Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borgmästaren Buttigieg i fokus när demokraternas presidentkandidater drabbade samman i TV-debatt

Från 2019
En man i vit skjorta med blå slips sitter på en stol framför kameran.
Bildtext Många blickar under kvällen riktades också mot den yngsta av kandidaterna, borgmästaren Pete Buttigieg.
Bild: /All Over Press

Tio demokratiska presidenthoppfulla drabbade samman i en ny direktsänd tv-debatt tidigt på onsdag morgon finsk tid.

Debatten hölls medan den pågående utredningen om riksrätt mot sittande presidenten Donald Trump är inne i en intensiv fas, efter onsdagens vittnesmål från tidigare EU-ambassadören Gordon Sondland

Således var det förmodligen oundvikligt att tangera utredningen i debatten. Massachusettssenatorn Elizabeth Warren menade att Sondlands ambassadörsjobb i sig är ett tecken på korruption.

- Frågan vi också bör ställa oss är hur en person helt utan kvalifikationer, som Sondland, överhuvudtaget utnämndes till ambassadör. Svaret är att han fick jobbet efter att ha donerat pengar till Trumps kampanj.

Ett av få länder som inte har betald föräldraledighet

Men onsdagens debatt handlade om mycket annat än den sittande presidenten. Teman som tidigare inte tagits upp, såsom till exempel priset på boende, småbarnsfostran och föräldraledigheter kom nu på tal.

- Det finns bara två länder i världen som saknar betald föräldraledighet: USA och Papua Nya Guinea. Vi måste bort från den kategorin, sade företagaren Andrew Yang.

USA är en av få länder i världen som inte erbjuder lagstadgad, betald föräldraledighet enligt siffror från internationella arbetsorganisationen ILO.

Kamala Harris motiverade sitt förslag på att införa en betald föräldraledighet på upp till 6 månader för nya föräldrar, med att tiderna förändrats.

- Man blir idag oftare förälder först när man fyllt 30 eller 40 och det leder till att många uppfostrar barn samtidigt som de tar hand om sina egna föräldrar. Den bördan faller ofta på kvinnor.

Kamala D. Harris
Bildtext Kamala Harris vill införa en betald föräldraledighet i USA.
Bild: EPA-EFE/MELINA MARA / POOL

Abortfrågan aktuell - men ingen vattendelare inom demokraterna

Ett av flera teman som alltjämt starkt delar demokrater och republikaner i USA är förhållande till aborten.

Abortfrågan har åter aktualiserats, efter att delstaten Alabama tidigare i år röstat fram landets striktaste abortlag. Det har också lett till diskussioner om Högsta domstolens kan tänkas ändra sin nuvarande ståndpunkt från 1973, som tillåter fri abort i och med det berömda Roe mot Wade-målet.

Bland demokraterna är frågan inte en vattendelare.

- Vi har folket med oss, 70 procent av människorna stöder Roe mot Wade, sade Amy Klobuchar.

- Aborträtten är en mänsklig rättighet. Kom ihåg, att om någon förbjuder abort, så kommer rika kvinnor fortfarande att kunna göra abort, sade Elizabeth Warren.

Warren fick därefter frågan, ifall det inom det demokratiska partiet finns utrymme för politiker med en mer konservativ och restriktiv syn på aborträtten.

- Jag har gjort min ståndpunkt klar och är inte här för att driva ut någon ur partiet.

Tulsi Gabbard
Bildtext Tulsi Gabbard bjöd motstånd åt Pete Buttgieg
Bild: EPA/SHAWN THEW

Buttigieg framlade sina meriter och rök ihop med Gabbard

Många blickar under kvällen riktades också mot den yngsta av kandidaterna, borgmästaren Pete Buttigieg,efter att färska gallupsiffror har honom som klar etta i den första primärvalsdelstaten Iowa.

När en av moderatorerna ställde frågan om varför demokraterna ska lita på att Buttigiegs erfarenhet räcker till, verkade borgmästaren förberedd.

- Jag har den rätta erfarenheten för att besegra Donald Trump. Det som händer i min stad kanske framstår som futtigt från ett Washingtonperspektiv. Men ärligt sagt så tycker folk hos oss att grälen på Capitol Hill ger ett småaktigt intryck, sade Buttigieg.

Buttigieg var också involverad i ett av av kvällens vassare ordväxligar i en debatt som under långa stunder höll god ton. Kongressledamoten Tulsi Gabbard menade att Buttigieg skulle ha uppvisat dåligt omdöme och fört fram tanken om att sända amerikanska trupper till Mexiko.

- Låt oss tala om omdöme. Jag har omdöme nog att inte sätta mig ner med en mordisk diktator, som Bashar al-Assad, kontrade Buttigieg, och förtydligade att han i ett tidigare sammanhang talat om att utveckla det samarbete i militära- och polisfrågor med Mexiko men aldrig talat om att invadera landet.

Gabbard har tidigare berättat att hon besökt president al-Assad i Syrien.

Demokraternas följande tv-sända debatt ordnas den 19 december i Los Angeles.

Diskussion om artikeln