Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leo Väisänen fick för allra första gången spela med brorsan och hörde till landslagets ljusglimtar: "Bra kemi och kommunikation"

Från 2019
Leo Väisänen i närkamp med en grekisk spelare i ryggen.
Bildtext Leo Väisänen gjorde sin första A-landskamp från start och gjorde det mesta rätt när Finland föll mot Grekland.
Bild: AFP / Lehtikuva

För första gången i livet fick Leo Väisänen spela tillsammans med sin äldre bror Sauli. Och inte i vilket sammanhang som helst, utan som mittbackspar i Finlands EM-kvalavslutning. Lillebror Leo var det största finländska utropstecknet under förlustmatchen i Aten.

Leo Väisänen är 22 år gammal. Storebror Sauli är bara tre år äldre, men de hade aldrig tidigare spelat ihop innan landslagstränaren Markku Kanerva parade ihop duon i mittförsvaret borta mot Grekland.

– Visst var det fint, och framför allt första halvlek var bra. Vi hade bra kemi och bra kommunikation, säger Leo Väisänen i intervjuzonen på Olympiastadion i Aten efter Finlands 1–2-förlust.

– I andra halvlek sjönk sedan hela lagets nivå, men en helt okej första match var det.

Inför Greklandsmötet hade Leo Väisänen bara spelat fyra minuter i A-landslaget, borta mot Liechtenstein i juni. Nu blev det 90 minuter, och en insats som definitivt hörde till de bättre i det finländska laget.

– Framför allt grämer förlusten, det skulle ha varit kul att avsluta med seger. Men när en dag eller två har gått känns det säkert bättre.

Hoppas bli köpt i januari

Leo Väisänen håller till vardags till i Den Bosch i den holländska näst högsta serien, och går därifrån en hård kamp om en av mittbacksplatserna i den finländska EM-truppen nästa sommar.

– Jag ska jobba varje dag för att kunna hjälpa Finland i fortsättningen, säger Väisänen.

– Jag hoppas att jag skulle få flytta i januari, jag börjar ha sett den holländska tvåan, hoppas att nåt lag snappar upp mig.

Det arbetsprov han stod för mot Grekland var det inget fel på. Också förbundskaptenen var nöjd.

– Leo Väisänen gjorde en stark insats, och Jesse Joronen stod för ett par jätteräddningar. De är de som jag närmast kommer att tänka på, svarade Markku Kanerva när han ombads bjuda på spelaranalys i intervjuzonen i Aten.

– Det var förberedelse inför EM och jag fick värdefull information, säger Kanerva.

Joronen bäst av alla?

Tränaren visste säkert från förr att Finland har två utmärkta burväktare. Och frågan är om inte Jesse Joronen var Finlands allra bästa spelare i förlustmatchen.

Bresciamålvakten gav sitt lag chansen att vinna.

– Det som var synd var att vi sov i början på andra halvlek. Det kan vi inte vara nöjda med. Och så släppte vi in ännu ett mål. Annars var det en match vi hade kunnat vinna, sammanfattar Joronen som inte ville skylla förlusten på urladdningen och firandet efter att EM-platsen säkrats i fredags.

– Det handlar om att kollektivt hitta några extra procent i allt vi gör. Nu blev vi en bit ifrån det, säger Joronen.

Diskussion om artikeln