Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-domstolen stöder Finlands linje: Om du blir sjuk under en lång semester får du inte nödvändigtvis flytta fram de lediga dagarna

Från 2019
Personer ligger i gräset och njuter av solskenet.
Bildtext Det gäller att hålla sig frisk på semestern.

Finlands semesterlag är i linje med EU:s lagstiftning, bedömer EU-domstolen. Enligt EU:s direktiv har en arbetstagare rätt till fyra veckor betald semester, utöver det får medlemsländerna själva bestämma.

Det här innebär att en arbetstagare inom den privata sektorn som blir sjuk under semestern inte har rätt att flytta de “förstörda” semesterdagarna till ett annat tillfälle om det sker utanför de här fyra heliga veckorna.

Om du till exempel har en fem veckor lång semester och är sjuk en av dessa veckor, så får du inte flytta fram den här ena veckan.

Finlands arbetsdomstol har bett EU-domstolen ta ställning i frågan.

Tvist mellan AKT och Hamnoperatörerna ligger bakom

Orsaken till att ärendet kom upp i EU-domstolen är en tvist mellan en arbetsgivare och en arbetstagare.

Arbetstagaren hade njutit av en av sina fem semesterveckor när hen blev sjuk. Den anställda blev sjukskriven i en vecka och bad sin arbetsgivare att få flytta sex av sina semesterdagar till en annan tidpunkt.

Arbetsgivaren gick inte med på det här, utan hänvisade till branschens kollektivavtal och till semesterlagen. På så vis blev arbetstagaren utan sex semesterdagar.

Bil- och Transportbranschens fackförbund AKT tog fallet till arbetsdomstolen, som i sin tur skickade ärendet vidare till EU-domstolen.

Semesterlagen fick sin nuvarande form under Juha Sipiläs (C) regeringsperiod, uppger Markus Äimälä, chefsjurist vid Finlands näringsliv.

– EU-domstolen har slagit fast att Finlands nuvarande semesterlag följer EU:s lagar. Fyra semesterveckor är skyddade och sjukdom får inte förkorta dem. Men EU-lagarna skyddar inte semestern som överskrider de här veckorna. Här får medlemsländerna göra så som de tycker är bäst, säger Äimälä.

– Alltså till exempel ställa striktare villkor, som att man mister den femte veckan om man är sjuk när den infaller.