Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Alla var inne i kedjan"- EU-ambassadören Sondland bekräftar att Trumps personliga advokat pressade Ukraina med "tjänst och gentjänst"

Från 2019
Uppdaterad 21.11.2019 09:42.
Gordon Sondland svär eden innan han ger sitt vittnesmål
Bildtext Gordon Sondland svär eden innan han ger sitt vittnesmål
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s EU-ambassadör, miljonären Gordon Sondland, var den person som stod i fokus i dag då han öppet vittnade inför representanthusets underrättelseutskott.

- Alla var inne i den här kedjan - "Everyone was in the loop". Det fanns inget hemligt här, sade Sondland i dag då han berättade om sin uppfattning om tjänster och gentjänster mellan USA och Ukraina.

Republikanen Sondlands vittnesmål ses som viktigt för riksrättsutredningen gällande president Donald Trumps agerande i Ukraina. Trump misstänks ha hållit tillbaka militärt bistånd till Ukraina för att tvinga president Volodymyr Zelensky att utreda demokraten Joe Bidens sons affärer och hans företag Burisma i Ukraina.

Joe Biden kan bli Trumps huvudmotståndare i nästa presidentval. Ett svartmålande av Biden kan gynna Trump politiskt.

"Trump bad mig arbeta med Giuliani i Ukraina"

Sondland sade i dag att president Trump uttryckligen hade gett honom och andra order om att tillsammans med Trumps personliga advokat Rudolph Giuliani arbeta med frågor gällande Ukraina. Han sade också att han inte hade lust att arbeta med Giuliani men att han följde presidentens order.

Enligt Sondland var det Giuliani som drev frågan i Ukraina för Trumps del. USA:s utrikesminister Mike Pompeo hade också varit helt och hållet införstådd med försöken att pressa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att officiellt uttala sig om utredningar som skulle gagna Trump.

President Volodymyr Zelensky skulle å sin sida få en inbjudan till ett officiellt möte i Vita huset vilket var viktigt för den då nyvalda ukrainska presidenten.

På frågan om det handlade om quid pro quo (tjänst och gentjänst) svarade Sondland "ja".

Jag förstod inte varför pengarna drogs in

Gordon Sondland

Sondland konstaterade att han senare började lägga ihop två och två då han fick reda på att det ekonomiska militärstödet till Ukraina dragits in. Han tyckte att det var konstigt men han fick aldrig förklarat för sig varför det gjordes.

- Ukraina behövde pengar för att bekämpa rysk aggression. Jag förstod inte varför pengarna drogs in.

Sondland säger sig hela tiden ha handlat i ”god tro”.

Gordon Sondland vittnar
Bildtext Republikanen Gordon Sondland gav stora summor till president Trumps kampanj och belönades med en ambassadörspost.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Jag minns inte att president Trump direkt skulle ha sagt till mig att det fanns villkor för ukrainska uttalanden kopplade till USA:s militärhjälp"

- Men president Trump sade aldrig direkt till mig att villkoret för militärhjälp till Ukraina var att Ukraina skulle gå ut med ett officiellt uttalande om att man skulle inleda de utredningar som Trump ville ha. Han sade bara att "jag vill att Zelensky gör det rätta".

Material som visas under Gordon Sondlands vittnesmål
Bildtext Material som visas under Gordon Sondlands vittnesmål
Bild: AFP / Lehtikuva

- Vi informerade både utrikesministeriet, Vita huset och säkerhetsrådet NSC om vårt agerande i fråga om utredningar i Ukraina. Man kan inte anklaga oss för att ha varit engagerade i något inkorrekt. Alla var inne i den här kedjan. Det fanns inget hemligt här.

Sondland bekräftade också andras uppgifter om att Trump sagt att han inte är särskilt intresserad av Ukraina, och att Trump anses bry sig enbart om sådant som ger honom själv fördelar.

Sondland sade också att Vita huset har hindrat honom från att samla ihop sådana dokument som han har behövt för att i detalj kunna svara på utredarnas frågor på ett klart sätt.

President Trump och riksrättsförfarandet ”impeachment inquiry”- några punkter

President Trump kommenterar ambassadör Sondmans vittnesmål 20.11.2019
Bildtext President Trump kommenterade genast ambassadör Sondmans vittnesmål 20.11.2019
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
President Trump kommenterar ambassadör Sondmans vittnesmål 20.11.2019
Bildtext President Trump läser upp en text som säger att han inte har velat ha något från Ukraina och att inga tjänster och gentjänster har förekommit

President Trump reagerade genast och uttalade sig för pressen: "Jag vill inte ha något i utbyte.”

President Donald Trump reagerade genast på dagens vittnesmål då han träffade medier i dag utanför Vita huset.

Trump påstod att han inte känner Sondland särskilt väl men att "han verkar vara trevlig".

Presidenten visade triumferande upp några kommentarer som var skrivna med stora svarta bokstäver på ett anteckningsblock.

Programmet är inte längre tillgängligt
President Trump reagerade genast kraftigt på Sondlands vittnesmål - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
I riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump hörs i dag Gordon Sondland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Här är alla de åtta personer som vittnar den här veckan:

Jennifer Williams

Alexander S. Vindman

Kurt Volker

Timothy Morrison

Gordon Sondland

Laura Cooper

David Hale

Fiona Hill

Diskussion om artikeln