Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Krista Siegfrids: Alla andra verkar oroliga för min del – förutom jag själv

Från 2019
Krista Siegfrieds på scenen under X3M 20
Bildtext "Viljan att gå sin egen väg kommer så starkt inifrån och det har den alltid gjort", säger Krista Siegfrieds.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Hur våga gå sin egen väg när hela samhället tycker att du ska göra på ett sätt? Artisten Krista Siegfrids har valt att strunta i vad alla andra tycker och göra det som är rätt för henne. Fastän det inte alltid varit lätt.

För tio år sedan skulle hon bli rock- och popstjärna. Vid något skede var tanken också villa, vovve, Volvo. Men så blev det inte. I stället blev det musik- och tv-karriär, modedesign och singelliv.

- Om du hade sagt till Krista för tio år sedan att hon kommer leda programmet UMK på finska så skulle hon nog reagerat med ett "WTF". Jag kunde ingen finska alls då. Men samtidigt skulle hon inte vara förvånad över att höra om allt jag gjort i dag, säger Krista Siegfrids.

- Jag har drömt om att leda program på tv och göra allt det jag har gjort, men jag trodde bara inte att jag skulle få chansen.

Jag tänkte att ska det här med att jag inte kan finska verkligen begränsa hela mitt liv?

Hon lärde sig finska framför tv-publiken

I dag har Krista Siegfrids jobbat som programledare för flera finskspråkiga tv-program, agerat domare i flera talangshower som The Voice Kids och nu senast Talent Suomi, som kommer snart.

Hur blev livet som det blev? Vi tar det från början.

Allt började med sångtävlingen The Voice. Hon ville söka till programmet men tvekade länge.

- Jag tänkte att inte kan jag göra det, det är på finska. Men då blev jag arg och tänkte “ska det här begränsa mig hela mitt liv?”. Så jag bestämde mig för att söka till programmet. “De kan få skratta åt min dåliga finska, men åtminstone gör de det medan jag verkligen lär mig”, tänkte jag. Och så blev det.

Ingen annan chef, projektledare eller kollega har smällt en hög av grammatikböcker framför mig och sagt att jag måste förbättra min finska för att få jobbet. Det har snarare varit min egen önskan

Hon vann inte The Voice-tävlingen, men i stället ledde programmet till en massa andra möjligheter.

Förutom att hon fick skivkontrakt fick hon också en rad andra tv-jobb tack vare den personlighet hon visat upp i programmet.

- Att vara den där finlandssvenska tjejen med lite knagglig finska blev snabbt ett varumärke. Sedan har alla som någonsin gett mig jobb på finska också varit fullt medvetna om vad jag kan. Det är inte som att jag anställts för att läsa nyheter utan för att göra underhållning.

- Om jag säger något fel så kan det vändas till ett roligt skämt, så det finns inte så mycket att förlora när det handlar om att säga fel.

Självdistansen var alltså något som var viktigt, att Krista Siegfrids inte var rädd för att bjuda på sig själv.

- Jag hade gått omkring och trott att min finska begränsar mig. Men märkligt nog visade det sig bara vara en begränsning enligt mig själv. Ingen annan chef, projektledare eller kollega har smällt en hög av grammatikböcker framför mig och sagt att jag måste förbättra min finska för att få jobbet. Det har snarare varit min egen önskan.

Det störde mig otroligt mycket att jag inte kunde vara mig själv på finska, och att jag inte kunde småprata eller vara social på samma sätt som på svenska eller engelska. Jag ville hela tiden lära mig, så speciellt inför UMK så övade jag otroligt mycket

Det som inte syns utåt för tittaren som ser UMK eller något av de andra tv-programmen som Krista Siegfrids gjort på finska är mängden jobb som legat bakom.

- Det störde mig otroligt mycket att jag inte kunde vara mig själv på finska, och att jag inte kunde småprata eller vara social på samma sätt som på svenska eller engelska. Jag ville hela tiden lära mig, så speciellt inför UMK så övade jag otroligt mycket.

Hur upplever du att du bemötts på finskspråkiga arbetsplatser och av den finska publiken när du började?

- Jag tycker att jag tagits emot väl och den där drivkraften att på riktigt bli bättre på finska har främst kommit från mig själv. Men såklart jag fick höra feedback som “jävla hurri, prat bättre finska” i början. Det får man bara strunta i.

Och i dag pratar hon flytande finska. Något som hon inte själv kunde föreställa när hon började för tio år sedan.

- Men sådan har jag alltid varit: envis och fokuserad på mina egna drömmar. Jag jobbar hårt när det handlar om något som jag verkligen vill.

Musiken var länge hennes främsta och enda fokus. Men i dag känner vi i Svenskfinland Krista Siegfrids som en mångsysslare.

Förutom tv-jobben har hon satt upp en kvällsshow i Helsingfors, skrivit musik både åt sig själv och åt andra, och nu också gett ut en klädkollektion som hon designat själv.

- Jag kan inte bara sitta i studion och skriva. Jag mår som bäst när jag får jobba mångsidigt och när livet känns spännande.

Krista Siegfrids Uuden Musiikin Kilpailussa Karsinta 3:ssa.
Bildtext Krista Siegfrids har lett programmet UMK sedan år 2016. Just nu är hon aktuell med sin singel "Let it burn" och en klädkollektion som hon själv designat.
Bild: Yle / Miikka Varila

Skilsmässan som alla frågar om

Men det har inte alltid varit lätt.

Den glamorösa sidan av jobbet handlar om raden av jobberbjudanden som hon fått, men den andra sidan handlar om att jonglera sitt privatliv med den offentliga sidan och svara på också personliga frågor.

- Jag har fått frågan “om jag vill ha barn” av media i sex år och jag har ännu inte heller något svar på det. Det känns så insnöat att det är det enda man ska tänka på som kvinna. Det är inte heller så att det garanterat skulle lyckas om man bestämde sig för att försöka.

När hon och Janne Grönroos bestämde att de ska skilja sig delade de en gemensam text på sociala medier. Kvällstidningarna lyfte fram det som en förstasidesnyhet.

Hur sjukt är det inte egentligen att ni var tvungna att ge ut något slags pressmeddelande om er skilsmässa?

- Det är helt absurt. Det där är någonting man helst vill gå igenom i lugn och ro. Men samtidigt så visste vi båda att vi hellre berättar det öppet på våra egna villkor än att vi försöker låtsas som att allt är bra och att det istället börjar smusslas kring det. Det skulle lätt ha kunna bli smutsigt.

- Det skumma är samtidigt att man också blir van vid att tänka på sådant: hur man ska sköta den offentliga sidan.

Det är som att alla andra upplever ångestmoln för min del när det handlar om att bilda familj - alla andra förutom jag själv. Jag har inte tid för någon ångest utan jag vill sätta min tid och energi på saker som gör mig lycklig

Skilsmässan har ingendera desto mera kommenterat än att de insett att de ville olika saker i livet. I och med skilsmässan blev det också tydligt för Krista hur normbundna vi ännu är i samhället.

- Det kom som en chock för så många. Vi hade varit tillsammans länge och då är det också så väntat från samhället att man ska bilda familj och köpa hus på mindre ort. Men om det inte känns rätt i slutändan så kan man inte göra det.

- Det är märkligt att folk tycker att det är så banbrytande att vilja något annat än den där samhällsnormen. Men jag har bara ett liv så jag måste leva det på det sättet som känns rätt för mig.

Krista Siegfrids pratar mycket om hur hon under sin karriär hittat tydligare vem hon är själv och vad det är hon vill satsa på.

Så vad är det du vill?

- Jag vill vara fri! Just nu njuter jag av att kunna göra allt precis som jag vill. Ett förhållande är i slutändan alltid en kompromiss och det finns en risk att dina val gör någon annan besviken. Så är det bara. Kärleken har inte försvunnit någonstans men mina drömmar har förändrats.

Sedan tycker jag det är ganska skönt att visa mittenfingret åt samhället. Jag kan inte gå den här vägen ni grävt upp åt mig om den inte är rätt för mig

Att Krista Siegfrids valt att satsa helhjärtat på karriären är ändå något som fortsättningsvis överraskar många.

- Det är som att alla andra upplever ångestmoln för min del när det handlar om att bilda familj - alla andra förutom jag själv. Jag har inte tid för någon ångest utan jag vill sätta min tid och energi på saker som gör mig lycklig. Det låter kanske barnsligt men jag vill bara leva livet!

Hur gör du dig immun mot alla andras åsikter och vågar satsa på det som är rätt för dig?

- Jag är nog väldigt medveten om vad andra tycker och tänker. Men jag väljer att försjunka mig i projekt och att umgås med människor som gör mig glad i stället för att ge mig ångest. Det fungerar!

- Viljan att gå sin egen väg kommer så starkt inifrån och det har den alltid gjort. Sedan tycker jag det är ganska skönt att visa mittenfingret åt samhället. Jag kan inte gå den här vägen ni grävt upp åt mig om den inte är rätt för mig.

Diskussion om artikeln