Fråga om jäv avgjorde fusionsbeslut i Kaskö – politiker: "Olika besked på svenska och finska från Kommunförbundet"
Fusionsmötet i Kaskö inleddes med en het diskussion om jäv. Det hela slutade i en omröstning som gjorde att nej-sidan fick majoritet.
Det var två ledamöter som ansågs vara jäviga i frågan. Båda sidorna hänvisade till vilka svar de hade fått av Kommunförbundet.
Lars Piira (Saml) ansågs vara jävig eftersom hans fru som anställd i Kaskö skulle få en bättre ställning efter en fusion med Närpes. Piira ansåg inte han hade någon orsak att jäva sig i ärendet.
Också Jukka Salo (Sannf) ansågs kunna vara jävig eftersom han jobbar för Kaskö stad. Efter en kort paus beslöt man att fullmäktige skulle rösta om jäv. Båda ledamöterna ansågs vara jäviga och ersättare kallades in.
Nej-sidan fick majoritet
Inför mötet var det ytterst jämnt. En rundringning bland ledamöterna visade att åtta (8) sade ja och åtta (8) sade nej. En ville inte offentligt ta ställning, men meddelade på mötet att han kommer att rösta ja.
Med den ordinarie uppsättningen ledamöter skulle alltså ja-sidan ha vunnit med siffrorna 9-8.
Efter att de två ledamöterna byttes ut blev det i stället fördel för nej-sidan, 9-8.
Olika svar från kommunförbundet
Flera politiker lyfte upp att de hade talat med Kommunförbundet om jävsfrågan och de upplevde att de hade fått olika svar.
- Jag ringde till Kommunförbundet och fick direkt svar att Piira inte är jävig, säger Carl-Gustav Mangs (SFP).
- Jag har också varit i kontakt med Kommunförbundet och har inte fått någon klarhet i den här frågan. Det verkar som att man får två olika besked från förbundet. Ett om man frågar på svenska och ett om man frågar på finska, säger Juhani Holm (SDP).
Holm frågade också ifall Mangs berättade hela historien när han ringde, eftersom Holm säger att han gjorde det och fick ett oklart svar.
Förbundet kan inte kommentera
Yle Österbotten ringde upp Ida Sulin, direktör på Kommunförbundet, på måndagskvällen för att försöka få ett svar.
Var politikerna jäviga?
- Jag har inte följt med vad som har hänt i Kaskö i kväll så jag har inte tillräckligt med bakgrundsfakta för att kunna ge en kommentar, säger hon.
Hur brukar det vanligtvis gå till i jävsituationer?
- I första hand är det personerna själva som ska meddela om de är jäviga eller inte i en fråga, men att rösta är också helt lagenligt.
- I fall det uppstår en sådan situation att organet ska ta ställning till jävet så går det i vanlig beslutsordning och då kan det bli omröstning, säger Sulin.
Inte vanligt men möjligt
Hur vanligt är det att man röstar om jäv?
- Det absolut vanligaste är att ledmöterna själva anmäler jäv eller att man frågar i en situation - är jag månne jävig och så tar man reda på.
- Men det finns också den möjligheten att rösta om det och även om det inte är direkt vanligt så är det något man kan göra.
Efter mötet meddelade Carl-Gustav Mangs (SFP) att de kommer att lämna in ett besvär.
Vad händer om ett besvär lämnas in, Ida Sulin?
- Det är ett beslut i fullmäktige som man kan lämna in ett besvär mot inom en månad. Beväret går till förvaltningsdomstolen. Då blir det att fundera på verkställigheten, i vilket skede man kan verkställa besluten, säger hon.