Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Helgens filmer, serier och sagor för barn i Yle Fem och på Yle Arenan

Från 2019
Uppdaterad 03.01.2020 10:16.
Lasse och Maja på taket. Ur filmen Stella Nostra.
Bildtext Du kan se tre olika filmer om LasseMajas detektivbyrå under helgen. Bilden hämtad ur filmen Stella Nostra.
Bild: Svensk Filmidustri/Kinoproduction

Vill du pricka in trevliga program för hela familjen under jul- och nyårshelgen? Här får du en rad behändiga länkar direkt till programmens sidor på Yle Arenan och ser samtidigt deras sändningstider i tv!

Under helgen erbjuds tre filmatiseringar av många barns favoritböcker nämligen LasseMajas detektivbyrå. Böckerna av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis riktar sig till lågstadiebarn.

Hela tjugoåtta böcker har getts ut. De har hittills lett till fem filmer och tre av dem visas alltså nu.

Via den blåa länken kommer du direkt till rätt sida på Arenan, men du får samtidigt tv-tiden ifall du vill pricka in den.

LasseMajas detektivbyrå - Stella Nostra, Yle Fem 21.12 kl. 8.35.
LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet, Yle Fem 23.12 kl. 19.40.
LasseMajas detektivbyrå - Skuggor över Valleby, Yle Fem 24.12 kl. 8.45.

Här kan nämnas att en alldeles ny film som bäst görs klar i Sverige LasseMajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet. Den har premiär i februari 2020.

punaisessa mekossa oleva animaatiohahmo-tyttö seisoo lehtien seassa
Bildtext Arrietty i trädgården.
Bild: Ghibli / Yle Kuvapalvelu

Lånaren Arrietty, är en fin film om en liten figur som dyker upp i pojken Shos trädgård. Arrietty hör till småfolket som lånar av människorna, men bara sådant som de ändå inte saknar. En lånare får inte bli sedd av människor men då Arrietty och Sho träffas går det annorlunda.

Filmen har inte Arenan-rättigheter, men visas två gånger i Yle Fem, måndag 23.12.2019 kl. 8.30 och fredag 27.12.2019 kl. 10.25.

Rädda tomten visas på julen.
Bildtext Ur filmen "Rädda tomten!"
Bild: Copenhagen Bombay / Copenhagen Bombay Rights 1 Aps

Den danska filmen Rädda Tomten! omnämndes 2016 då den hade premiär som att den borde bli en julklassiker som återses varje jul.

Filmen handlar om åttaåriga Julius som bor på ett barnhem. Han älskar att höra föreståndarens berättelse om hur tomten hade med sig honom till barnhemmet en kall julafton för åtta år sedan. Men plötsligt sker något märkligt och Julius stiger in i en magisk vintrig parallellvärld med julbockar, marsipangrisar, julänglar och tomtenissar. Tomten är i fara och nu gäller det att rädda honom - och julen.

I Yle Fem och på Arenan 22.12 kl. 10.00.

Bild ur barnfilmen En vallhunds berättelse.
Bildtext Ur En vallhunds berättelse.
Bild: Media Alert

En vallhunds berättelse är en julsaga för hela familjen. Jaana Wahlforss' manus bygger på Elizabeth Marshall Thomas' bok Certain Poor Shepherds och filmens visuella stil har inspirerats av Giottos fresker. Premiär 24.12 kl.6 på Arenan och kl. 7.50 i Yle Fem.

I mitten av december hade den inhemska filmen om flickorna Onneli och Anneli, dvs Glada, Ada och den mystiska främlingen premiär på Arenan där den nu finns att se. På juldagen visas den i TV2 kl. 18.00. Filmen har svensk text.

Visste du förresten att filmen spelats in i Lovisa? Har du vägarna förbi staden under jul- och nyårshelgen så kan du passa på och titta på inspelningsplatserna. Här hittar du mer information!

Glada och Ada.
Bildtext Ada och Glada i filmen från år 2017.
Bild: Heli Sorjonen

För barn i BUU-klubbsålder kan vi tipsa om följande:

En hel rad med strumphittar att välja mellan.
Dingo, Pingla och julstjärnan kan ses som sådan 26.12 kl.18 eller som en del av Buu-klubben 26.12.
Det blir premiär för Zog - den lilla draken som du kan se som sådan den 27.12 kl. 18 eller som en del av Buu-klubben 27.12.

Gillar du att vi så småningom har den stora kölden här? Då kan du inspireras av den nya muminserien Mumindalens avslutande avsnitt Trollvinter i Mumindalen eller se det som en del av Buu-klubben 28.12 kl.18. Om cirka tre månader, i mars, är det dags för den andra säsongen av Mumindalen.

Mer snöväder blir det i Fader Frost 29.12 kl. 18 som du också kan se i Buu-klubben 29.12.
Och ytterligare finns Gissa hur mycket jag tycker om dig. En hel massa jul. som du kan se som sådan den 30.12 kl 18 eller som en del av Buu-klubben 30.12.

En saga för bilfärden

Svenska Yle erbjuder också julunderhållning i ljudform, bland annat som sagor.
Klassikern Tomten av Viktor Rydberg och tre helt nyskrivna sagor av Monica Vikström - Jokela finns nu att lyssna på:

Tomten

Håsatomten Elsa och julsångsmysteriet
Uppfinnar-Ulf uppfinner hjulet
Festprisse-Nisse hos trollen

Ur serien skyldig.
Bildtext Danska serien Skyldig.
Bild: Danmarks Radio TV

Till sist en hel hand full serier för lite större barn och unga:

För 8-12-åringar:

Den danska kriminalserien Skyldig. Jonas och hans vänner har blivit anklagade för att ha tänt eld på skolan, men vem är den skyldiga?

Den svenska spänningsserien Önskans hjärta. En kväll faller en magisk stjärna kallad Önskans hjärta till jorden. Bonussystrarna Nadja och Josefin finner stjärnan och dras in i en jakt som tar dem till en parallell värld som heter Önskan. De inser snart hur mycket som står på spel och att de två måste lära sig att samarbeta för att hindra både deras värld och Önskan från att gå under.

För 12-14-åringar:

Vi är sju Familjeserie. Huvudpersonen Cessi har ett krossat hjärta. Hon har försökt komma över sin ex-pojkvän Roy hela sommaren men har inte lyckats med det trots att hennes vänner försökt uppmuntra henne till det. Serien fokuserar på betydelsen av empati, vänskap och kärlek. Premiären senarelagd till 8.1 2020.

En ny säsong av serien Se mig. Första säsongen finns, andra har premiär 1.1. 2020.
Serien handlar om vänskap, utanförskap och tillhörighet. Hur långt är man beredd att gå för att bli populär?

För över 13-åringar:

Norska dramaserien Semester. De två första säsongerna finns nu på Arenan. Tredje kommer i februari. Huvudrollen spelas av norska serien Skams Penetrator Chris-skådespelare Herman Tømmeraas.

Ur ungdomsserien Semester.
Bildtext Ur norska ungdomsserien semester, säsong 2.

Ha en skön helg!

Diskussion om artikeln