Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Ministrarna i Ålands landskapsregering är utsedda

Från 2019
Ministrar i Ålands landskapsregering står uppställda på rad.
Bildtext Lantrådet Veronica Thörnroos (C), i mitten. Från vänster Alfons Röblom (HI), Annette Holmberg Jansson (M), Fredrik Karlström (M), Annika Hambrudd (C), Roger Nordlund (C), Torbjörn Eliasson (C), Christian Wikström (Ob) samt Harry Jansson (C).
Bild: Hans Persson-Bru/Ålands radio och tv

Ålands lantråd Veronica Thörnroos (C) presenterade på onsdagen de ministrar som ska sitta i hennes regering.

Några politiska sakfrågor ville hon dock inte presentera än, utan väntar tills regeringsprogrammet är klart.

Åland höll lagtings- och kommunalval den 20 oktober i år och i dag, exakt en månad senare, presenterade valvinnaren Veronica Thörnroos från Centern sin regering.

Thörnroos tar själv posten som lantråd med ansvar för lagberedning och personalfrågor. Hon har tidigare suttit i regeringen åren 2009-2015.

Vice lantråd blir partikamraten Harry Jansson som får ansvar för regeringskansliet. I det ingår övergripande självstyrelsepolitiska frågor liksom den rättsliga enheten som omfattar näringsrätt, jordförvärv, hembygdsrätt och EU-frågor.

Han ansvarar också för public service och kommunala frågor.

Centern får ytterligare två platser i regeringen. Roger Nordlund som tidigare varit finansminister axlar rollen på nytt.

Inledningsvis ersätts han dock av Torbjörn Eliasson, som också har tidigare erfarenhet på området, tills han själv är tillbaka efter en knäoperation.

Debutant blir utbildnings- och kulturminister

Annika Hambrudd blir utbildnings- och kulturminister och har också ansvar för jämställdhetsfrågor och integration.

Hon är debutant i större politiska sammanhang och plockades in trots att hon inte kom in i lagtinget i höstens val.

– Jag är otroligt glad att ha fått förtroendet. Vi har haft många intressanta diskussioner, det är mer som enar oss än förändrar oss. Vi har en ny barnomsorgs- och grundskolelag och vi ska ha en bra och trygg skola, säger Annika Hambrudd.

Hambrudd säger att de ska tänka långsiktigt och också tvärsektoriellt kring ministerposterna.

Näringsministerposten, med ansvar för bland annat jordbruksfrågor, går till moderaten Fredrik Karlström.

Han har haft posten förut och väckte stor debatt i sitt ämbete. Debatten ledde bland annat till en stor bondedemonstration år 2013 där man protesterade mot det föreslagna LBU-programmet.

Hans partikollega Annette Holmberg-Jansson blir social- och hälsovårdsminister samt nordisk samarbetsminister.

"Jag känner att jag har regeringssonderarens förtroende"

Nykomlingen Hållbart initiativ får en plats i regeringen genom talespersonen Alfons Röblom, som blir utvecklingsminister. Han ansvarar för miljö, energi samt Högskolan på Åland.

Han har ingen tidigare politisk erfarenhet, men har senast arbetat som pressekreterare för svenska Miljöpartiet i EU-parlamentet.

– Jag upplever att jag har ett starkt uppdrag i att göra hållbarhetsarbetet mer konkret på olika sätt. Vi har som målsättning att det ska bli mer verksamhet och praktiskt genomfört. Jag känner att jag har regeringssonderarens förtroende och stöd för det, säger han.

Obunden samling tog inte in extern resurs

Uppstickaren är Obunden samlings Christian Wikström som tilldelas den tunga portföljen som infrastrukturminister med ansvar för plan-, bygg- och bostadsfrågor.

Han har sedan februari verkat som partiets sekreterare och drog bara 16 röster i lagtingsvalet.

– Det som jag vill lyfta fram är kommunikation och dialog med medborgarna, ett brukarperspektiv om hur man nyttjar infrastrukturen på Åland, oavsett om det gäller skärgården eller landsbygden, säger han.

Obunden samling aviserade tidigt att man ämnade ta in en extern kraft till sin ministerpost, men så blev det alltså inte. Partiledaren Bert Häggblom tar hand om talmansposten i lagtinget.

Några politiska sakfrågor för den kommande landskapsregeringen framkom inte i dag.

– Vi återkommer med många, goda, djupa diskussioner när regeringsprogrammet är skrivet, men i dag har vi tagit hand på att vi ska göra ett bra Åland bättre tillsammans, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Det är oklart när den nya regeringen tillträder, men någon gång före jul.

Text: Malin Henriksson, Ålands radio och tv

Diskussion om artikeln