Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hillevi, 15: “Ska livet verkligen vara så att man ständigt är trött och vardagen känns för tung och stressig?”

Från 2019
En ung kvinna sitter på en vit soffa. Hon ler och tittar in i kameran.
Bildtext Hillevi Holmström reflekterar kring sömnbrist och att vara trött.
Bild: Yle/ Henrietta Hassinen, Yle/ Anna Aaltonen

Yle Vegas praoelev skrev ner sina tankar om sömn och om att orka i vardagen. Sömnsvårigheter ökar bland unga i Norden, var femte ungdom i Finland har svårt att få sömn.

Jag är femton år och går i årskurs nio. Jag har lagt märke till att jag och många av mina vänner inte sover tillräckligt och att vi har svårigheter att få sömn.

Det syns bland annat som låg motivation för skolan särskilt på morgontimmarna, som koncentrationssvårigheter och att man inte mår så bra psykiskt.

Jag själv sover alldeles för ofta under åtta timmar om natten och flera av mina vänner sover bara sex till sju timmar om natten, då rekommendationerna för unga är åtta till tio timmar sömn.

Om jag har sovit för lite orkar jag dåligt i skolan nästa dag och i långa loppet känner jag mig mycket stressad i vardagen.

I långa loppet känner jag mig mycket stressad i vardagen

Personligen om jag har svårigheter att somna kan det bero på att jag tänker på saker som har hänt under dagen eller som kommer att hända nästa dag. Eller så är jag ännu uppe i varv från träningen eller matchen som slutade sent på kvällen.

En annan vanlig orsak för att unga har sömnsvårigheter kan bero på lång skärmtid och låg fysisk aktivitet visar en studie som publicerades i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nordisk välfärdsforskning – Nordic Welfare Research.

Det att man inte kan somna blir ett problem eftersom skolan börjar så tidigt för många, till exempel börjar de flesta dagarna väldigt tidigt i min skola nu under den mörkaste tiden av året.

Jag själv upplever att jag helt enkelt inte hinner sova tillräckligt. Är det normalt? Ska livet verkligen vara så att man ständigt är trött och vardagen känns för tung och stressig för unga eftersom man inte prioriterar sömnen?

Därför vill jag också att beslutsfattarna ska tänka på att skolan kunde börja senare

Jag själv som ung upplever att jag inte kan göra någonting åt svårigheterna med sömnen, eftersom jag inte kan påverka tidtabellerna i skolan eller i mina hobbyer. Därför önskar jag att samhället skulle ändras åt ett håll där sömnen prioriteras mera.

Därför vill jag också att beslutsfattarna ska tänka på att skolan kunde börja senare.

Jag vet att vuxna ser hur ungdomarna mår sämre och är stressade men jag känner att de inte tar det tillräckligt allvarligt eller gör någonting åt saken.

Det skulle vara bättre om vi alla, både unga och vuxna, skulle prioritera sömnen och bygga en vardag där sömnen får tillräckligt med uppmärksamhet och tid. Vi alla skulle ha nytta av det!

Jag tycker att vuxna skulle kunna minska på tjatandet om att man måste sova mera. I stället borde de hjälpa unga med att få en bra rytm i vardagen och med att göra det lättare för unga att få professionell hjälp vid psykisk ohälsa, som också bland annat kan påverka sömnen.

Kolumnen är skriven av Yle Vegas praoelev Hillevi Holmström från Storängens skola.

Diskussion om artikeln