Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

BUU-klubbens pappersjulkalendrar genom åren – rösta fram din favorit!

Från 2019
ett kollage på alla papperskalendrar genom tiderna.
Bildtext Ett par av papperskalendrarna från tidigt 1990-tal har tappats bort och fattas därför från listan.

BUU-klubbens papperskalender är en jultradition i många familjer. Papperskalendern har utkommit i många år i olika stilar och färger, men vilken är bäst? Här har vi samlat papperskalendrarna genom åren – rösta på din favorit!

1991 Julmappen

Det här var den allra första julkalender som gjordes av Yles svenska barnprogram. Det speciella med kalendern var att den bara hade 17 luckor, i stället för 24. Orsaken var att papperskalendern korrelerade med julkalendern som sändes på tv och under den tiden sändes inte svenska barnprogram varje dag. Illustratör: Karl Sundman.

Julkalender. Julmappen. Bilden är ritad med färgpennor och där syns bland annat en stuga upp epå backen, en ljusröd saluhall, en karusell och människor som går förbi och vinkar åt varandra.
Bildtext Julmappen år 1991.Illustratör: Karl Sundman.

1992 Tomteskolan

Julkalenderserien Tomteskolan handlade om tre nissar som gick i skolan för att en dag kunna bli riktiga jultomtar,och om trollen som bodde under deras golv. Serien repriserades flera gånger på publikens begäran. I papperskalendern illustrerades Tomtebyn. Illustratör: Inge Löök.

Julkalender. I bilden en liten by med tomtar som jobbar. Byn är täckt av snö och många färggranna små stugor.
Bildtext Tomtebyn år 1992.Illustratör: Inge Löök.

1994 Plåstrets pirat-tv

Julkalendern år 1994 handlade om Plåstret som grundade en egen pirat-tv-station i ett stall. Papperskalendern gick att vika ut och luckorna hade en bild och ett klistermärke som man fick limma på en stor bild som följde med kalendern. Illustratör: Inge Löök.

Julkalender. Plåstret o högra nedrehörnan. I bakgrunden två stugor i ett snöigt landskap.
Bildtext Plåstret år 1994.Illustratör: Inge Löök.
Julkalender. Plåstrets pirat-TV Plåstret syns längst fram på bilden, i bakgrunden ser man två personer som ena sitter på soffan och andra på en stege. I bakgrunden finns också ett trumsett, ett piano, en elgitarr och tavlor.
Bildtext Plåstrets pirat-tv

1998 Den vita haren

Papperskalendern år 1998 var den första som gjordes som ett samarbete mellan Röda korset och BUU-klubben. Samma harar som fanns tecknade på kalendern skuttade i tv. Illustratör: Bettina Björnberg.

Julkalender. I bilden en massa harar i ett vintrigt landskap. Hararna bygger snölyktor, snöharar, åker pulkka ner för backen och kastar snöboll,
Bildtext Den vita haren år 1998. Illustratör: Bettina Björnberg.

2000 Tomtemaskinen

År 2000 snurrade SVT:s serie Tomtemaskinen på tv där katten Findus väntade på att få julklappar av Julgubben. I papperskalendern sitter Pettson och Findus inne i det stökiga skjulet där de alltid kommer på sina bästa idéer. Pettson kom på idén att bygga en maskin som liknar Julgubben, för att inte göra Findus besviken. Illustratör: Sven Nordqvist.

Julkalender. I bilden Pettson och Findus inne i skjulet som är fyllt av en massa olika saker. Pettson tittar ut från fönstret fundersamt medan Findus leker med garn på golvet.
Bildtext Tomtemaskinen år 2000. Illustratör: Sven Nordqvist.

2001 Attes advent

Dockan Atte figurerade länge i FST:s (nuvarande Yle fem) barnprogram. I julkalendern år 2001 öppnade BUU-ledarna pappersjulkalendern i sändningen. Då luckan öppnades kunde man se bilder av Atte i olika situationer som gav ledtrådar till tv-avsnitten. Illustratör: Veikko Anttila.

Julkalender. Atte med en sprakasticka i handen framför en blå kalender med en röd rosett.
Bildtext Attes advent år 2001.Illustratör: Veikko Anttila.

2002 Julens hjältar

Sveriges televisions serie Julens hjältar handlade om julgransprydnader som av misstag hamnade bland soporna. I soprummet träffade prydnaderna Julhunden som hjälpte dem hitta tillbaka till deras julgran. Illustratör: Antonia Ringbom.

Julkalender. I bilden syns ett lilafärgat hus där tomtarna leker på gården.
Bildtext Julens hjältar år 2002. Illustratör: Antonia Ringbom.

2003 Pelle Svanslös

På tv snurrade än en gång en serie från SVT, den här gången Pelle Svanslös. Papperskalendern hade däremot ett annat motiv – barn som väntar på julen. Illustratör: Marjo Salmi.

Julkalender. I bilden ett barnrum där flickan sitter på sängen, pojken tittar ut genom fönstret och det minsta syskonet sitter på mattan och leker.
Bildtext Pelle Svanslös år 2003.Illustratör: Marjo Salmi.

2004 Plåstrets pirat-tv / repris

Plåstret är en högljudd programledare som figurerat i olika program ända sedan 1980-talet. Plåstret har länge varit omtyckt och år 2004 sändes Plåstrets pirat-tv från år 1994 i repris. Illustratör: Janne Hänninen.

Buu-kalender. Tecknad bild inne i en lada med buu-stämpeln och olika föremål, som biljardkulor, lykta, spindelnät, tomte.
Bildtext Plåstrets pirat-tv repris år 2004. Illustratör: Janne Hänninen.

2005 Kaspar i Nudådalen

År 2005 var det SVT:s serie Kaspar i Nudådalen som tog över julkalendern. Serien handlade om den 8-årige Kaspar som bodde i ett litet hus tillsammans med sin morfar. En annan man i byn ville köpa och riva huset och då skulle Kaspar och morfar bli utan ett hem. Papperskalendern var en tecknad version av Nudådalen. Illustratör: Erika Hjärnström.

Julkalender. Ett snöigt landskap. Ett gult, vitt och rött hus. Inne i gula huset sitter Buu-stämpeln.
Bildtext Kaspar i Nudådalen år 2005. Illustratör: Erika Hjärnström.

2006 Bärtils Jul

Bärtils jul hör till de mest önskade repriserna bland julkalendrarna. Programserien med fåret Bärtil och hans vänner startade 2003, men det var först i julkalendern 2006 som ekorren Holly Gong och den diktande igelkotten Rune Berg dök upp. Illustratör: Klaus Suhonen.

Julkalender. Tecknad från Bärtil. I bilden syns Bärtil, Isagris,Kråkan och Pudeln i ett vintrigt landskap.
Bildtext Bärtils jul år 2006. Illustratör: Klaus Suhonen.

2007 Tomteskolan, repris

Tomteskolan från år 1992 var den första stora julkalendersuccén och repriserades många gånger, också år 2007. I papperskalendern avtecknades Tomtebyn. Illustratör: Johanna Sjöström.

Julkalender 2007. Tomteby under vintern. Stugorna är täckta av snö och tomtarna leker ute på gården
Bildtext Tomteskolan år 2007.Illustratör: Johanna Sjöström.

2008 Attes advent, repris

Attes advent från år 2001 sändes i repris på tv år 2008. Papperskalendern föreställde en vintrig by där barnen och djuren lekte. Illustratör: Johanna Sjöström.

Julkalender. I bilden barn som leker ute i snön vid ett dagis. I bakgrunden syns olika byggnader, bland annat den ljusröda Buu-butiken.
Bildtext Attes advent (repris) år 2008.Illustratör: Johanna Sjöström.

2009 Julvädret som försvann

Julvädret som försvann utspelade sig i staden Flingeborg där Malin väntade på julen och julvädret. Malins pappa var meteorolog och hade uppfunnit väderlekstärningen som med exakthet spådde vädret. Arbetsredskapet blev stulet, julvädret försvann och livet i Flingeborg vändes upp och ner. Papperskalendern gav en inblick i hur den lilla staden Flingeborg såg ut när julvädret försvann. Illustratör: Johanna Sjöström.

Julkalender, Flingeborg. I bilden syns en massa små hus i vitt, blått och rött. Inne i husen  sitter ett par personer vid t.ex. matbordet och vid fönstret.
Bildtext Julvädret som försvann år 2009. Illustratör: Johanna Sjöström.

2010 Jul i Svingen

År 2010 visades norska NRK:s serie Jul i Svingen som julkalender på tv. I serien förbereder barnen och vuxna sig för julen, men då inträffar saker som inte får hända. I papperskalendern återges hur den lilla byn Svingen ser ut.

Julkalender. Jul i Svingen.
Bildtext Jul i Svingen år 2010.

2011 Bärtils jul, repris

Bärtils jul sändes i repris på tv. Papperskalendern kunde vikas ut och då förvandlades kalendern till Bärtils lada. I luckorna kunde man hitta figurer ur serien som man fick ställa upp och leka med. Illustratör: Johanna Sjöström.

Julkalender. Bärtil framför en vit bakgrund med stjärnor och julgranar.
Bildtext Bärtils jul (repris) år 2011. Illustratör: Johanna Sjöström.
Julkalender. Bilde inifrån Bertils lada.
Bildtext Uppvikt kalender 2011.

2012 Mus i vårt hus

Mössen flyttade in i BUU-klubbens källare eftersom västmetrobygget hade förstört deras bon. Papperskalendern, som kunde vikas ut, var ett spel enligt modellen för det klassiska brädspelet Ormar och stegar – men i stället gällde det att ta sig fram i mössens rör i källaren. Illustratör: Johanna Sjöström.

Julkalender. I bildens syns ett ljusblått paket med ostbitar på och en röd rosett i högra hörnet. Paketpappret är lite sönder och inifrån vinkar ett par möss och en kanin med tomteluvor på.
Bildtext Papperskalendern kunde vikas ut och då blev kalendern en spelbräda. Illustratör: Johanna Sjöström.
Julkalender. Blåa tuber som blir en labyrint.
Bildtext Mus i vårt hus år 2012.

2013 Tommys supersoffa

Speciellt för den här julkalendern som snurrade på tv var att den var en sitcom där barn hade alla de bärande rollerna. Tommy flyttade med sina systrar och mamma till Karis, men pappa ville inte lämna sin soffbutik i Helsingfors. Tommy startade en daglig show, Tommys supersoffa, där han rapporterade om allt häftigt som händer, för att pappa skulle fatta vad han gick miste om. Illustratör: Johanna Sjöström.

BUU-klubbens adventskalender 2013 är ritad av Johanna Sjöström.
Bildtext Tommys supersoffa år 2013. Illustratör: Johanna Sjöström.
Bild: YLE

2014 Julkungen

På tv snurrade NRK:s serie Julkungen som kompletterades av en BUU-klubben inramning med ett miniatyrhus där BUU-ledarna varje dag satt och tittade in genom ett fönster och träffade barn och andra kända karaktärer ur olika program. I papperskalendern avtecknades miniatyrhuset med BUU-stämpeln som kikade ut från fönstret. Illustratör: Janne Hänninen.

BUU-klubbens och Röda korsets adventskalender 2014. Bilden på kalendern är ritad av Janne Hänninen.
Bildtext BUU-klubbens komplettering till Julkungen år 2014. Illustratör: Janne Hänninen.
Bild: Janne Hänninen/Yle

2015 Vimligt bra

Temat för julkalendern var Hittehatt. I Vimligt bra uppträdde Vimmel, en gammal socka och strumpkören varje dag. Vimmel bodde i en miniatyrvärld som varje dag blev större och större runt en modelljärnväg. I papperskalendern avtecknades Tumla och hittegodsbyrån i Hittehatt. Illustratör: Johanna Sjöström.

BUU-klubbens och Röda korsets adventskalender 2015. Bilden på kalendern är ritad av Johanna Sjöström.
Bildtext Vimligt bra år 2015. Illustratör: Johanna Sjöström.
Bild: YLE/BUU-klubben

2016 Det jättestora juleljuset

Julfirandet i Småfolksbyn blev katastrof året innan och därför beslöt invånarna att alla ska fira jul på skilda håll.En del av barnen ville ändå inte fira jul isär. Pappersjulkalendern föreställde Småfolksbyn. Illustratör: Johanna Högväg.

Julkalender. Snöigt landskap, en röd postlåda i framgrunden, ett blått hus i bakgrunden.
Bildtext Det jättestora juleljuset år 2016. Illustratör: Johanna Högväg.

2017 I Korvatunturis bibliotek

I Korvatunturis bibliotek, fyllt med julmagi, träffade BUU-klubbsledarna de tre tomtarna Håsatomten Elsa, Uppfinnartomten Ulf och Festprisse Nisse, samt den hemlighetsfulla bibliotekstomten. I papperskalendern avtecknades två av tomtarna, böckerna i biblioteket och uppfinnartomtens olika uppfinningar och påhitt. Illustratör: Heidi Gabrielsson.

Julkalender. Lila bakgrund, två tomtar som läser böcker och i bakgrunden bland annat små djur som giraff, lejon, häst och blommor, en bokhylla och en mus i en gunga.
Bildtext I Korvatunturis bibliotek år 2017. Illustratör: Heidi Gabrielsson.

2018 Tomtarna från Korvatunturi

Tomtarnas äventyr från året innan fortsatte år 2018. Tomtarna från Korvatunturi besökte BUU-klubben för att ta reda på hurdana människorna är. I pappersjulkalendern firade djuren jul i skogen. Illustratör: Linda Bondestam.

Julkalender 2018. En räv, en drake, en kanin, en häst, ett par katter och en hjort sitter runt en lägereld ute i skogen. I skogen finns en julgran och himlen är mörkblå.
Bildtext Tomtarna från Korvatunturi år 2018. Illustratör: Linda Bondestam.

2019 Jul i Hittehatt

Kusel, Vimmel, Murk och Tumla ser fram emot att förbereda julen precis som det står att man ska göra i gammelfarmors stora julbok. Men mitt i julbestyren börjar oförklarliga saker hända. Papperskalendern illustrerar hittegodsbyrån och de fyra vännerna. Illustratör: Albert Pinilla.

Julkalender 2019. I bilden Vimmel, Tumla, Murk och Kusel vid perrongen i Hittehatt. Vimmel sitter som lokförare i loket, Tumla och Murk tittar ut från fönstret och vinkar, Kusel står i snödrivan med en toimtemössa och julklappspåse över axeln.
Bildtext Jul i Hittehatt år 2019. Illustratör: Albert Pinilla.
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln