Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarna firade EM-biljetten med sång och dans i planet hem: "En av de kortaste flygresorna någonsin"

Från 2019
Uppdaterad 20.11.2019 07:51.
Landslaget firar på planet hem från Aten.
Bildtext Tim Sparv ledde segerdansen i flygplanet hem från Grekland.
Bild: Lehtikuva

Spelarna sjöng, dansade och firade under hemresan från Grekland. Nu väntar folkfest i Helsingfors. ”Det blir kul att få en sista kväll med laget”, säger Teemu Pukki.

Fotbollslandslaget har landat i Finland efter avslutningen på EM-kvalet. Finland föll med 1–2 i Aten i måndags kväll, men på hemresan var det karnevalsstämning i planet.

Under andra halvan av resan firade spelarna. De sjöng och dansade i planet.

– Jag skulle vilja att den här flygresan aldrig tar slut, säger Tim Sparv enligt Ilta-Sanomat.

När planet hade landat på Helsingfors-Vanda flygplats gav Sparv en ny lägesrapport vid Yles intervjumikrofon.

– Resan gick överraskande snabbt. Känslan i planet var grym. Jag tror att alla försöker njuta av det som vi har gjort och förstå hur stort det är.

Kan gamla profiler komma tillbaka?

Sparv poängterar hur viktigt det här är för honom. Han är lagkapten för ett historiskt landslag och medger att ett spännande 2020 väntar.

– Det här är helt unikt. Jag väntar ivrigt på nästa år.

Markku Kanerva skriver autografer.
Bildtext Markku Kanerva skrev autografer till unga supportrar.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Under flygresan hann Sparv också reflektera kring det kommande EM-laget. Ska landslagsledningen öppna bakdörren för Perparim Hetemaj, Alexander Ring och Niklas Moisander, spelare som har tackat för sig i landslaget?

– Det skulle kännas märkligt att avsluta landslagskarriären och sen komma tillbaka. Det är min åsikt. Jag uppskattar deras karriärer och arbete för finländsk fotboll, säger han enligt IS.

Och Roman Eremenko? Enligt Sparv är hans fall lite annorlunda. Eremenko, som avtjänade en tvåårig dopningsavstängning mellan hösten 2016 och hösten 2018, har inte meddelat att han har slutat i landslaget.

"Väldigt viktigt att få fira"

Senare under tisdagen kommer landslaget att få uppleva en folkfest i centrala Helsingfors. Bollförbundet ordnar en tillställning där laget ska bli hyllat av supportrarna.

– Det blir garanterat tydligare vad vi har åstadkommit i kväll. Vi är så ivriga, det här var nog en av de kortaste flygresorna från Aten till Helsingfors någonsin, säger Lukas Hradecky till Yle.

– Det känns väldigt viktigt att vi får fira det här. I fredags såg vi hur mycket det betyder för finländsk fotboll. Det blir kul att få en sista kväll med laget innan vi åker tillbaka till våra klubblag, säger Teemu Pukki till Yle.

Teemu Pukki intervjuas.
Bildtext Teemu Pukki var landslagets store målskytt i kvalet.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Den enda spelaren som missar festen är Jesse Joronen. Hans klubb Brescia gav inte lov att ansluta till den sista kvällen med laget.

– Det är så kul att spelarna får vara med om det här, säger förbundskaptenen Markku Kanerva till Yle.

– Jag är stolt över vår prestation. Nu inleds nästa projekt. Jag är nöjd med det här, men nu ska vi sätta nya mål.

Medvetna om gruppläget

Kanerva syftar givetvis på sommarens slutspel. Just nu florerar många spekulationer om vilken grupp Finland ska landa i.

Förbundskaptenen har läst en del texter, men vill inte fundera för mycket på det.

– Det finns tid att tänka på det i sju månader. Nu njuter vi av det vi har uppnått.

Mittbacken Paulus Arajuuri säger att spelarna har diskuterat en del sinsemellan om möjliga EM-motståndare. Han är medveten om att en del pekar mot att Finland skulle spela gruppspel i Köpenhamn och S:t Petersburg.

– Det är bara roligt att tänka på det, det ger en massa motivation. Vi har ett stort självförtroende och känslan är att vi kan slå vem som helst. Om vi skulle spela i den gruppen skulle åtminstone supportrarna ha en kort väg till matcherna.

Diskussion om artikeln