Googles egen speltjänst Stadia lanserades - finska förhandsbeställare tvingas vänta längre än andra
Googles nya speltjänst Stadia blev på tisdagseftermiddagen tillgänglig för förhandsbeställarna som valt att unna sig Founders eller Premiere Edition för lite över hundralappen. Reaktionerna lät inte vänta på sig, och många tog till internetforum för att uttrycka sin besvikelse.
Till en början tutade medierna ut att Stadia skulle vara som “Netflix för gamers”. Missförståndet rättades snabbt, men det visar sig att det finns fler egenskapen som gör att förhandsbeställarna idag upplever att de blivit snuvade på konfekten.
Ett av de största problemen gällande Google Stadia är att många av egenskaperna spelarna sett fram emot lanseras först i ett senare skede.
De som har möjlighet att kasta sig över Google Stadia i dag kommer upptäcka att de har ett spelbibliotek på två spel att välja mellan; first-person shooterspelet Destiny 2: The Collection och stridsspelet Samurai Showdown.
Resten av spelen, 20 till antalet, går att köpa skilt. Endast ett av dem är exklusivt för Stadia - skräckspelet Gylt.
Spelen i Stadia
Även prissättningen av spelen har fått kritik eftersom Google förväntar sig att spelarna pungar ut lika mycket, om inte mer, för rätten att spela ett spel i molnet som för en fysisk kopia.
Molntjänster för spel är inte ett unikt koncept. Google är däremot ökänt för att lägga ner produkter som inte tar fart och därför oroar konsumenterna sig för vad som händer med deras spel ifall Stadia försvinner.
Det här är Google Stadia
Google Stadia är en speltjänst där allt sker i molnet. För att spela behövs alltså inte en fysisk konsol, utan en internetuppkoppling, Google Chromecast och Stadias egen kontroll. Stadia går att använda på PC utan speltjänstens kontroll.
För att spela med Google Stadia måste man prenumerera på tjänsten. I prenumerationen ingår bästa uppspelningskvalitet och för tillfället två gratisspel.
Stadia är inte ett Netflix för spelare, eftersom det är meningen att spelarna köper merparten av spelen själva.
En gratisversion med begränsningar på upplösning lanseras 2020. I gratisversionen ingår inga spel.
Resolutionen varierar mellan 720p och 4K, beroende på användarens internetuppkoppling. Google hävdar att det ska gå att använda Stadia på endast 10 Mbps, vilket ger 720p-bild. Bäst resultat får man vid 30 Mbps som ska ge 4K-upplösning.
Dålig bildkvalitet förargar
Det finns ändå en egenskap som Stadiaspelarna ondgör sig överlägset mest över för tillfället.
När Stadia lanserades lovades spelarna 4K med 5.1 surroundljud förutsatt att näthastigheten går på minst 30 Mbps.
I verkligheten är bildkvaliteten futtigare, även om näthastigheten är den rätta. Stadia hävdar att de erbjuder 4K, men till exempel Destiny 2 spelas snarare på 1080p. I Chrome är bildkvaliteten ännu sämre.
Dessutom är det endast Chromecast Ultra-enheten som ingår i Stadiapaketet som har den nyaste firmware-uppdateringen som krävs för Stadia, vilket rimmar illa med Googles löften.
En annan egenskap spelare oroat sig för på förhand är fördröjningen.
Fördröjningen har fått mindre hat än bildegenskaperna, så länge man är redo att sänka bildkvaliteten. Det här stoppade inte speljournalisten för Washington Post, Gene Park, från att sammanfatta Stadia med en gif:
En försenad Stadia är inte enbart poststrejkens fel
När Google började förhandssälja Stadia var det många som trodde att ett inköp innebar att man genast den 19 november kunde börja spela.
Dessutom gick företaget ut med att produkten kommer skickas i samma ordning som man fått in beställningarna. Det här betyder att det inte spelar roll ifall man köpt det exklusiva Founders eller det vanligare Premiere Edition.
Senare gick Google också ut med att Stadia anländer till förhandsbeställarna med start den 19.
För tillfället finns det många olyckliga förhandsbeställare i Europa som sitter och väntar på ens en bekräftelse över att deras beställning skickats. Poststrejken i Finland lär inte göra situationen lättare.
Multiplayerfunktioner låter vänta på sig
I dagens Stadiaversion finns inte heller Stream Connect, alltså funktionen som gör lokalt kooperativt spelande möjligt. Den egenskapen kommer först i december.
Funktionen som gör det möjligt för streamare att spela Stadia-spel med sin publik blir av först nästa år.
Det är också meningen att man i framtiden ska kunna använda Google assistant för att till exempel söka fram en lösning när man fastnat i ett spel. För närvarande fungerar Google assistant inte med Stadia.
Många har frågat sig ifall Google inte fick lite bråttom med att lansera Stadia innan år 2019 nått sitt slut. Varför inte vänta och lansera en mera färdig produkt?
Källa: The verge, Gamereactor, Konsolifin, Google