Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ändrade sin linje – Pompeo: "De israeliska bosättningar är inte olagliga"

Från 2019
Mike Pompeo står och talar i en talarstol. Journalister markerar i förgrunden.
Bildtext Mike Pompeo kom med beskedet under en pressträff på måndagen.

USA meddelade på måndagen att landet ändrar sin ståndpunkt gällande Israels bosättningar på Västbanken. Bosättningarna strider inte mot internationell lag, sade utrikesminister Mike Pompeo.

USA har sedan 1978 officiellt vidhållit att de israeliska bosättningarna på Västbanken inte är legitima. Men på måndagskvällen, finsk tid, meddelade Pompeo att USA inte längre anser att bosättningarna strider mot internationell lag.

Från israeliskt håll välkomnar man beskedet. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu säger att beslutet rättar till en historisk felaktighet. Han uppmanar andra länder att följa USA:s exempel.

Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi har å sin sida sagt att beslutet kan få "farliga följder". Från palestinskt håll beskrivs beslutet som oansvarigt och i strid med internationell lag.

USA:s ambassad i Jerusalem varnar amerikanska resenärer

Kort efter Pompeos uttalande gick den amerikanska ambassaden i Jerusalem ut med en varning riktad till amerikanska resenärer som rör sig i Jerusalem, Västbanken och Gaza.

Ambassaden uppger att individer eller grupper som motsätter sig utrikesministerns uttalande kan ge sig på USA:s institutioner och medborgare.

Mer än 420 000 israeliska judar uppskattas bo i bosättningarna på Västbanken. Frågan om bosättningarna är en av de mest inflammerade i Israel-Palestina-konflikten.

EU motsätter sig fortfarande Israels bosättningar på Västbanken. Så sent som förra veckan slog EU-domstolen fast att importerade varar från bosättningarna måste ursprungsmärkas.

Källor: AP, Reuters, AFP, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln