Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige dundrar mot Uefa och det kaotiska EM-formatet: ”Man har rört till det – hur ska gemene man kunna sätta sig in i det?”

Från 2019
Uppdaterad 19.11.2019 17:29.
Landslaget firar efter Teemu Pukkis mål.
Bildtext Landslaget säkrade EM-platsen efter segern mot Liechtenstein.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Fram med miniräknare, tabellmatematiska universitetspoäng och ett gott tålamod. EM-lottningen har skapat många frågetecken. I Sverige sågas Uefas upplägg längs med fotknölarna. ”Det är ett sånt självmål att det inte finns”, säger förbundskaptenen.

Vilka länder ska Finland få möta i sin mästerskapsdebut?

Frågan blev aktuell efter slutsignalen i fredagens EM-kvalmatch mot Liechtenstein. Landslaget stämplade sin slutspelsbiljett och samtidigt som festen brakade loss inleddes också en parallell diskussion om eventuella EM-motståndare.

Drömmar, mardrömmar, förhoppningar och förväntningar är en del av mästerskapsromantiken.

– Alla lag som går till EM håller en hög nivå, Det hänger på lottningen vilka vi möter, sade förbundskaptenen Markku Kanerva till Yle efter måndagens förlust i Grekland.

Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanerva ledde Finland till EM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Nu talar en hel massa för att alla finländska fotbollsvänner går miste om det.

Ett gruppspel i Köpenhamn och S:t Petersburg med Belgien, Danmark och Ryssland som motståndare är sannolikt. En och en halv vecka före lottningen kan alltså Finland redan veta vilka lag som står för motståndet i EM.

"Har rört till det"

EM är utspritt över hela Europa och det är förre Uefa-basen Michel Platinis idé. Nu är Platini avstängd för sin inblandning i en större korruptionshärva, men om man ska lyssna på den svenska kritiken mot upplägget kunde han ha blivit avstängd för att vara hjärnan bakom Nations League och kvalsystemet till EM 2020.

På grund av politiska skäl och tolv värdstäder finns många begränsningar. På tisdagen riktade Sveriges förbundskapten Janne Andersson hård kritik mot formatet och faktumet att de sista slutspelslagen blir klara efter Nations League-slutspelet i mars.

– Det är struligt, det är precis som med Nations League. Man har rört till det. Om inte vi, som jobbar med det, fattar riktigt hur det funkar – hur ska då gemene man, fotbollssupportern som älskar fotboll, kunna sätta sig in i det, säger han till SVT.

Kvalifikationsprocessen har varit i stort sett omöjlig att följa för publiken. Spelarna fattar ingenting. Förbundskaptenerna har behövt plugga på nätterna

Noa Bachner, Expressen

Andersson sågar också faktumet att slutspelet är utspritt i städer från Baku i öst till London i väst.

– Att det spelas på ett antal olika ställen ... Det är ett sånt självmål att det inte finns. Men nu är det så det är och då får vi förhålla oss till det.

"Något en väldigt full person kommer på"

Om den svenske förbundskaptenen är kritisk, är inte de svenska medierna heller rädda för att skruva upp tonläget mot kvalupplägget.

”En mardrömslottning för Uefa”, konstaterade Radiosporten i sin senaste podcast.

Expressens krönikör Noa Bachner skräder inte med orden när han beskriver Uefas kvalsystem och EM-slutspelet.

”Kvalifikationsprocessen har varit i stort sett omöjlig att följa för publiken. Spelarna fattar ingenting. Förbundskaptenerna har behövt plugga på nätterna”, skriver Bachner.

Marcus Berg i svenska landslaget.
Bildtext Sverige säkrade sin EM-plats efter segern mot Rumänien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han räknar upp en rad problem med slutspelets struktur – bland annat att turneringen är obalanserad på grund av att många av lagen får en hemmaplansfördel

”Upplägget för själva huvudakten, slutspelet nästa sommar, är något en väldigt full person kommer på. Eller, de flesta dumma idéer som föds under berusning är faktiskt bättre.”

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh ser framför sig en otroligt svårgreppad lottning.

– Om man en gång tyckte att hockeyn var som ett kärnkraftverk att förstå är det ingenting mot den skapelse Michel Platini hittade på innan han blev utkörd med tjära och fjädrar. Herregud, vilka olika grejer det är när man ska lotta det här med hemmalag och liknande. Det är inget lätt mästerskap att få grepp om, säger han.

Diskussion om artikeln