Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förslag: Åbo stad tar över Trojas verksamhet 2021 - Kårkulla samkommun sköter om verksamheten ett år till med "så låga utgifter som möjligt"

Från 2019
Uppdaterad 21.11.2019 07:43.
ungdomar i märka kläder och mörka kepsar sitter nedhukade
Bildtext Trojas målgrupp är ungdomar och unga vuxna i åldrarna 15-29 år, som saknar studieplats eller arbete. En stor del av Trojas klienter kommer idag via studenthälsovården eller psykiatrin.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Nu är beslutet nära gällande ungdomsverkstaden Trojas fortsatta verksamhet. På styrelsens föredragningslista för Kårkulla samkommun förslås det nämligen att Åbo stad tar över verksamheten 2021.

Ungdomsverkstaden Troja stängs ner vid årsskiftet.

Så lät det i mitten på september i år, då Kårkulla samkommuns styrelse träffades.

Man konstaterade att Trojas verksamhet är otroligt viktig för svenskspråkiga ungdomar som behöver hjälp, men att verksamheten gått med förlust i många år.

Strax efteråt träffades Åbo stads ungdomsnämnd. Med enhälliga röster ansåg nämnden att verksamheten ska tryggas också i framtiden.

Men sedan har det varit tyst i två månader. Fram tills nu.

Förslag: Åbo stad tar över verksamheten 2021

I föredragningslistan för Kårkulla samkommuns nästa styrelsemöte kan man läsa att man ser ut att ha kommit fram till en lösning.

- Ungdomsverkstaden Trojas verksamhet avslutas inom Kårkulla samkommuns regi 31.12.2020 och Åbo stad tar över verksamheten, står det i föredragningslistan.

Det här betyder alltså att Trojas verksamhet kommer att fortsätta i ett år till i Kårkullas regi, men på grund av de höga kostnaderna lade man till att "utgifterna för Kårkullas del hålls så låga som möjligt under nästa år".

"Läget är bra vad beträffar svenskspråkiga ungdomar som behöver service"

Yle Åboland har utan framgång försökt nå samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt för en kommentar.

På mail svarar regionchef Hilve Sandblom kort:

- Läget är bra vad beträffar svenskspråkiga ungdomar som behöver service. Kårkulla fortsätter ännu nästa år och sedan tar staden över.

- Det viktigaste är att de svenskspråkiga ungdomarna får den service de behöver och att det inte blir något avbrott i verksamheten.

Styrelsen har möte i dag, torsdag den 21 november.

Diskussion om artikeln