Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byskola i Ingå håller tillsvidare fast vid traditionen att dela ut vårens betyg under andakt i kyrkan - i Lojo har skolor hittat nya lokaler för julfesten

Från 2019
Några flickor sitter i altargången i en kyrka. Uppe vid altaret står uppklädda skolelever.
Bildtext Det är oklart om Västankvarns skola kan fortsätta med sin vårtradition i kyrkan. Bilden är inte från Ingå.
Bild: Mostphotos

Traditioner måste kanske stöpas om nu när kyrkan inte längre anses vara en passande plats för skolfester. I Västankvarns skola i Ingå väntar man på direktiv från Utbildningsstyrelsen.

I Lojo måste Solbrinkens skola och Virkby skola hitta nya lokaler att ordna julfest i efter att biträdande justitieombudsmannen Pasi Pölönen ansett att det är problematiskt att ordna julfest i en kyrka.

Lojoskolorna har i flera år ordnat julfest i närbelägna kyrkor eftersom de saknar större samlingssalar i de egna skolhusen.

Den lilla byskolan i Västankvarn i Ingå firar inte vårfest eller julfest i kyrkan. Men de har en tradition att under en vårandakt dela ut betygen i närbelägna Taborkyrkan.

Taborkyrkan i Ingå.
Bildtext Taborkyrkan är metodistförsamlingens kyrka.
Bild: Marica Hildén / Yle

Västankvarns skola tänker hålla fast vid traditionen tillsvidare, i väntan på rekommendationer från Utbildningsstyrelsen.

Rekommendationerna ska uppdateras vid årsskiftet på grund av JO:s beslut.

- För tillfället vet jag inte om vi ens behöver göra någon förändring, säger rektorn Henrika Ekman, eftersom alla barn i skolan deltar i den evangelisk-lutherska religionsundervisningen.

Hon upplever att det vore en annan situation om det fanns elever som inte läser religion i skolan.

Under den traditionella vårandakten i kyrkan har en präst deltagit och bland annat bett en bön.

Kristna inslag finns även på julfesten, i form av jultablå och några traditionella julsånger, berättar Ekman. Men det är inte en stor del av julfesten som är religiös, menar hon.

Solbrinkens skola firar julfest i Laurentiussalen

I Lojo var det oklart om de svenskspråkiga eleverna i årskurs 1-6 skulle få fira traditionell julfest. Nu har man ändå hittat lokaler att ersätta kyrkan med.

Det betyder att Virkby skolas julfest firas i Källhagens skola. Eleverna i Solbrinkens skola firar julfest i Laurentiussalen, meddelar biträdande rektorn Charlotta Allamo.

Artikeln baseras delvis på en radiointervju som Veronica Montén gjort med Henrika Ekman. Hör inslaget nedan.

Västankvarns skola håller tillsvidare fast vid att fira sista skoldagen på läsåret i närbelägen kyrka

2:54

Diskussion om artikeln