Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Houthirebellerna i Jemen lade beslag på tre fartyg och en sydkoreansk oljeplattform på Röda havet

Från 2019
Uppdaterad 19.11.2019 05:49.
karta över Jemen
Bildtext De tre fartygen beslagtogs i Röda havet, norr om sundet Bab al-Mandab.
Bild: Yle/Grafik

Houthirebellerna i Jemen har kapat minst tre fartyg på Röda havet; två av dem är sydkoreanska och ett tillhör Saudiarabien. Närmare 20 sjömän togs samtidigt som gisslan.

Sydkorea uppger att rebellerna lade beslag på två sydkoreanska fartyg; en bogserbåt och ett mudderverk. Minst två sydkoreaner och fyra andra personer fanns ombord på fartygen som kapades.

Enligt Saudiarabien kapade rebellerna också ett saudiarabiskt fartyg som bogserar en sydkoreansk oljeplattform. Det fanns tio utländska sjömän ombord på den beslagtagna bogserbåten.

Ett sydkoreanskt krigsfartyg som deltar i en operation mot somaliska pirater nära Oman, har beordrats till området.

Rebelltalesmannen Mohammed Ali al-Houthi säger att man har lagt beslag på ett "misstänkt" fartyg och att besättningen behandlas väl.

-Jemenitiska kustbevakare kontrollerar om fartyget tillhör en fientlig makt eller om det tillhör Sydkorea. I så fall kommer fartyget att släppas efter en juridisk procedur, försäkrar al-Houthi.

Houthiernas tv-station bekräftar att tre fartyg beslagtogs och att fartygen med besättning har tagits till hamnen i Salif i Jemen.

Den internationella militärkoalitionen som leds av Saudiarabien, säger att det är frågan om en "terroristoperation" som hotar internationell handel och navigationsfrihet.

Houthirebellerna har i det förgångna angripit utländska fartyg vid sundet Bab al-Mandab som ligger vid Röda havets södra mynning, Området hör till världens mest trafikerade rutter för oljetankfartyg.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln