Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldet fortsätter i Irak: Åtminstone en död och 30 skadade i kravaller i Bagdad

Från 2019
Irakier står på mur och håller upp flagga.
Bildtext Irakierna kräver ett slut på korruptionen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Åtminstone en demonstrant har dött under söndagens regeringskritiska protester i Iraks huvudstad Bagdad. Demonstranten ska ha fått en tårgaskanister i huvudet då proteströrelsen drabbade samman med säkerhetsstyrkor vid en bro de försökte ockupera.

Omkring 30 personer uppges ha skadats i de sammandrabbningar som utspelade sig strax efter att demonstranterna återtagit en del av en bro de ockuperat. Demonstranter har ockuperat tre av broarna som går över floden Tigris mot regeringens säte.

Vägar i centrala Bagdad har också blockerats med brinnande däck och demonstranterna vädjar till irakier att gå i nationell strejk.

Medlemmar ur säkerhetsstyrkorna är positionerade längs med varje bro, där de inte drar sig för att både avfyra tårgasgranater och skjuta skarpt för att hålla demonstranterna på avstånd.

– Vi kommer fortsätta protestera tills regeringen avgår, säger en aktivst nyhetsbyrån AFP har träffat.

Hundratals studerande deltog i söndagens demonstrationer för att visa demonstranterna sitt stöd.

"Ingen politik, inga partier, det här är ett studentuppror!’’ står det på en banderoll som några unga irakier bär på, rapporterar AFP.

Irakier skyddar sig för tårgas och rök på en gata de blockerat.
Bildtext Tårgas och rök stoppar inte de här demonstranterna i Bagdad.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tusentals skadade sen början av oktober

Korruption, arbetslöshet och bristande grundläggande service sparkade igång den regeringskritiska proteströrelsen den 1 oktober. Protesterna har varit väldigt våldsamma, där säkerhetsstyrkor använt sig av vapen för att kuva demonstranterna.

Myndigheternas våld har kritiserats stort efter att det visade sig att 150 människor hade dödats och 3 000 människor skadats i kravaller mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.

Förenta Nationerna har redan tidigare krävt att stoppa det besinningslösa våldet i Irak efter de massiva kravallerna där tusentals skadades.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln