Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland tar fram "plan B" för Nato säger inrikesministern - men försvarsministern säger att det beror på vem man frågar

Från 2019
Uppdaterad 20.11.2019 04:45.
Porträtt på Mart Helme.
Bildtext Mart Helme under statsministerkandidaternas tv-debatt i mars 2019.
Bild: Lehtikuva

Estland litar inte fullt ut på försvarsalliansen Nato och har därför tagit fram en plan B, säger inrikesminister Mart Helme i Tallinn i dag. Estlands försvarsminister Jüri Luik, på försvarsministerträff i Stockholm, tonar ner Natokritiken.

Det var en dryg vecka sedan som Frankrikes president Emmanuel Macron kallade Nato för "hjärndött" och varnade Europa för att lita för mycket på stöd från USA.

Liknande tankar som Macrons uttrycktes i dag hos Estlands inrikesminister Mart Helme. Under en träff med de finländska politikjournalisternas förening i Tallinn berättade Helme att Estland ska ta fram en "plan B" eftersom landet inte kan lita på Natos och USA:s försvar.

- Macrons uttalande om det hjärndöda Nato stämmer kanske inte till 100 procent, men Nato har problem, sade inrikesministern.

Plan B för Estland, Lettland och Litauen

Den estniska regeringen förbereder en "plan B" där man tar ställning till vad Estland tillsammans med Lettland och Litauen kan göra, med tanke på de många orosmomenten, säger Helme.

- Vi oroar oss över vad som händer i Mellanöstern, där Ryssland och Turkiet verkar inleda ett partnerskap. Och vi vet ju inte exakt vad amerikanerna planerar att göra, sade Helme.

- Flera av våra ministrar har nyligen besökt USA där alla pratar om Kina. Väldigt få oroar sig för Ryssland. Men vi oroar oss för Ryssland, sade inrikesminister Mart Helme.

Nu ska Estland anstränga sig för att få veta vad de "stora pojkarna" tänker.

Mycket kan förändras i en brytningstid

- Hur kommer brexit att påverka Storbritanniens Rysslandspolitik och gentemot de baltiska länderna? Vad händer i Tysklands utrikespolitik när Merkels era nu är slut?

Vad blir Frankrikes linje? Tittar de mer mot Medelhavet, söker de närmare kontakter till Ryssland? Det är så mycket som är oklart, säger Estlands inrikesminister Mart Helme.

Han representerar populistpartiet Ekre som tillsammans med Centerpartiet och konservativa Isamaa bildar regering sedan valet i april.

"Gäller också Finland"

Helmes parti är starkt kritisk till både Ryssland och den stora mängden rysktalande som bor i Estland. Han påpekar att han inte väntar sig en rysk invasion, men att man måste tänka på nya säkerhetsmönster och alternativa scenarion.

Och han betonar att det måste oroa också Finland om den sydliga grannen igen blir en del av ett ryskt imperium.

EU är inte att lita på i säkerhetspolitiken, säger Helme men betonar att han litar på många av Natos medlemsländer. Han talar om ett baltiskt gemensamt agerande tillsammans med utvalda pålitliga Natoländer.

Enligt Helme har frågan diskuterats på måndagen i den estniska regeringen.

Samtidigt i Stockholm: Estlands försvarsminister tonar ner Natokritiken

Under tisdagen har de nordiska och baltiska försvarsministrar träffats på ett möte i Stockholm. På pressträffen efteråt säger Estlands försvarsminister Jüri Luik till Yle att Estland inte har någon reservplan för sitt försvar.

Inrikesministern och försvarsministern talar alltså om försvaret alldeles olika.

- Svaret beror på vem man frågar, förklarar Luik.

Svaret kan också bero på att inrikesministern och försvarsministern hör till olika partier, Helme till högerpopulistpartiet Ekre och Luik till konservativa Isamaa.

Låt oss vara ärliga: ett nordiskt eller europeiskt försvarssamarbete stoppar inte Ryssland

― Jüri Luik, försvarsminister i Estland

Men också Luik understryker USA:s roll för Natos styrka.

- Förhållandet till USA är avgörande för oss. Låt oss vara ärliga: ett nordiskt eller europeiskt försvarssamarbete stoppar inte Ryssland, för det behövs USA.

Nordiska Natoländer försvarar Nato

Norska försvarsministern Frank Bakke-Jensen och danska försvarsministern Trine Bramsen - båda företrädare för Natoländer - vidhöll i Stockholm att militäralliansen Nato är stark och behövs. De höll inte med Macrons starka kritik.

- Men jag håller med Macron om att Europa behöver ta mer ansvar för sitt försvar. Det är en orsak till att det nordiska försvarssamarbetet behövs, sade Bramsen.

Fyra försvarsministrar och en generaldirektör på rad vid ett podium: Danmarks Trine Bramsen, Finlands Antti Kaikkonen, Sveriges Peter Hultqvist, Islands Arnór Sigurjónsson och Norges Frank Bakke-Jensen.

Nordiska försvarsministrar har testat ny samarbetsmetod för kriskonsultation

Kunde ha använts för samarbete kring svenska skogsbränderna.

Diskussion om artikeln