Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget medlingsbud från riksförlikningsmannen – poststrejken fortsätter och sympatistrejker inleds

Från 2019
Uppdaterad 18.11.2019 11:11.
Människor förhandlar runt ett bord. Förhandlingarna leds av Vuokko Piekkala.
Bildtext Förhandlingarna leddes av Vuokko Piekkala (i mitten).
Bild: Lehtikuva

Sent under söndag kväll stod det klart, riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala har inte lagt fram ett medlingsbud. Förhandlingarna kommer att återupptas på måndag klockan 12.

Parterna i poststrejken träffades i dag hos förlikningsmannen i Helsingfors. De gick in till förhandlingsbordet klockan 14, och förhandlingarna pågick fram till ungefär klockan 23.

Poststrejken har pågått i en vecka, och under dagens förhandling träffades parterna för tredje gången för att försöka hitta en lösning på konflikten. Något de alltså inte lyckades med under söndagskvällen.

Post- och logistikunionen PAU och servicebranschens arbetsgivare Palta var senast hos förlikningsmannen Vuokko Piekkala i fredags. Inte heller då gav Piekkala ett medlingsbud.

Sympatistrejker pressar parterna

Heidi Nieminen, ordförande för PAU, vågar inte ännu uttala sig om ifall måndagens förhandlingar kan nå en lösning.

– Förhandlingarna är inte lätta. Ifall de skulle vara det skulle förhandlingarna redan vara i mål. Det är svårt att uppskatta hur länge det kommer ta. Sympatistrejker sätter visserligen alltid press på dem runt förhandlingsbordet, säger Nieminen.

Från Paltas håll är man relativt nöjd med förhandlingarna.

– Vi gick igenom flera ärenden rätt så konstruktivt och lyckades ta oss vidare i flera frågor. Det finns trots allt så mycket som måste gås igenom, så vi inte hann med allt i dag, säger Tuomas Aarto, vd för Palta, till STT.

Parterna vill inte uttala sig om vad man för tillfället är överens om och vad man fortfarande tvistar om.

Eftersom parterna inte nått en överenskommelse kommer sympatistrejker att inledas under måndagen. Bland annat Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och fackförbundet RAU meddelade att de sympatistrejkar.

Ifall parterna inte kommer fram till någon lösning kommer strejken att fortsätta fram till den 8 december.

Stödåtgärder inleds på måndagen

Finlands Sjömans-Union har inlett stödåtgärder till den pågående poststrejken under måndagen. Postens transporter tas inte med på förbindelsefartyg, färjor eller last- och ropaxfartygen i inrikesfart.

Inte heller passagerarfartyg i utrikesfart tar postens transporter. Dessa transporter blir stående i hamnarna.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och fackförbundet RAU inom järnvägsbranschen har berättat att de stoppar järnvägens godstrafik under tisdagen och onsdagen.

Under JHL:s sympatistrejk stänger godstrafikens bangårdar den 19 november. Den 20 november strejkar tågunderhållet.

Det här påverkar inte passagerartrafiken.

Transportfacket AKT har meddelat att de ska utvidga sina stödåtgärder den 19 november i poststrejken ifall parterna inte får till stånd ett avtal innan det.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades den 18.11.2019 klockan 5.52 med vilka stödåtgärder som inleds.

Artikeln uppdaterades klockan 11.11, stödstrejk ändrades till sympatistrejk.

Diskussion om artikeln