Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På spel i kväll: Seger lyfter Finland till tredje korgen i EM-lottningen – men är förlust bättre för fansen?

Från 2019
Thomas Lam och Teemu Pukki leder en klunga landslagsspelare på flygplatsen med resväskor.
Bildtext Ännu är det oklart vilka städer som blir Finlands EM-destinationer.
Bild: Lehtikuva

Om Finland slår Grekland på bortaplan i kväll klättrar fotbollsherrarna upp i en finare korg inför lottningen av slutspelet om två veckor. Men det finns ett krux. Förlust skulle göra det sannolikt att landslaget nästa sommar får spela i gruppen som avgörs i S:t Petersburg och Köpenhamn: något spelare, ledare och supportrar redan nämnt som ett drömscenario.

Att förklara hur lottningen och gruppindelningen går till inför Finlands herrars första EM-slutspel är sannerligen inte det enklaste.

Speciellt två saker gör proceduren invecklad.

1. När själva EM-kvalet avslutas på tisdag är bara 20 av de 24 deltagande lagen klara, de sista 4 platserna ska 16 lag ännu slåss om i Nations League-kvalet i vår.

2. EM arrangeras i sommar i 12 länder, och värdnationerna som tar sig till slutspelet får plats i gruppen som avgörs i deras land.

Slå ihop punkt 1 med punkt 2, det vill säga länder som hör till arrangörsnationerna men ännu inte vet om de får vara med i slutspelet eller inte, och lottningen blir mer omständig än bara 24 lag som ska petas in i 6 grupper. Dessutom kan Ukraina och Kosovo av politiska skäl inte lottas in i samma grupp som EM-klara Ryssland.

Mardrömsscenariot för Uefa är ändå att två värdland som inte tagit sig direkt till EM spelar i samma Nations League-kval. I så fall måste ett par grupper lämnas öppna också efter lottningen.

Finland just nu i fjärde korgen

Uteslutande utifrån resultaten i EM-kvalet delas slutspelslagen in i fyra korgar, och varje EM-grupp består av ett lag från varje korg. De sex bästa gruppvinnarna finns i korg 1, ytterligare fyra gruppvinnare och de två bästa grupptvåorna håller till i korg 2. Följande sex grupptvåor tar plats i korg 3 medan de två sämsta grupptvåorna placeras i korg 4 tillsammans med de fyra lagen som i april tar sig vidare till EM via Nations League.

För tillfället är Finland den näst sämsta grupptvåan, och om Markku Kanervas lag inte tar tre poäng i kväll är det garanterat att Finland finns i den fjärde lottningskorgen.

Hålls Finland kvar i korg nummer 4 är det mycket möjligt att laget automatiskt placeras i gruppen som avgörs i S:t Petersburg och Köpenhamn, eftersom de övriga lagen från fjärde korgen av olika anledningar måste placeras i andra grupper.

Just den här gruppen har såväl spelare som ledare redan nämnt som Finlands drömgrupp rent geografiskt och logistiskt. Välbekanta städer som det är väldigt enkelt för finländska supportrar att ta sig till. Bäddat för blåvit invasion, vare sig fansen har matchbiljetter eller inte.

Danmark ännu inte EM-klart

Att Bulgarien i går besegrade Tjeckien med 1–0 betyder ändå att Finland med en seger i kväll klättrar förbi tjeckerna och in i den tredje lottningskorgen.

Här skulle möjligheterna i den kommande lottningen vara betydligt fler, men "drömgruppen" i S:t Petersburg och Köpenhamn skulle strykas som alternativ, då någon av den gruppens värdländer Ryssland och Danmark också finns i samma tredje korg.

Invecklat? Säg inte annat. Hela det här resonemanget bygger dessutom på att Danmark tar minst en poäng borta mot Irland i kväll och säkrar en EM-plats. Förlorar Danmark i Dublin tar Irland i stället hand om direktplatsen och tvingar danskarna till Nations League-kvalet. Och förutsättningarna ritas om.

Också striden mellan Ungern, Wales och Slovakien om den andra EM-platsen från kvalgrupp E påverkar Finlands alternativ i lottningen. Den kampen avgörs i morgon så inte förrän vid midnatt på tisdag vet vi med säkerhet vilka alternativ Finland har.

Så här kan korgarna se ut:

De sista matcherna i kvalet ska ännu spelas och följande lista är därför högst hypotetisk, men med favoritsegrar och troliga resultat kunde de slutliga lottningskorgarna se ut som följer, (inom parentes med tillägg att ta hänsyn till inför lottningen):

Korg 1:
Belgien
Italien (värdland)
England (värdland)
Tyskland (värdland)
Spanien (värdland)
Ukraina (kan inte spela i Rysslands grupp)

Korg 2:
Frankrike
Polen
Danmark (värdland)
Kroatien
Holland (värdland)
Portugal

Korg 3:
Ryssland (värdland)
Schweiz
Turkiet
Österrike
Sverige
Tjeckien

Korg 4:
Finland
Ungern (värdland, ännu inte EM-klart)
Nations League A: Island, Nordirland, Israel, Rumänien (värdland)
Nations League B: Bosnien-Hercegovina, Wales, Slovakien, Irland (värdland)
Nations League C: Skottland (värdland), Norge, Serbien, Bulgarien
Nations League D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo (kan inte spela i samma grupp som Ryssland), Vitryssland

En finländsk seger i kväll skulle alltså göra att Finland och Tjeckien byter plats på den hypotetiska listan ovan.

EM-lottningen avgörs i Bukarest lördag 30 november klockan 19 och direktsänds av Yle.

Kvällens match mellan Grekland och Finland bevakar vi med en chatt på Yle Sportens webbplats, med Mats Ahlnäs i Helsingfors och Christoffer Herberts på plats i Aten. Delta i snacket, spekulera och ställ frågor! Avspark klockan 21.45.

Diskussion om artikeln