Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Verksamheten i Karinahemmet i Åbo inleds igen - erbjuder tvåspråkig vård i livets slutskede

Från 2019
Ljusstake på bord.
Bildtext Karinahemmet stängde sina dörrar i juni 2019.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Snart ordnas vård i livets slutskede igen i Karinahemmets utrymmen i Hirvensalo i Åbo. Tidigare i höst beslöt stadsstyrelsen att Åbo stad hyr fastigheten av sydvästra Finlands cancerstiftelse och att personalen övergår till Åbo stad.

Nu har planerna avancerat. Karinahemmet renoveras som bäst och ska i fortsättningen kallas för den palliativa enheten i Moikois. De 12 personer som jobbade på Karinahemmet övergår till Åbo stad 28 november och efter det inleds en flera veckor lång introduktion för personalen.

Verksamheten inleds i januari eller februari, direkt då all behövlig utrustning är på plats. Enheten ska erbjuda tvåspråkig service.

Den palliativa enheten i Moikois kommer att samarbeta med den palliativa enheten i Kaskenlinna sjukhus i Kuppis. De som jobbar i Kaskenlinna har också erbjudits chansen att börja jobba i Moikois.

Karinahemmet stängde sina dörrar i juni i år, då verksamheten hade gått på förlust en längre tid. Nedläggningen väckte mycket diskussion och upprörde personal, patienter och anhöriga.

Social- och hälsovårdsnämnden i Åbo tar del av planerna på sitt möte på onsdag.

Diskussion om artikeln