Biträdande dataombudsman om USA:s Tiktok-utredning: "Bra för användare att vara medvetna"
Applikation Tiktok, som är populär bland unga, utreds för tillfället i USA, enligt anonyma källor till tidningen New York Times. Jari Råman som är biträdande dataombudsman påpekar att det är bra för användare att vara medvetna om liknande utredningar.
Tiktok har uppskattningsvis 500 miljoner användare världen över och är enormt populär bland unga. På applikationen kan man lägga upp korta videor.
Senatorer i USA har krävt en utredning av Tiktok redan tidigare eftersom de är rädda för att den kinesiskt ägda applikationen kan användas för spionage.
Utredningen görs av utskottet för utländska investeringar i USA (CFIUS).
TikTok, som tidigare hette Musical.ly, ägs av kinesiska ByteDance. Enligt flera senatorer i USA kan ByteDance tvingas dela med sig användarinformation med kinesiska underrättelsebyråer.
Applikationen är också väldigt populär i Sverige och utredningen i USA har väckt diskussioner där, rapporterar SVT.
Tänk på vad du lägger upp för innehåll
Biträdande dataombudsman Jari Råman berättar att han inte är medveten om att det skulle pågå någon utredning av Tiktok i Finland för tillfället.
Han påpekar att det ändå är bra för användarna att vara medvetna om liknande utredningar som den som pågår i USA.
- Man ska alltid tänka efter innan man lägger upp innehåll på sociala medier, det inkluderar innehållet man lägger upp på Tiktok. Alltid vet man inte hos vem och var informationen hamnar i sista hand.
Tiktok har själv svarat på sin webbplats att deras datacenter är belägna helt och hållet utanför Kina, och att inget av deras data står under kinesiska lagar. De skriver också att de inte tar bort innehåll på begäran av den kinesiska staten.
SVT skriver däremot att deras genomgång av Tiktok visar att det är svårt att hitta videomaterial på protesterna i Hongkong på applikationen.
Samtidigt är protesterna ett av de ämnen som hamnar högt upp på trendlistor och i olika sökningar på andra sociala medier såsom Twitter och Instagram.
- Det mera typiska sättet att påverka ett visst lands sinnestillstånd är att producera och lägga upp innehåll istället för att ta bort. Men såklart kan man inte utesluta risken av censur, kommenterar Råman.
Om man i sådana här fall endast förlitar sig på en källa för att få information så kan det hända att man får förvrängda bilder av hur saker och ting är.
- I Finland litar man däremot tack vare den höga utbildningsnivån i allmänhet inte endast på en källa, utan man kan se på saker från ett bredare perspektiv och göra sina bedömningar baserat på olika källor.