Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Poststrejken fortsätter och stödåtgärder inleds, FN:s konvention om barnets rättigheter firar 30 år, tunnel mellan Helsingfors och Tallinn kritiseras

Från 2019
Yleiskuva
Bildtext Poststrejken fortsätter och stödåtgärder inleds under måndagen.
Bild: Mikko Koski/Yle.fi

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Poststrejken fortsätter. Sent under söndag kväll stod det klart, riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala har inte lagt fram ett medlingsbud. Förhandlingarna kommer att återupptas i dag klockan 12.

Det väntas stödstrejker den här veckan, eftersom en överenskommelse inte gjordes mellan parterna i poststrejken. Vissa stödstrejker inleds redan i dag. JHL och RAU har meddelat att de stoppar järnvägens godstrafik under tisdagen och onsdagen.

Rovaniemi hovrätt börjar i dag behandla fallet där totalt åtta stycken män åtalas för att alla ha utnyttjat samma 12-13 åriga flicka sexuellt. Alla åtalade dömdes till fängelse i tingsrätten.

Utrikes:

FN:s konvention om barnets rättigheter firar 30 år. Sedan FN:s konvention om barnets rättigheter godkändes går fler barn i skolan och antalet barn under 5 år som dör har mer än halverats. Däremot har ojämlikheten mellan barn ökat och cementerats.

Tunneln mellan Helsingfors och Tallinn är en mycket sämre idé än vad som hittills har kommit fram. Det säger en estnisk forskare som har undersökt de två aktuella tunnelprojekten ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

I Hongkong stiger spänningen vid ett universitet i stadskärnan som har belägrats av kravallpoliser i flera dagar. Polisen försökte storma det Polytekniska universitetet på måndag morgon efter att ha skjutit skarpt mot studenter på universitetsområdet.

Väder

I dag är det mulet på många håll i landet. Dimma förekommer också. I de norra delarna av landet uppstår underkylt duggregn. Svag eller måttlig ostlig vind.

Temperaturen i landets södra och mellersta delar är mellan 1 och 8 grader. I Norra Österbotten och Kajanaland är temperaturen mellan -3 och +2 grader. I Lappland där det också kan komma lätta snöfall är temperaturen mellan -8 och -3 grader.

Diskussion om artikeln