Cybersäkerhetsstudier i Salo lockar toppstudenter, men Finland förlorar miljoner på myndigheternas söl
Indiskan Shreya Jain lyser av glädje över att få studera cybersäkerhet i Salo. För hon är unik.
Den nya ingenjörsutbildningen i cybersäkerhet vid Åbo Yrkeshögskola i Salo inleddes i början av 2019, och många internationella toppstudenter har velat komma till den.
Men på grund av Migrationsverkets långa behandlingstider för uppehållstillstånd för studier har hittills bara åtta studenter anlänt till Salo. Några hade fått vänta på sina beslut i sju månader.
- Jag bad till gud och hoppades på att få ett snabbt svar, och det lyckades. Jag fick mitt uppehållstillstånd på bara två månader, säger Jain.
Föräldrarna oroliga då Jain ville till Finland
Jain har varit intresserad av kodning och cybersäkerhet ända sedan sjätte klassen som hon gick i Ludhiana, i norra Indien.
Då lärarna inte kunde svara på frågor tog hon själv reda på hur programmen fungerar, hon sökte på internet, och hon provade sig fram med försök och misstag.
På det viset blev hon intresserad av att studera i Finland, trots att de flesta bekanta i Punjab och hennes kusiner valt att studera i Kanada.
- Jag läste om Finland, ett land som har kommit mycket längre än oss i teknologi, och ville dit. Men mina föräldrar var oroliga över att jag skulle studera i ett land där jag inte kände någon, där det är mörkt en stor del av året och dessutom mycket kallt på vintern.
Jain blev antagen till utbildningen, och hon fick sitt uppehållstillstånd på bara två månader. Kompisarna i Punjab är avundsjuka på henne, för de följer med hennes studier online.
- Jag hade en otrolig tur. En av mina kompisar som skulle komma med mig har väntat redan i åtta månader utan att veta om processen fortsätter, om den har stannat eller varför ingenting händer, berättar Jain.
"Vi förlorar tiotals miljoner euro varje år på långsam byråkrati"
Och det här är ett stort problem för alla utbildningsanstalter i Finland, att det tar så lång tid för utländska studenter att få uppehållstillstånd.
Peter Vesterbacka, som är rådgivare för utbildningsexportföretaget Edunation, ryter till.
- Ungdomar tvingas vänta i sju månader på uppehållstillstånd, då man till många andra länder inte behöver något tillstånd alls bara man blir antagen till skolan. Vi förlorar tiotals miljoner euro varje år på långsam byråkrati, säger Vesterbacka.
För utbildning är globalt en stor affärsverksamhet, där Finland knappt alls syns, trots att finländsk utbildning är välsedd och ansedd utomlands.
Shreya Jain är en av omkring en miljon indier som studerar utomlands.
- Jag talar åtta språk, bland annat hindi, engelska och spanska. Men det var till Finland jag ville komma. Nästa språk jag håller på att lära mig är finska, säger Jain.
Migrationsverket beklagar de långa behandlingstiderna
- I Finland får vi cirka 2,7 miljoner dollar av utländska studenter, medan utbildningsmarknaden i Nya Zeeland omsätter 3 miljarder dollar - tusen gånger så mycket som Finland, säger Vesterbacka.
Direktör Leena Turku Vid Migrationsverket beklagar att det särskilt i somras tog lång tid att få beslut om uppehållstillstånd.
I juni-juli kom det in cirka 1 500 nya ansökningar om uppehållstillstånd för studier. Det var 300 fler än under 2018.
- Orsaken till att besluten drog ut på tiden var oftast att det krävdes tilläggsutredningar om utkomst och garantier, säger Turku.
Vesterbacka undrar varför det måste ta så lång tid att intervjua och utvärdera alla utländska studenter då man istället kunde låta dem komma till Finland genast då de antagits till en högskola.
Sedan kunde man i lugn och ro se till att alla intyg och tillstånd är i skick.
Bara åtta studenter har hittills anlänt till Salo
Då ingenjörsutbildningen i sakernas internet (IoT) och cybersäkerhet inleddes i Salo trodde man att de utländska studenterna rätt snabbt skulle påbörja sina studier, men för många har det blivit distansstudier.
Hittills har åtta utländska studenter anlänt till utbildningen, fem studerar på distans, en har fått sin anhållan avslagen och tjugo studenter väntar på att få sina uppehållstillstånd beviljade.
- Några av mina bekanta som väntat länge på uppehållstillstånd har ångrat att de sökt studieplats i Finland. De känner att de slösar bort sin tid då de redan kunde ha studerat i något annat land. Men än så länge har Finland ett gott rykte, säger Jain.
Peter Vesterbacka undrar ändå hur länge Finland kommer att ha ett gott rykte. Finland och finländska företag behöver fiffiga ingenjörer och vi borde göra allt för att få utländska studenter att komma hit och stanna här.
Planerar att stanna kvar i Finland
Särskilt cybersäkerhet är en bransch som växer otroligt snabbt just nu.
- Det är utlänningar som startar mer än hälften av alla företag i Silicon Valley i Kalifornien. De har idéer och de vågar. På samma vis borde vi få fler duktiga studenter till Finland, säger Vesterbacka.
Shreya Jain har betalat mer än en miljon rupier för studieplatsen, transporter och boendet, det vill säga mer än 12 500 euro.
Men det är det värt säger Jain, för hon är överlycklig över det goda mottagandet hon fått och de möjligheter som öppnar sig för henne.
- Jag är så intresserad av informationsteknik och här är så fint, naturen är så ren och det är tryggt i Salo. Jag kan gott se att jag bor här och hjälper till att utveckla det här samhället om 20 år, säger Jain.