Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Nytt kollektivavtal för paketsorterare ska ha fått stöd av ägarstyrningen

Från 2019
Oulun Postitus- ja lähetyspalvelu
Bildtext PAU godkänner inte att paketsorterarna skulle få lägre lön.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Enligt STT:s uppgifter stödde statens ägarstyrningsavdelning tidigare under hösten en överföring till ett annat kollektivavtal för Postens paketsorterare.

Enligt STTs uppgifter gav ägarstyrningsavdelningen stöd för helhetslösningen, där en 27 månaders överflyttningstid ingår.

Posten och ägarstyrningen diskuterade saken i slutet av sommaren och början av hösten.

Posten meddelade i går att de inte tänker upphäva beslutet om att 700 paketsorterare överförts till ett annat kollektivavtal.

Postens tillförordnade vd Turkka Kuusisto sade i går att beslutet att överföra paketsorterarna till ett nytt kollektivavtal har gjorts med stöd av statens ägarstyrning.

Minister Sirpa Paatero (SDP) som ansvarar för statens ägarstyrning svarade inte direkt då hon tillfrågades om huruvida överföringen gjorts med stöd från staten.

- I alla fall har det redan gjorts en överföring på 700 människor. Vilka avtal som förhandlas fram är en annan sak, sade Paatero i går.

Så avtalsflytten har ägarstyrningens stöd?

- Det är verklighet att de har överförts.

PAU godkände inte medlingsbudet

Riksförlikningsmannen gav ett medlingsbud i arbetstvisten natten mellan måndagen och tisdagen, men arbetstagarsidans representant Post- och logistikunionen PAU godkände inte det.

Den huvudsakliga orsaken till avslaget var paketsorterarnas ställning, som i förslaget inte togs i beaktande.

Enligt PAU:s ordförande Heidi Nieminen hade medlingsbudet betytt en tydlig sänkning av lönerna för sorterarna.

Tvisten började när posten under hösten meddelade om en överföring för paketsorterarna till dotterbolaget Posti Palvelut Oy.

Till skillnad från Posten hör dotterbolaget till Medieförbundet, som förhandlar om arbetsavtal med Industrifacket och inte med PAU.

Paketsorterarna överfördes till att ingå i Industrifackets kollektivavtal från och med början av november. PAU tycker att de också i fortsättningen ska tillämpa PAU:s kollektivavtal.

Medieförbundet och Industrifacket har kommit överens om paketsorterarnas kollektivavtal och att lönerna inte ändras före till slutet av januari år 2022.

Källa: STT

Diskussion om artikeln