Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De grönas Pirkka-Pekka Petelius ber om ursäkt av alla samer för sketcherna på 80-talet

Från 2019
Uppdaterad 21.11.2019 14:42.
Pirkka-Pekka Petelius eduskunnassa 24.10.2019
Bildtext Pirkka-Pekka Petelius är De grönas riksdagsledamot
Bild: Pekka Tynell / YLE

Skådespelaren och den gröna riksdagsledamoten Pirkka-Pekka Petelius har offentligt bett alla samer om ursäkt. Petelius säger i ett uttalande att han tar avstånd från sina sketcher i TV-serier från 1980- och 1990-talen, där samer framställdes på ett kränkande vis.

Han kallar sketcherna produkter av den tid då de skapades. Han beklagar att de skapat fördomar om samer hos majoritetsbefolkningen.

- Jag inser mitt ansvar som riksdagsledamot och kulturarbetare, säger Petelius.

Visa inte sketcherna medvetet

Petelius tycker det är problematiskt att sketcherna fortlever på internet i olika varianter, som inte bara bryter mot upphovsrätten utan också bidrar till att fördomarna om samer fördjupas.

- Jag hoppas att man inte längre medvetet visar sketcherna, säger han.

Petelius och Aake Kalliala gjorde sketcher om samer i programmen Hymyhuulet, Pulttibois och Manitbois och de går fortfarande att se på Yles levande arkiv.

I samband med programserierna påpekar Yle att de innehåller rasistiska inslag. Meningen med sketcherna var att "skaka om bland fördomarna som en del av den samhälleliga debatten på 80-talet."

Romerna häcklades också

I de aktuella programserierna gjorde man sig också rolig över andra minoriteter. Pirkka-Pekka Petelius säger sig vara redo att också be om ursäkt av romerna.

Petelius skådesspelarkollega Aake Kalliala säger till Ilta-sanomat att han förundrar sig över Petelius beslut och säger att han personligen inte kommer att be om ursäkt för sketcherna.

Diskussion om artikeln