Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hemligt material spårlöst försvunnet - Inrikesministeriet får anmärkning

Från 2019
Sisäministeriön sisäänkäynti.
Bildtext Inrikesministeriet meddelade att material som klassificerats på skyddsnivå II i 2012 års berättelse inte kunde hittas.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Biträdande justitiekanslern Mikko Puumalainen har gett Inrikesministeriet en anmärkning om felaktigt förfarande vid behandlingen av sekretessbelagda dokument.

Bristerna upptäcktes då Puumalainen bad Inrikesministeriet om uppgifter gällande användningen och övervakningen av de hemliga metoder som används när man inhämtade information åren 2012 och 2017.

Inrikesministeriet meddelade att det material som klassificerats på skyddsnivå II i 2012 års berättelse inte kunde hittas i ministeriets hemliga arkiv eller någon annanstans hos ministeriet.

Ingen misstanke om läcka

Eftersom de försvunna handlingarna klassificerats på skyddsnivå II anser biträdande justitiekanslern Puumalainen att händelserna är oroväckande.

Skyddsnivå II används bland för sekretessbelagda handlingar som kan orsaka betydande skada för allmänintresset om innehållet i dem kommer ut.

Enligt justitiekanslerämbetet finns det ändå ingen anledning att misstänka att uppgifterna skulle ha läckt.

I Inrikesministeriets utredning konstateras det att materialet kan ha kommit direkt till den tjänsteman som behandlat ärendet och att tjänstemannen eventuellt har glömt att registrera materialet.

Enligt Statsrådets kansli har Inrikesministeriet under flera års tid registrerat endast några enstaka handlingar i registret över sekretessbelagda handlingar.