Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lite tur, påhittighet och en massa tändstickor ligger bakom luciabilderna genom åren - Kristoffer Åberg är Östnylands luciafotograf par excellence

Från 2019
En man i mörk jacka och mössa står utanför Östnylands redaktion. Bredvid honom i fönstret hänger två stora fotografier där man ser lucia och hennes tärnor. På den ena bilden blåser tärnorna ut ljusen i lucias krona, på den andra sitter lucia bakom piano.
Bildtext Kristoffer Åbergs favoritfoto är omslagsbilden från 2011 där tärnorna blåser ut ljusen i lucias krona. 2012 tog luciatrion plats bakom pianot på Kulturhuset Grand.
Bild: Yle/Mira Bäck

Lucia på hästrygg, luciatrion framför en brandbil och lucia som får sina ljus utblåsta av tärnorna. Att fotografera stämningsfulla luciabilder är inte det allra enklaste, vet pressfotograf Kristoffer Åberg.

Vill man insupa lite tidig julstämning är det bara att ställa sig utanför tidningen Östnylands redaktion i centrum av Borgå och kolla in den pågående luciautställningen.

I redaktionens fönster hänger tolv stora fotografier av Borgånejdens och Östnylands luciatrior mellan 2007 och 2018.

Vi prövade ända tills Kent Langs tändstickor tog slut

― Pressfotograf Kristoffer Åberg om att levande ljus i luciakronan inte riktigt fungerar utomhus

Bilderna har prytt tidningens förstasida och gjort morgonkaffet lite extra stämningsfullt för Borgåbladets, och nu Östnylands, läsare varje luciadag.

Kristoffer Åberg har jobbat som pressfotograf för tidningen i över 20 år. Han har tagit alla av utställningens bilder förutom den från 2010 som fotograferats av Maarit Lehto.

Åbergs favoritbild är från 2011. På den blåser tärnorna ut ljusen i lucias krona. Den humoristiska bilden kom till lite av en slump när han redan höll på att avsluta fotosessionen.

- Luciapappan Kent Lang blåste ut lucian Sofia Sigfrids ljus och det såg ganska roligt ut. Bakljuset lyste upp röken ganska trevligt. Det var helt enkelt en estetisk fråga, säger Åberg.

Det var bara att tända ljusen på nytt och låta tärnorna blåsa ut dem samtidigt som Åberg knäppte en bild.

- Visst var det kanske lite bakvänt att ha en luciabild där ljusen blåses ut när det just ska börja, men det blev nu så, konstaterar han.

Inte bara vem, utan var

Åberg lägger mycket vikt vid bakgrunden när han fotograferar människor. Han vill ha personerna i en så bra miljö som möjligt för att de ska komma till sin fördel.

Det syns också i utställningens bilder.

Ett år fick lucia rida på en vit häst, ett annat satt hon bakom ett piano tillsammans med tärnorna.

I ett fönster hänger en stor krans av lingonris. Inuti kransen hänger två förstorade fotografier av lucia med tärnor. Bakom fönstret syns kontorsmiljö.
Bildtext Vissa av bilderna har fått en stor lingonriskrans omkring sig, som en jättelik luciakrona.
Bild: Yle/Mira Bäck

Om ljusen i hennes krona blåstes ut 2011 så fick i stället tärnorna klättra upp på en stege för att tända dem igen några år senare.

Kristoffer Åberg försöker också alltid ha med traditionella element, som uppställningen av lucia omgiven av tärnor.

- Jag har försökt att det ska vara levande ljus i kronan och det sätter kanske de största begränsningarna när det gäller att komma på speciella idéer, säger Åberg.

Försökte tills tändstickorna tog slut

Det är svårt att fotografera utomhus med levande ljus eftersom minsta vindpust får dem att slockna.

- Det fick vi erfara i fjol när vi tog bilden i danspaviljongen på Kokonudden. Vi fick inte ljusen att brinna tillräckligt länge för att ta en bild så det fick bli elljus.

En man i mörk jacka och mössa står utanför Östnylands redaktion. Bredvid honom i fönstret hänger fotografier där man ser lucia och tärnor.
Bildtext Kristoffer Åberg har jobbat som fotograf på tidningen sedan 2007 då han blev klar med sin fotografutbildning. Innan dess var han först grafiker och sedan sportreporter.
Bild: Yle/Mira Bäck

Man gav ändå inte upp i första taget.

- Vi prövade ända tills Kent Langs tändstickor tog slut, minns Åberg roat.

Det gäller att försöka få med en hel del stämning och känslor när man fotograferar ljusbringerskan och hennes följe.

- Förstås vill man att de unga damerna ska se glada och positiva ut, vilket de ofta är, och någon slags värme kanske inte skadar. Det får gärna vara lite småmysigt i bästa fall.

Åbergs tips

Att fotografera lucia och hennes följe när de skrider in i ett mörklagt rum är inte det allra lättaste.

Åberg är förstås en erfaren fotograf och har tillgång till bra utrustning.

Men om man som förälder vill ta fina bilder på den egna lill-lucian på skolans julfest, vad ska man tänka på då?

- Jag har på känn att man snart inte behöver så mycket proffsutrustning mera, telefonernas kameror är redan så pass bra. Det goda är att man genast ser om bilden lyckas.

Små luciaflickor.
Bildtext Att fotografera smålucior är inte det lättaste. De här fröknarna följde med kröningen av Östnylands lucia 2017 på Rådhustorget i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Om bilden inte lyckas så är det bara att pröva på nytt, kanske genom att ställa sig på en lite annan plats.

- Man kanske ska se till att man inte hoppar alltför mycket framför så man inte stör de andra, påminner Åberg.

Du hinner ännu rösta

Åberg ska förstås fotografera luciatrion för tidningens pärmbild i år också.

Han avslöjar att han redan varit ute och rekognoserat lite och kanske hittat stället där luciatrion fotograferas den här gången.

- Var det blir får ni se senast den 13 december, säger Åberg lite klurigt.

Vem som blir Östnylands lucia 2019 får vi veta den tredje december. Du kan rösta på någon av de fem kandidaterna fram till den 29 november.

Luciatrio sjunger
Bildtext Så här såg det ut förra året när Östnylands lucia 2018 Lina Westerlund med tärnorna Sofia Nordgren och Hanna Udd skred ner för trappan i kulturhuset Grand på luciadagsmorgonen.
Bild: Yle/ Helena von Alfthan

Anvisningar om hur du gör för att rösta hittar du här.

I samband med omröstningen ordnas också den traditionella luciainsamlingen. I år går bidragen till Östra Nylands polisförening. En del av pengarna delas dessutom ut till samfund och föreningar.

Om du vill delta i tidningen Östnylands utmaningskampanj och utmana en vän att delta i insamlingen så kan du göra det här.

22.11.2019 En morgon med luciabilder och fredagskaffe - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln