Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medlingen i poststrejken fortsätter

Från 2019
Uppdaterad 19.11.2019 00:33.
Ordföranden för postfacket PAU Heidi Nieminen på riksförlikningsamannens byrå den 18 november 2019.
Bildtext Ordföranden för postfacket PAU Heidi Nieminen på riksförlikningsamannens byrå den 18 november 2019.
Bild: Lehtikuva

Förhandlingarna för att få ett slut på poststrejken fortsatte på måndagen. Samtidigt kommer det hela tiden in fler bud om sympatistrejker.

På måndagskvällen meddelade Posten att det inte skett några större förändringar vad gäller strejken och att de ger ut information igen på tisdag vid 12-tiden.

På eftermiddagen konstaterade ändå riksförlikningsman Vuokko Piekkala att förhandlingarna har gått framåt. Hon bedömde då att hon eventuellt kunde komma med ett medlingsbud under kvällen.

Exakt när medlingsbudet skulle ges eller hur det skulle se ut ville ingen av parterna gå närmare in på, rapporterar Svenska Yles redaktör Thomas von Boguslawski som följer med läget på riksförlikningsmannens byrå.

Förhandlingarna fortsätter eftersom Finlands post- och logistikunion (PAU) och arbetsgivarnas intresseorganisation (Palta) inte nådde en överenskommelse under söndagens förhandlingar.

PAU:s och Paltas representanter var förhållandevis förtegna om förhandlingarna. Paltas vd Tuomas Aarto beklagade sig över sympatistrejkerna och önskade arbetsro.

Tvisten gäller anställdas kollektivavtal

Konflikten handlar om vilket kollektivavtal tusentals postanställda ska lyda under.

Arbetsgivaren vill ha kollektivavtal som är mer flexibla, för att bolaget bättre ska klara sig i konkurrensen på marknaden.

Enligt PAU skulle ett byte av kollektivavtal i värsta fall innebära lönesänkningar på 30-50 procent för anställda, som redan nu är lågavlönade. Palta anser att det inte stämmer.

Stödåtgärder utvidgas an efter

Strejken är inne på sin andra vecka. 9 000 av PAU:s anställda gick i strejk måndagen den 11 november. Strejken varar till den 8 december och utvidgas 25.11, varefter omkring 10 000 personer är i strejk.

Luftfartsunionen har medlemmar i sympatistrejk. Det påverkar speciellt internationella försändelser. Åtgärderna utvidgas nästa måndag.

Sjömansunionen inledde sina stödaktioner på måndag morgon. Speciellt skärgården påverkas.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena och Järnvägsunionen inleder åtgärder som påverkar speciellt godstrafiken på järnvägarna från och med tisdag. Persontrafiken påverkas inte i detta skede.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund (AKT) inledde på måndagen första fasen av sina stödåtgärder.

Sympatistrejken omfattar från och med måndagen den 25 november klockan 03:00 Helsingforsregionens trafik HRT i ett dygns tid.

Servicefacket Pam stöder PAU genom att förbjuda behandlingen av paket och brev som handhas av postombud.

Finlands livsmedelsarbetareförbunds anslutna får inte behandla postens försändelser mellan fredag och söndag.

Uppdatering klockan 15:07: livsmedelsarbetarnas sympatistrejk.

Uppdatering klockan 15.36 med information om att ett medlingsbud eventuellt ges i kväll.

Diskussion om artikeln