Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alexei Eremenko talar ut om SJK-sejouren för ÖT – förstår inte varför han fick sparken: "Mycket som är konstgjort i klubben"

Från 2019
Uppdaterad 19.11.2019 13:13.
Alexei Eremenko senior.
Bildtext Alexei Eremenko är för tillfället arbetslös.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Alexei Eremenko Senior accepterar att han fick sparken från fotbollsligaklubben SJK i somras – men förstår inte varför. I en intervju med Österbottens Tidning medger han att han inte trivdes med att ägaren Raimo Sarajärvi skulle ha fingret med i det mesta.

Det var i mitten av augusti som Seinäjokiklubben SJK meddelade att tränaren Alexei Eremenko fått foten efter en tids sämre resultat. 55-åringen ersattes av skotten Brian Page som ledde laget fram till säsongens slut.

Efter säsongen presenterades Jani Honkavaara som ny lots för Seinäjokiklubben. Honkavaara blev klubbens sjunde tränare sedan Simo Valakari fick gå i februari 2017.

I en intervju med ÖT (bakom betalmur) säger Eremenko att han inte förstår varför han sparkades.

– Jag måste acceptera beslutet, men jag har inte fått någon förklaring. Målsättningen inför säsongen var att vara bland de sex bästa efter 22 matcher. Vi var sexa med tre matcher kvar. Jag tror att vi till och med hade kunnat ta brons, om jag hade fått chansen att jobba hela året. Jag gjorde mitt bästa och spelet var där. 

– Efter att jag fick gå hade SJK inget spel alls och tog 3 poäng på åtta matcher. Blev det bättre då? Uppnådde SJK målsättningen?, frågar sig Eremenko.

”Vill gärna ha en konflikt”

Eremenko sticker inte under stol med att SJK:s ägare Raimo Sarajärvi blandar sig i det mesta.

– SJK är Raimos baby. Han har gjort ett mycket bra jobb med att utveckla klubben och jag lyfter på hatten för det. Alla vet att det är han som är bossen.

– Men han är också en speciell person. Han vill gärna ha en konflikt för att man inte ska bli för bekväm, menar Eremenko enligt tidningen.

Han vill gärna ha en konflikt för att man inte ska bli för bekväm

Alexei Eremenko till ÖT om SJK:s ägare Raimo Sarajärvi.

55-åringen säger att Sarajärvis inblandning skapar en speciell stämning i klubben.

– Det är mycket som är konstgjort i SJK. Jag gillade inte spelet bakom kulisserna och atmosfären att folk pratade illa om varandra bakom ryggen.

Sergei Eremenko på SJK:s träning.
Bildtext Pappa Eremenko lånade in sonen Sergei till klubben, men SJK bröt kontraktet senare på sommaren. Utan min vetskap, säger Alexei Eremenko till ÖT.
Bild: Yle/Sebastian Backman

När säsongen framskred gick det så långt att Eremenko till och med började få ”taktiska råd” av Sarajärvi och sportchefen Richard Dorman. Dorman var också den som fick leverera beskedet till Eremenko om att han fått sparken.

– De började på ett vänligt sätt blanda sig i taktik, små saker om hur vi skulle anfalla, men det är mitt ansvar som chefstränare. Sådant hände inte i Jaro och inte heller i Kazakstan eller Armenien.

– Det märktes att man i Seinäjoki ännu inte riktigt har traditionerna för ligafotboll. I stället för att titta bakåt på guldåret 2015 borde de titta framåt, påpekar Eremenko för tidningen.

Diskussion om artikeln