itu med Serie A igen.

Sina klubbkamrater och andra italienare har han däremot hört av också under landslagspausen.

– Det har kommit många gratulationer från lagkompisar och andra människor. Alla i mitt lag har varit väldigt glada för min skull.

– Det märks hur man också ute i världen tycker det är en stor sak att ett litet land som Finland för första gången tog sig till ett slutspel.

Diskussion om artikeln