Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordiska försvarsministrar har testat ny samarbetsmetod för kriskonsultation

Från 2019
Uppdaterad 31.03.2020 02:28.
Fyra försvarsministrar och en generaldirektör på rad vid ett podium: Danmarks Trine Bramsen, Finlands Antti Kaikkonen, Sveriges Peter Hultqvist, Islands Arnór Sigurjónsson och Norges Frank Bakke-Jensen.
Bildtext Fem nordiska försvarsministrar på rad: Danmarks Trine Bramsen, Finlands Antti Kaikkonen, Sveriges Peter Hultqvist, Islands Arnór Sigurjónsson och Norges Frank Bakke-Jensen.
Bild: AFP / Lehtikuva

En ny plattform och metod för kriskonsultation ska förbättra de nordiska försvarsministeriernas kommunikation och samarbete vid både civila och militära kriser.

De nordiska försvarsministrarna har träffas i Stockholm i dag och i morgon. De berättade att de stärker sitt samarbete ytterligare, via en ny mekanism för samarbete kring kriser.

- Vi har testat en säker förbindelse för kriskonsultation. Den är tänkt för försvarssamarbete men jag kan tänka mig att det finns intresse också för annat samarbete via den, sade försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

Ministrarna och ministerierna har testat mekanismen i en scenarioövning och ska göra fler test.

Svenska försvarsministern Peter Hultqvist förklarar:

- Det är en snabb metod för att lyfta upp gemensamma problem och frågor till ministernivå och departementsnivå. Vi får ett enklare sätt att koordinera våra internationella ageranden och slutsatser.

Det är en snabb metod för att lyfta upp gemensamma problem och frågor till ministernivå och departementsnivå

Peter Hultqvist

Som exempel på när en sådan mekanism och modell hade behövts tidigare nämner Hultqvist de omfattande skogsbränderna i Sverige sommaren 2018.

- Ett annat exempel är det vi i Sverige kallar ryska påsken, när ryskt strids- och bombflyg simulerade attacker mot Sverige
på ett väldigt provocerande sätt, säger Hultqvist.

Den bomblansövningen ägde rum påsken 2013.

Ett tredje exempel är när gps-störningar i norra Finland och norra Norge drabbade både militär och civil luftfart 2018.

Träffar försvarsministrar från fler länder

Det nordiska försvarssamarbetet Nordefco - Nordic defence cooperation - fyller tio år i år. Under sin träff i Stockholm har de nordiska ministrarna också träffat försvarsministrarna från Estland, Lettland och Litauen.

I morgon ansluter försvarsministrarna från Nederländerna, Polen och Storbritannien samt den tyska statssekreteraren för möte i det försvarspolitiska forumet Norra gruppen.

Diskussion om artikeln