Lite tur, påhittighet och en massa tändstickor ligger bakom luciabilderna genom åren - Kristoffer Åberg är Östnylands luciafotograf par excellence
Lucia på hästrygg, luciatrion framför en brandbil och lucia som får sina ljus utblåsta av tärnorna. Att fotografera stämningsfulla luciabilder är inte det allra enklaste, vet pressfotograf Kristoffer Åberg.
Vill man insupa lite tidig julstämning är det bara att ställa sig utanför tidningen Östnylands redaktion i centrum av Borgå och kolla in den pågående luciautställningen.
I redaktionens fönster hänger tolv stora fotografier av Borgånejdens och Östnylands luciatrior mellan 2007 och 2018.
Vi prövade ända tills Kent Langs tändstickor tog slut
― Pressfotograf Kristoffer Åberg om att levande ljus i luciakronan inte riktigt fungerar utomhus
Bilderna har prytt tidningens förstasida och gjort morgonkaffet lite extra stämningsfullt för Borgåbladets, och nu Östnylands, läsare varje luciadag.
Kristoffer Åberg har jobbat som pressfotograf för tidningen i över 20 år. Han har tagit alla av utställningens bilder förutom den från 2010 som fotograferats av Maarit Lehto.
Åbergs favoritbild är från 2011. På den blåser tärnorna ut ljusen i lucias krona. Den humoristiska bilden kom till lite av en slump när han redan höll på att avsluta fotosessionen.
- Luciapappan Kent Lang blåste ut lucian Sofia Sigfrids ljus och det såg ganska roligt ut. Bakljuset lyste upp röken ganska trevligt. Det var helt enkelt en estetisk fråga, säger Åberg.
Det var bara att tända ljusen på nytt och låta tärnorna blåsa ut dem samtidigt som Åberg knäppte en bild.
- Visst var det kanske lite bakvänt att ha en luciabild där ljusen blåses ut när det just ska börja, men det blev nu så, konstaterar han.
Inte bara vem, utan var
Åberg lägger mycket vikt vid bakgrunden när han fotograferar människor. Han vill ha personerna i en så bra miljö som möjligt för att de ska komma till sin fördel.
Det syns också i utställningens bilder.
Ett år fick lucia rida på en vit häst, ett annat satt hon bakom ett piano tillsammans med tärnorna.
Om ljusen i hennes krona blåstes ut 2011 så fick i stället tärnorna klättra upp på en stege för att tända dem igen några år senare.
Kristoffer Åberg försöker också alltid ha med traditionella element, som uppställningen av lucia omgiven av tärnor.
- Jag har försökt att det ska vara levande ljus i kronan och det sätter kanske de största begränsningarna när det gäller att komma på speciella idéer, säger Åberg.
Försökte tills tändstickorna tog slut
Det är svårt att fotografera utomhus med levande ljus eftersom minsta vindpust får dem att slockna.
- Det fick vi erfara i fjol när vi tog bilden i danspaviljongen på Kokonudden. Vi fick inte ljusen att brinna tillräckligt länge för att ta en bild så det fick bli elljus.
Man gav ändå inte upp i första taget.
- Vi prövade ända tills Kent Langs tändstickor tog slut, minns Åberg roat.
Det gäller att försöka få med en hel del stämning och känslor när man fotograferar ljusbringerskan och hennes följe.
- Förstås vill man att de unga damerna ska se glada och positiva ut, vilket de ofta är, och någon slags värme kanske inte skadar. Det får gärna vara lite småmysigt i bästa fall.
Åbergs tips
Att fotografera lucia och hennes följe när de skrider in i ett mörklagt rum är inte det allra lättaste.
Åberg är förstås en erfaren fotograf och har tillgång till bra utrustning.
Men om man som förälder vill ta fina bilder på den egna lill-lucian på skolans julfest, vad ska man tänka på då?
- Jag har på känn att man snart inte behöver så mycket proffsutrustning mera, telefonernas kameror är redan så pass bra. Det goda är att man genast ser om bilden lyckas.
Om bilden inte lyckas så är det bara att pröva på nytt, kanske genom att ställa sig på en lite annan plats.
- Man kanske ska se till att man inte hoppar alltför mycket framför så man inte stör de andra, påminner Åberg.
Du hinner ännu rösta
Åberg ska förstås fotografera luciatrion för tidningens pärmbild i år också.
Han avslöjar att han redan varit ute och rekognoserat lite och kanske hittat stället där luciatrion fotograferas den här gången.
- Var det blir får ni se senast den 13 december, säger Åberg lite klurigt.
Vem som blir Östnylands lucia 2019 får vi veta den tredje december. Du kan rösta på någon av de fem kandidaterna fram till den 29 november.
Anvisningar om hur du gör för att rösta hittar du här.
I samband med omröstningen ordnas också den traditionella luciainsamlingen. I år går bidragen till Östra Nylands polisförening. En del av pengarna delas dessutom ut till samfund och föreningar.
Om du vill delta i tidningen Östnylands utmaningskampanj och utmana en vän att delta i insamlingen så kan du göra det här.

Diskussion om artikeln