Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes sade ja till fusion med Kaskö – "Tiden är mogen"

Från 2019
Uppdaterad 19.11.2019 06:30.
Stadsfullmäktige i Närpes.
Bildtext Stadsfullmäktige i Närpes.
Bild: Yle/Niklas Joki

Närpes valde att säga ja till en fusion med Kaskö. En klar majoritet på 26 ledamöter röstade ja mot åtta nej.

Under måndagskvällen var det många ledamöter som gick upp i talarstolen och delgav sina tankar om en fusion med Kaskö.

- Vi vet att Kaskö har problem på grund av sin litenhet och staden behöver en vitamininjektion. Vi blir den nya huvudstaden i Sydösterbotten om vi går ihop. Det blir en del förändringar, men vi vänjer oss, säger Gun Granlund (SFP).

"Tiden är mogen"

Hon fick medhåll av bland annat Anders Norrback (SFP) och Sven Jerkku (SFP).

- Tiden är mogen för att Kaskö och Närpes ska gå ihop. Vi stärker vårt inflytande och blir den självklara huvudorten i regionen. Centralorterna drar till sig folk och utbildningar. Därför behöver också vi vara starka, säger Norrback.

- Det är onödigt att vi har en gräns när det finns så mycket samarbete. Det finns mera positivt än negativt med en fusion. Vi bör gå ihop, säger Jerkku.

Han tog också upp debattklimatet i Kaskö fullmäktige.

- Jag har följt med diskussionen i grannstaden. Jag är inte imponerad.

Också Marja Forsén (SFP) var inne på samma linje.

- Jag blir mer och mer orolig över vad de säger i Kaskö fullmäktige. Folk har blivit hotade, säger hon.

Språket avgörande

När det gäller fusionen var hon tveksam.

- För min del lutar det mot ett nej på grund av tvåspråkigheten. Räcker folk till om det krävs att de som sitter i nämnder måste vara tvåspråkiga. Det kan bli missförstånd om det som folk säger översätts. Jag är väldigt orolig. Jag hoppas att någon kan övertyga mig, säger Forsén.

Marjo Österdahl (SFP) ansåg att det inte är läge för en fusion nu. Hon gav ett motförslag mot styrelsens ja till fusion.

- Jag anser att en sammanslagnings skulle äventyra vår ekonomi. Dessutom visade medborgarenkäten att majoriteten av de som är under 54 år, och som har svarat, är emot en fusion. Det är viktigt att lyssna på Närpesborna.

Sömnlösa nätter

Hon fick medhåll av Karl-Gustav Svedjebäck (SFP).

- Det här har orsakat många sömnlösa nätter för mig. Det finns säkert många fördelar med en fusion - hamnen, en större stad och olika syenergieffekter. Men jag har bland annat fastnat vid ekonomin. Närpes har spänt bågen helt tillräckligt redan. Vi har stora byggen på gång och att ovanpå det lägga ytterligare Kaskös investeringsbehov. Vi borde i stället lägga undan i ladorna. Jag understöder med viss tveksamhet ett nej till fusion.

Efter att diskussionen hade avslutats röstade fullmäktige och en klar majoritet sade ja till en fusion med Kaskö.

Diskussion om artikeln