Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maktkamp bland tyska kristdemokrater – oklart om ordföranden Kramp-Karrenbauer blir CDU:s kandidat till kanslersposten

Från 2019
Porträtt på Annegret Kramp-Karrenbauer
Bildtext Bland de tyska kristdemokraterna finns de som kräver en omröstning om Annegret Kramp-Karrenbauer som förbundskanslerkandidat.
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER

Har Annegret Kramp-Karrenbauer det som krävs för att bli Tysklands nästa förbundskansler? Det är den överhängande frågan då de tyska kristdemokraterna på fredagen samlas till partikongress.

Inom partiet kräver man en medlemsomröstning i kandidatfrågan.

Många är av åsikten att partiordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer inte är den rätta förbundskanslerskandidaten för partiet i det kommande parlamentsvalet om knappa två år.

– Den som anser att frågan om kandidaturen måste lösas redan nu under hösten har en möjlighet att ta upp saken nu på partidagen, konstaterade Kramp-Karrenbauer redan för några veckor sedan.

Egentligen skulle den kristdemokratiska partikongressen i Leipzig inte överhuvudtaget handla om personalfrågor, men efter fyra förlorade val bara i år har en partiintern diskussion inte gått att undvika.

Regeringen ger en urusel bild av sitt arbete.

Friedrich Merz

Den främsta kritiken mot partiets nuvarande kurs och mot förbundskansler Angela Merkel kommer från ett redan bekant håll – från Kramp-Karrenbauers tidigare rival om ordförandeposten Friedrich Merz.

– Den bild Merkels regering ger av sitt arbete är helt enkelt urusel, konstaterade Merz efter CDU:s brakförlust i delstatsvalet i Thüringen för några veckor sen.

Ny kamp mellan Merz och Kramp-Karrenbauer?

Även om Merz främst har riktat sin kritik just mot förbundskanslern, så vet han att kritiken samtidigt också skadar Kramp-Karrenbauer, som av Merkel fördes fram som ny partiordförande och möjlig förbundskansler.

Friedrich Merz sitter brevid Annegret Kramp-Karrenbauer i en mötessal.
Bildtext Friedrich Merz riktar indirekt kritik mot Annegret Kramp-Karrenbauer. Bilden är från en konferens sommaren 2019.
Bild: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Vad Merz egentligen vill uppnå på partidagen är oklart, men säkert är i alla fall att han vill hålla ett tal och att reaktionerna på det här talet kommer att visa var partiet står.

Inför partikongressen säger Merz att han inte är ute efter att diskutera personalfrågor, men samtidigt anser han att partiet borde fundera över hur man kan involvera gräsrötterna i frågan om toppkandidaturen inför förbundsdagsvalet.

Merz har bland annat ett starkt stöd i CDU:s ungdomsförbund, som vill att partiets kandidat till posten som förbundskansler den här gången ska röstas fram bland partimedlemmarna.

Att oron inför det kommande förbundsdagsvalet nu är stor hänger också ihop med opinionsmätningarna.

Där väljarstödet för CDU har minskat har mätningarna också visat att Kramp-Karrenbauer inte är värst populär bland tyskarna.

I en opinionsmätning för två veckor sedan såg bara knappa tjugo procent av de tillfrågade Kramp-Karrenbauer som en bra kandidat för kanslersposten.

Den enligt samma mätning, bland de tyska väljarna, överlägset populäraste kandidaten heter för övrigt Friedrich Merz.

Diskussion om artikeln