Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wales säkrade lite finländsk dramatik i EM-lottningen – här är förutsättningarna för Finlands alternativ, seedningen och de sista slutspelsplatserna

Från 2019
Uppdaterad 20.11.2019 00:50.
Aaron Ramsey firar.
Bildtext Aaron Ramsey prickade in två mål när Wales säkrade andra raka EM-platsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Goda nyheter för alla som tycker om spekulationer och lite dramatik. Finland får vänta på sina EM-motståndare i en dryg vecka. Aaron Ramsey såg till att Wales är klart för EM – och det skickar Finland till EM-lottningen med två gruppalternativ.

Finland var indirekt inblandat när de sista matcherna i EM-kvalet avgjordes på tisdagen. Skulle landslagets grupp i slutspelet nästa sommar bli klar redan före lottningen?

Det krävde att Ungern skulle hålla undan och säkra sin EM-biljett borta mot Wales.

För alla vänner av lite lottningsdramatik gäller det att leta reda på Aaron Ramseys kontaktuppgifter nu. Han såg till att Finlands förbundskapten Markku Kanerva får åka till Bukarest den 30 november med lite fjärilar i magen.

Wales slog Ungern med 2–0 hemma i Cardiff, passerade Ungern på upploppet och tog den andra EM-platsen i grupp E. Ramseys 1–0 kom på nick efter en kvart och precis efter paus utökade Juventus-mittfältaren till 2–0.

Två olika alternativ

Därmed tar Wales plats tillsammans med Finland som en av de två sämsta kvaltvåorna. Wales, Finland och de fyra landslagen som tar sig till EM via Nations League-slutspelet i mars utgör den fjärde och sista korgen i gruppspelslottningen.

Rent konkret är läget då att Finland har två grupper som är möjliga att hamna i, med femtio procents chans för båda två.

Det ena alternativet är det bekanta – det vill säga Belgien, Danmark och Ryssland i gruppen som spelar sina gruppspelsmatcher i Köpenhamn och S:t Petersburg.

Det andra alternativet är att spela gruppspelet i Rom och Baku. Då blir ett av motståndarlagen Italien, som Finland förlorade mot två gånger i kvalet.

Dessutom lottas två lag till in i gruppen – ett från den andra korgen och ett från den tredje. Om Finland skulle lottas in i den här gruppen blir det match mot Italien i Rom och de två övriga matcherna i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Tyskland säkrade gruppsegern

Wales, som spelade EM-semifinal 2016, tog den tjugonde och sista biljetten som delas ut via det ”vanliga” kvalet.

Under tisdagen klarnade det också definitivt vilka lag som placeras i de tre första lottningskorgarna och vilka lag som spelar i Nations League-slutspelet.

I grupp C blev det favoritsegrar när Tyskland och Nederländerna vann och det betyder att Tyskland vann gruppen. I grupp G hade Polen och Österrike säkrat sina platser i tabellen, och så var också fallet för EM-klara Belgien och Ryssland i grupp I.

Lottningskorgarna:

Korg 1:
Belgien
Italien (värd, grupp A)
England (värd, grupp D)
Tyskland (värd, grupp F)
Spanien (värd, grupp E)
Ukraina

Korg 2:
Frankrike
Polen
Schweiz
Kroatien
Nederländerna (värd, grupp C)
Ryssland (värd, grupp B)

Korg 3:
Portugal
Turkiet
Danmark (värd, grupp B)
Österrike
Sverige
Tjeckien

Korg 4:
Wales
Finland
Nations League A-vinnaren
Nations League B-vinnaren
Nations League C-vinnaren
Nations League D-vinnaren

Gruppspelslottningen avgörs den 30 november.

Nations League-slutspelet:

I och med att alla lag i A-divisionen förutom Island har tagit sig till EM ska det slutspelet fyllas på med lag från lägre divisioner – i praktiken C-divisionen.

Bulgarien, Israel, Ungern och Rumänien är de fyra lagen som är aktuella. Tre av dem kommer att spela tillsammans med Island i A-divisionen, det fjärde fyller ut C-divisionens slutspel. På fredag lottas lagen in i de olika matchparen.

Division A: Island–?, ?–?.

Division B: Bosnien-Hercegovina–Nordirland, Slovakien–Irland.

Division C: Skottland–?, Norge–Serbien.

Division D: Georgien–Vitryssland, Nordmakedonien–Kosovo.

Från varje division går ett lag till EM. Semifinalerna spelas den 26 mars och den 31 mars avgörs finalerna.

Resultat, EM-kvalet i fotboll:

Grupp C:
Nederländerna–Estland 5–0 (2–0)
Tyskland–Nordirland 6–1 (2–1)

Grupp E:
Wales–Ungern 2–0 (1–0)
Slovakien–Azerbajdzjan 2–0 (1–0)

Grupp G:
Polen–Slovenien 3–2 (1–1)
Lettland–Österrike 1–0 (0–0)
Nordmakedonien–Israel 1–0 (1–0)

Grupp I:
Belgien–Cypern 6–1 (4–1)
San Marino–Ryssland 0–5 (0–2)
Skottland–Kazakstan 3–1 (0–1)

Diskussion om artikeln