BUU-klubbens pappersjulkalendrar genom åren – rösta fram din favorit!
BUU-klubbens papperskalender är en jultradition i många familjer. Papperskalendern har utkommit i många år i olika stilar och färger, men vilken är bäst? Här har vi samlat papperskalendrarna genom åren – rösta på din favorit!
1991 Julmappen
Det här var den allra första julkalender som gjordes av Yles svenska barnprogram. Det speciella med kalendern var att den bara hade 17 luckor, i stället för 24. Orsaken var att papperskalendern korrelerade med julkalendern som sändes på tv och under den tiden sändes inte svenska barnprogram varje dag. Illustratör: Karl Sundman.
1992 Tomteskolan
Julkalenderserien Tomteskolan handlade om tre nissar som gick i skolan för att en dag kunna bli riktiga jultomtar,och om trollen som bodde under deras golv. Serien repriserades flera gånger på publikens begäran. I papperskalendern illustrerades Tomtebyn. Illustratör: Inge Löök.
1994 Plåstrets pirat-tv
Julkalendern år 1994 handlade om Plåstret som grundade en egen pirat-tv-station i ett stall. Papperskalendern gick att vika ut och luckorna hade en bild och ett klistermärke som man fick limma på en stor bild som följde med kalendern. Illustratör: Inge Löök.
1998 Den vita haren
Papperskalendern år 1998 var den första som gjordes som ett samarbete mellan Röda korset och BUU-klubben. Samma harar som fanns tecknade på kalendern skuttade i tv. Illustratör: Bettina Björnberg.
2000 Tomtemaskinen
År 2000 snurrade SVT:s serie Tomtemaskinen på tv där katten Findus väntade på att få julklappar av Julgubben. I papperskalendern sitter Pettson och Findus inne i det stökiga skjulet där de alltid kommer på sina bästa idéer. Pettson kom på idén att bygga en maskin som liknar Julgubben, för att inte göra Findus besviken. Illustratör: Sven Nordqvist.
2001 Attes advent
Dockan Atte figurerade länge i FST:s (nuvarande Yle fem) barnprogram. I julkalendern år 2001 öppnade BUU-ledarna pappersjulkalendern i sändningen. Då luckan öppnades kunde man se bilder av Atte i olika situationer som gav ledtrådar till tv-avsnitten. Illustratör: Veikko Anttila.
2002 Julens hjältar
Sveriges televisions serie Julens hjältar handlade om julgransprydnader som av misstag hamnade bland soporna. I soprummet träffade prydnaderna Julhunden som hjälpte dem hitta tillbaka till deras julgran. Illustratör: Antonia Ringbom.
2003 Pelle Svanslös
På tv snurrade än en gång en serie från SVT, den här gången Pelle Svanslös. Papperskalendern hade däremot ett annat motiv – barn som väntar på julen. Illustratör: Marjo Salmi.
2004 Plåstrets pirat-tv / repris
Plåstret är en högljudd programledare som figurerat i olika program ända sedan 1980-talet. Plåstret har länge varit omtyckt och år 2004 sändes Plåstrets pirat-tv från år 1994 i repris. Illustratör: Janne Hänninen.
2005 Kaspar i Nudådalen
År 2005 var det SVT:s serie Kaspar i Nudådalen som tog över julkalendern. Serien handlade om den 8-årige Kaspar som bodde i ett litet hus tillsammans med sin morfar. En annan man i byn ville köpa och riva huset och då skulle Kaspar och morfar bli utan ett hem. Papperskalendern var en tecknad version av Nudådalen. Illustratör: Erika Hjärnström.
2006 Bärtils Jul
Bärtils jul hör till de mest önskade repriserna bland julkalendrarna. Programserien med fåret Bärtil och hans vänner startade 2003, men det var först i julkalendern 2006 som ekorren Holly Gong och den diktande igelkotten Rune Berg dök upp. Illustratör: Klaus Suhonen.
2007 Tomteskolan, repris
Tomteskolan från år 1992 var den första stora julkalendersuccén och repriserades många gånger, också år 2007. I papperskalendern avtecknades Tomtebyn. Illustratör: Johanna Sjöström.
2008 Attes advent, repris
Attes advent från år 2001 sändes i repris på tv år 2008. Papperskalendern föreställde en vintrig by där barnen och djuren lekte. Illustratör: Johanna Sjöström.
2009 Julvädret som försvann
Julvädret som försvann utspelade sig i staden Flingeborg där Malin väntade på julen och julvädret. Malins pappa var meteorolog och hade uppfunnit väderlekstärningen som med exakthet spådde vädret. Arbetsredskapet blev stulet, julvädret försvann och livet i Flingeborg vändes upp och ner. Papperskalendern gav en inblick i hur den lilla staden Flingeborg såg ut när julvädret försvann. Illustratör: Johanna Sjöström.
2010 Jul i Svingen
År 2010 visades norska NRK:s serie Jul i Svingen som julkalender på tv. I serien förbereder barnen och vuxna sig för julen, men då inträffar saker som inte får hända. I papperskalendern återges hur den lilla byn Svingen ser ut.
2011 Bärtils jul, repris
Bärtils jul sändes i repris på tv. Papperskalendern kunde vikas ut och då förvandlades kalendern till Bärtils lada. I luckorna kunde man hitta figurer ur serien som man fick ställa upp och leka med. Illustratör: Johanna Sjöström.
2012 Mus i vårt hus
Mössen flyttade in i BUU-klubbens källare eftersom västmetrobygget hade förstört deras bon. Papperskalendern, som kunde vikas ut, var ett spel enligt modellen för det klassiska brädspelet Ormar och stegar – men i stället gällde det att ta sig fram i mössens rör i källaren. Illustratör: Johanna Sjöström.
2013 Tommys supersoffa
Speciellt för den här julkalendern som snurrade på tv var att den var en sitcom där barn hade alla de bärande rollerna. Tommy flyttade med sina systrar och mamma till Karis, men pappa ville inte lämna sin soffbutik i Helsingfors. Tommy startade en daglig show, Tommys supersoffa, där han rapporterade om allt häftigt som händer, för att pappa skulle fatta vad han gick miste om. Illustratör: Johanna Sjöström.
2014 Julkungen
På tv snurrade NRK:s serie Julkungen som kompletterades av en BUU-klubben inramning med ett miniatyrhus där BUU-ledarna varje dag satt och tittade in genom ett fönster och träffade barn och andra kända karaktärer ur olika program. I papperskalendern avtecknades miniatyrhuset med BUU-stämpeln som kikade ut från fönstret. Illustratör: Janne Hänninen.
2015 Vimligt bra
Temat för julkalendern var Hittehatt. I Vimligt bra uppträdde Vimmel, en gammal socka och strumpkören varje dag. Vimmel bodde i en miniatyrvärld som varje dag blev större och större runt en modelljärnväg. I papperskalendern avtecknades Tumla och hittegodsbyrån i Hittehatt. Illustratör: Johanna Sjöström.
2016 Det jättestora juleljuset
Julfirandet i Småfolksbyn blev katastrof året innan och därför beslöt invånarna att alla ska fira jul på skilda håll.En del av barnen ville ändå inte fira jul isär. Pappersjulkalendern föreställde Småfolksbyn. Illustratör: Johanna Högväg.
2017 I Korvatunturis bibliotek
I Korvatunturis bibliotek, fyllt med julmagi, träffade BUU-klubbsledarna de tre tomtarna Håsatomten Elsa, Uppfinnartomten Ulf och Festprisse Nisse, samt den hemlighetsfulla bibliotekstomten. I papperskalendern avtecknades två av tomtarna, böckerna i biblioteket och uppfinnartomtens olika uppfinningar och påhitt. Illustratör: Heidi Gabrielsson.
2018 Tomtarna från Korvatunturi
Tomtarnas äventyr från året innan fortsatte år 2018. Tomtarna från Korvatunturi besökte BUU-klubben för att ta reda på hurdana människorna är. I pappersjulkalendern firade djuren jul i skogen. Illustratör: Linda Bondestam.
2019 Jul i Hittehatt
Kusel, Vimmel, Murk och Tumla ser fram emot att förbereda julen precis som det står att man ska göra i gammelfarmors stora julbok. Men mitt i julbestyren börjar oförklarliga saker hända. Papperskalendern illustrerar hittegodsbyrån och de fyra vännerna. Illustratör: Albert Pinilla.