Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Laura Loukos verksamhet drabbas av avloppsvattenolyckan i Reso å: "Nog borde det åtgärdas och städas upp, inte kan man bara skylla på att det skett en olycka"

Från 2019
Uppdaterad 20.11.2019 09:02.
En vit motorbåt kör på Erstan förbi öar och klippor.
Bildtext Reso å mynnar ut i Pohjoissalmi, som är ett sund mellan Pansio och Runsala.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det går inte att vinterbada just nu på norra sidan av Runsala, eftersom 35 miljoner liter avloppsvatten för knappt två veckor sedan rann ut i Reso å. Det här drabbar bland annat Laura Loukos verksamhet på ön.

Laura Louko är huvudansvarig för Villa Marjaniemi. Hon anser att hela situationen är tråkig, samtidigt som nyheten kom som en total överraskning.

- Nog kom det ju som en chock. Då hälsoinspektören ringde och sa att man kanske ska undvika att bada i vattnet eftersom det kommit nåt smutsigt vatten ut från å, förstod jag nog direkt att det här inte handlade om någon lite sak. Nog kändes det ganska otäckt och obehagligt.

Just nu påverkar avloppsvattnet Loukos verksamhet genom att man inte kan vinterbada i området.

Risk för stora mängder alger nästa sommar: "Då kommer vi inte kunna simma här"

Laura Luoko vet ännu inte hur stor påverkan kommer vara, men väntar på besked om att det ska gå att bada i vattnet igen.

Nästa år blir ändå troligtvis också problematisk, då NTM-centralen sagt att det finns risk för en stor mängd alger runt Runsala nästa sommar.

- Tidigare somrar har vi inte haft så stora mängder blågröna alger här; det har varit ganska skyddat. Men nu om vattnet eutrofieras och alger kommer hit, så är det inte någon bra sak. Då kommer vi inte kunna simma här, säger Louko.

Vesi virtaa Hintsan padon läpi Raisionjokeen.
Bildtext Närmare 300 kilogram fosfor och 2 000 kilogram kväve hamnade i vattendraget efter att allt avloppsvatten rann ut i Reso å.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Köper inte att man kan komma undan bara för att ett misstag har gjorts

Louko är bestämd om att något borde göras.

- Farleden är ganska liten, så enligt mig borde nog någon åtgärd göras för att städa upp det här, vem som nu sen är ansvarig. Jag förstår att det skett en olycka, men inte kan man bara säga “oj, hoppsan, här skedde det en olycka, nu gick det såhär” och inte göra något.

NTM-centralen: Inga åtgärder har ännu vidtagits

NTM-centralen begär just nu att provtagningar görs på det drabbade området.

Saila Porthen, överinspektör vid NTM-centralens enhet för miljöskydd, säger att provtagningen ännu inte är klar, och att man därför inte ännu har kunnat vidta några åtgärder.

- Vi har sagt att proverna och analysresultaten ska komma så snabbt som möjligt. Proven har tagits nu varannan dag och vi vet snart vad de nyaste visar. Sedan när vi fått alla samlade kan vi överväga vad vi gör härnäst.

Största avloppsvattenolyckan i Egentliga Finland hittills

Precis som i tidigare fall, som i till exempel Pargas och i Vasa, vill människor som drabbats att något ska göras.

Frågan är om NTM-centralen kommer göra en rättsprocess av det här eller inte.

Saila Porthen säger att NTM-centralen i alla fall hittills inte har begärt någon utredning i liknande fall. Men hon konstaterar också att det här är det största fallet som skett i Egentliga Finland.

- Det är nog en stor olycka. Vi har inte haft så stora läckage i våra områden tidigare.

"Väldigt tråkigt, vi får med rädsla se hur sommaren blir"

Föreningen Håll Skärgården Ren bekämpar aktivt att avloppsvatten rinner ut i Östersjön.

Däremot handlar det då inte om att åtgärda olyckor som den i Reso å, utan genom att erbjuda båtfolk en möjlighet att tömma sitt avloppsvatten någonstans ute på sjön.

Vi bad ändå generalsekreterare Aija Kaski om en kommentar.

- Det är förstås väldigt tråkigt. Vi får med lite rädsla vänta på hur det ser ut nästa sommar.

Håll Skärgården Rens generalsekreterare Aija Kaski.
Bildtext Aija Kaski säger att Östersjön och Skärgårdshavet absolut inte borde få mera näringsämnen i sig.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Kaski säger att det är svårt att veta hur avloppsvattnet kommer att påverka området, men att Östersjön absolut inte borde få mer näringsämnen i sig.

- Vi vet att Skärgårdshavet inte behöver mera näringsämnen alls i någon form. Jag vet inte hur det kommer att påverka havet, men jag tror att ingen annan kan säga det heller, eftersom det handlar om mångfald då det gäller hav.

Hur stor mängd är 35 miljoner liter avloppsvatten? Om man jämför till exempel med vad ni samlar in i Håll Skärgården Ren?

- Vi pratar nog då om helt olika mängder. Förra sommaren fick vi in 60 kubik avloppsvatten, men det är inte samma typ av avloppsvatten som kommer från reningsverk.

Kaski förklarar att reningsverkens avloppsvatten är mycket mer utspädd och innehåller tvätt- och smutsvatten, vilket inte behöver innehålla lika stora mängder starka ämnen som det avloppsvatten som föreningen samlar in.

- Det som vi samlar in, det är bara det värsta. Det är sådant som innehåller så mycket näringsämnen och starka koncentrat att det lokalt är viktigt att vi får bort det.

Som exempel nämner Kaski insamlingen i Jurmo som i sommar inbringade 9 kubikmeter avloppsvatten.

- Det här avloppsvattnet skulle ha bidragit till 4500 kilo alger, så det är ändå stora mängder som vi får bort.

- Men det är ju frustrerande att det händer en olycka på ett ställe som kan orsaka stora svårigheter för havet att återhämta sig. Men vi ska fortsätta kämpa vidare.

Diskussion om artikeln