Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Jennie och Calle Rehbinder undervisar i sexualitet: "Släpp kraven i sängen – sex ska inte vara en prestation!"

Från 2019
Närbild på fötter tillhörande man och kvinna som ligger i säng
Bildtext Andningstekniken är viktig i sexuella sammanhang.
Bild: Yupa Watchanakit

Jennie och Calle Rehbinder har varit ett par i snart arton år. I femton år har de tillsammans undervisat i sex och sexualitet.

I det andra och tredje avsnittet av podden Naket med Satu och Stan berättar paret Rehbinder om att de med sina sexkurser vill bredda begreppet sexualitet, att det är inte bara är något som man gör utan också något som man kan vara i.

- Man skulle kunna kalla det för ett slags livsglädje eller sexuell energi. Man lär sig att bli mer närvarande och kommer i kontakt med sitt innersta jag, säger Jennie.

För flera år sedan sålde Jennie sexleksaker i en butik. Men hon kände att hennes viktigaste arbetsuppgift var att dela ut information om sex.

- Jag kände en stor glädje över att kunna ge information om sexualitet. Kunderna lämnade butiken med en känsla av att de hade lärt känna sig själva bättre. Den känslan födde idén om att ordna parkurser i sexualitet och sex, minns Jennie.

Viktigt att utforska sin erotiska karta

Paret Rehbinder beskriver sina kurser som relationskurser. Enligt dem får man bättre sex om man har en bättre relation både till sig själv och till sin partner.

- Och om man dessutom klarar av att acceptera sin kropp och sin sexualitet blir sexlivet ännu bättre, säger Calle.

Calle berättar att han kan känna sig nyförälskad i Jennie, trots att de varit tillsammans så länge.

- Jag har aldrig tråkigt med henne. Dels beror det på att jag är en nyfiken människa. Men jag tror också att man inte ska begränsa sig så mycket med idéer om vad som är fel eller rätt när det kommer till sex, säger Calle.

Bokstavsblock som bildar ordet "sex".
Bildtext Enligt Jennie och Calle Rehbinder ska man vara nyfiken på att utforska sin erotiska karta och ta makten över sin sexualitet.
Bild: Morad Hegui

Jennie betonar att det är viktigt att fundera på hur man kan skapa mera kärlek och intimitet i parförhållandet och vad det är som skapar distans mellan dig och din partner.

Hon poängterar att det är viktigt att hela tiden utforska sin erotiska karta och känna efter vad man tycker om.

- Man skulle kunna tro att om man tränar på hur man får en orgasm så kan man också lättare få en orgasm, men så är det inte.

- Dels måste man ha rätt teknik, men mycket har också att göra med hur man ser på sin kropp och att man klarar av att prata om sex med sin partner och uttrycka vad man vill ha, menar Jennie.

Släpp kraven på att få en orgasm

Calle tycker inte om tanken att sex ska vara fokuserat på prestation.

- Släpp kravet på att du måste få en orgasm varje gång du har sex. Försök istället vara i stunden och släppa alla prestationskrav.

- Man kan ha väldigt bra sex även om man inte får en orgasm, säger Calle.

Jennie berättar att hon ofta möter kvinnor som måste lära sig hur det känns i kroppen och helt enkelt vara mer närvarande för att klara av att få en orgasm.

Enligt henne har flickor mera negativa upplevelser än vad pojkar har om det egna könet och fler kvinnor än män kämpar med att få en orgasm.

- Många kvinnor kan fortfarande uppleva att deras kropp och sexualitet är till för att behaga mannen. Det är något som vi måste ändra på i vårt samhälle.

- Kvinnor måste börja ta mera makt över sig själva, sin sexualitet och sitt liv, understryker Jennie.

Två hundballonger har sex.
Bildtext Enligt Jennie Rehbinder kämpar fler kvinnor än män med att få en orgasm.
Bild: Mostphotos

Genom rätt andningsteknik får du lättare en sexuell njutning

För att kunna främja den sexuella njutningen är det enligt Jennie och Calle viktigt att man framför allt fokuserar på andningen, men också på hur man spänner eller slappnar av vissa muskler och hur man låter.

Det kan hjälpa att få bättre kontakt med sin partner, man känner sig mer närvarande och kan uppleva starkare orgasmer.

- Om det är någonting som man ska fokusera på i sexuella sammanhang är det andningen och att leka med andningen på olika sätt, säger Jennie.

- Lär dig att använda olika typer av andningstekniker under upphetsningen och se hur du kan förlänga njutningen och få starkare orgasmer.

Calle berättar att det är möjligt att nå en orgasm enbart med hjälp av olika andningstekniker, men det tar bara god stund.

- En del människor förstår sig genast på andningstekniken medan det för någon annan kräver mycket övning, berättar Calle.

En ritad bild av journalisten Stan Saanila och sexologen Satu Söderström som tittar in i kameran.
Bildtext Jennie och Calle Rehbinder är gäster i podden Naket med Satu och Stan.
Bild: Jessika Holmlund

Obekvämt att vara naken inför andra

Paret Rehbinder tycker att vi fortfarande lever i ett väldigt kroppsfixerat och kroppsnegativt samhälle.

- Jag tror att många undviker att komma till våra kurser för att de inte vill visa sig nakna av olika anledningar. Det är säkert många som skulle vilja gå på sexkurs men som inte alls är bekväma med att vara nakna.

- Man måste såklart inte vara naken, men många kan känna sig obekväma med att se de andra kursdeltagarna nakna, säger Jennie.

Båda två säger att det också kan vara enormt befriande att få se andra människor älska i verkligheten.

- På ett intellektuellt plan vet vi att folk har sex, men det kan ändå kännas väldigt avlägset. När man ser folk ha sex märker man att andra människor också har sexuella problem som de tampas med.

- Det handlar helt enkelt om att spegla sig i andra, även när det gäller sexualitetens område, säger Jennie.

Naket med Satu och Stan

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln